Resultat av behovsinventering

På Vetenskapsrådet prioriterar vi infrastruktur genom en återkommande cyklisk process på två år. Processens första steg är en inventering med syfte att peka ut områden med tydliga behov av ny eller utvecklad forskningsinfrastruktur.

Resultatet av behovsinventeringen blir sedan underlag för en riktad utlysning. Vid den inventering som vi genomförde under 2017–2018 kom knappt 100 förslag från lärosäten, myndigheter med forskningsansvar, finansiärer och forskargrupperingar.

Alla förslag bedömde vi efter kriterier som vetenskaplig relevans, nationellt intresse och strategiska överväganden. De tematiska områden som bedömdes vara av högt vetenskapligt och strategiskt värde beskriver vi i denna guidebilaga som är kopplad till "Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2018".

Mer inom samma ämne

  1. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomfördes på uppdrag av UVK en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.

  2. Forskningsinfrastrukturer ska kunna få finansiering i 10 år

    Regeringen gör en ändring i Vetenskapsrådets instruktion som innebär att vi kan finansiera forskningsinfrastruktur av nationellt intresse under en längre period, från dagens 6 år till 10 år. Syftet är att förbättra förutsättningarna för den långsikti...

  3. EU-medel till det svenska projektet Polar Connect

    Vetenskapsrådet har tillsammans med NORDUnet och Polarforskningssekretariatet beviljats EU-medel för den första delen i projektet Polar Connect. Målet är en fiberoptisk förbindelse i Arktis som knyter samman den nordiska regionen med Japan och Sydkor...

Till toppen