Vägledning för implementering av kriterier för FAIR forskningsdata

FAIR är ett internationellt erkänt begrepp som är uppbyggt av 15 vägledande principer för öppna forskningsdata och datahantering. Enligt FAIR-principerna ska forskningsdata vara sökbara (Findable), tillgängliga (Accessible), interoperabla (Interoperable) och återanvändningsbara (Reusable).

Vetenskapsrådet har tagit fram kriterier för samtliga 15 FAIR-principer. FAIR-kriterierna har som syfte att öka förståelse kring och kunskap om vad FAIR-principerna innebär i praktiken.

För att FAIR datahantering ska kunna implementeras i forskningsprocessen har vi även tagit fram denna vägledning som på en mer detaljerad nivå stödjer den praktiska implementeringen av kriterierna. Vägledningen kan användas som ett stöd för alla som stödjer forskare i planering av datahantering, framförallt de stödjande funktionerna för datahantering vid lärosäten och infrastrukturer där anpassning till FAIR-datahantering och praktisk implementering av FAIR-principerna ofta sker.

Vetenskapsrådets uppdrag att främja och samordna Sveriges arbete med att införa öppen tillgång till forskningsdata

FAIR forskningsdata - del av uppdraget kring öppen tillgång till forskningsdata

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet deltar i samarbete kring publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE)

    Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...

  2. Information och demonstration av EOSC:s EU-nod

    Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.

  3. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...