Polförskjutningar Internationella Polaråret 2007–2008

Arktis och Antarktis är inte längre avlägsna utkanter i vår värld. De har hamnat mitt i världen och står nu i centrum för politikens uppmärksamhet.

Polernas villkor förändras snabbt. Där finns smältande isar och skör miljö. Där finns naturresurser, geopolitiska spänningar och militärt kraftspel. I Arktis finns ekonomiska framtidsdrömmar och trängda urbefolkningar.

Men också ett vardagsliv bland fyra miljoner invånare i åtta länder. Mitt bland dessa pågående polförskjutningar genomfördes det Internationella Polaråret 2007–2008.

Tusentals forskare från hela världen samarbetade, med varandra men också med lokalbefolkningar, konstnärer, medier och politiker. Sverige har deltagit aktivt – med natur- och samhällsvetenskaplig forskning, utställningar, film, seminarier och debatt.

Polförskjutningar berättar om hur Polaråret gick till, hur det var tänkt från början, vad som hände och hur arvet från Polaråret kan se ut. Här finns också tankar kring hur vi tillsammans kan ta hand om polerna på vår planet.

Mer inom samma ämne

  1. Ny utlysning – bidrag till forskningsmiljö inom 6G

    I augusti öppnar Vetenskapsrådet en utlysning av bidrag till forskningsmiljöer inom 6G. Utlysningen är en del av regeringens satsning på utveckling av nästa generations trådlösa system. Bidraget ska användas för att bygga upp starka forskningsmiljöer...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.