Strategisk forskningsagenda: Nationellt forskningsprogram om virus och pandemier

Stora vita och gröna geometriska figurer mot mörkblå bakgrund.

Målet med forskningsprogrammet om virus och pandemier är att bidra med ny kunskap om virussjukdomar. Mer kunskap behövs både om hur de sprids och om hur framtida pandemier kan motverkas.

Denna strategiska forskningsagenda är vägledande i arbetet framåt och pekar ut fem fokusområden för forskning inom programmet:

  • virus, virusorsakade sjukdomstillstånd och grundläggande sjukdomsmekanismer
  • mekanismer för uppkomst och spridning av zoonoser med pandemisk potential samt strategier för prevention och hantering av smittspridning
  • utveckling av antivirala läkemedel, vaccin och diagnostik
  • samhällsåtgärder som uppkommit med anledning av pandemi och dess effekter på människors livsvillkor och hälsa
  • organisation, styrning och samordning (infrastrukturer) av viktiga samhällsfunktioner vid en pandemi.

Forskningsagendan har tagits fram av Vetenskapsrådet med stöd av en programkommitté och fokusgrupper med experter från berörda forskningsområden. Experterna har identifierat kunskapsluckor inom varje fokusområde.

Läs mer om det nationella forskningsprogrammet om virus och pandemier

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.