Om utvärdering av forskningens genomslag utanför akademin

Översikt över några nationella modeller, metoder och initiativ

Studien innehåller en översikt över nationella system, metoder och initiativ för att utvärdera forskningens genomslag utanför akademin (societal impact of research).

Sammanställningen gör inte anspråk på att vara heltäckande eller uttömmande, utan har sitt huvudsakliga fokus på att ge en översikt över de utvärderingssystem och utvärderingsmetoder som finns i Storbritannien (REF), Australien (ERA/REA/EI) och Nederländerna (SEP) samt på det så kallade Payback Framework. Dessa är system och metoder som Vetenskapsrådets avdelning för forskningspolitik har kommit i kontakt med under de senaste årens arbete, och som har bedömts vara av intresse för

Vetenskapsrådet och andra myndigheter och organisationer med liknande intressen. Redovisningen ska ses som en bild av myndighetens aktuella kunskapsläge sommaren 2017.

Mer inom samma ämne

  1. Påverka nästa arbetsprogram inom Horisont Europa

    Nu finns det möjlighet att bidra till utformandet av nästa arbetsprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Sista dag att lämna synpunkter är 6 maj.

  2. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  3. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.