Quality and impact of research in political science in Sweden

A pilot evaluation

Vetenskapsrådet har gjort en utvärdering av ämnet statsvetenskap med hjälp av en ny modell för nationella utvärderingar av forskningsämnen och tematiska forskningsområden. Syftet med den nya modellen är att kartlägga kvalitet och bidra med underlag för utveckling. I pilotutvärderingen bedömdes forskningens resultat med hänsyn till både vetenskaplig kvalitet och betydelse utanför akademin. Granskningen gjordes av en extern och i huvudsak internationell panel.

Ledamöternas övergripande slutsats är att forskning i statsvetenskap i Sverige håller en hög internationell nivå, men de föreslår också åtgärder som skulle kunna förstärka forskningen ytterligare.

Lärosätenas självvärderingar ingår inte i utvärderingsmodellen, inte heller platsbesök. Däremot har lärosätena bidragit dels med fallstudier om forskningens betydelse, dels med slumpmässiga urval av publikationer.

I rapporten reflekterar ledamöterna i panelen över utvärderingsuppdraget och lyfter fram för- och nackdelar med olika tillvägagångssätt för att utvärdera forskning. Deras slutsats är att den testade utvärderingsmodellen kan utgöra grund för framtida utvärderingar.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...