Forskning och innovation för ett hållbart och säkert samhälle
Gemensamt underlag till regeringens forsknings- och innovationspolitik från Energimyndigheten, Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova
I denna rapport presenterar de statliga forskningsfinansiärerna sin gemensamma syn på vilka förändringar som behövs för att främja excellent forskning, internationalisering och innovation i Sverige.
Förslag på insatser presenteras i fyra kapitel:
- Forskning och innovation är en drivkraft för ett hållbart och säkert samhälle
- Insatser för ett effektivare forsknings- och innovationssystem
- Främja internationellt och europeiskt forsknings- och innovationssamarbete
- Forskning- och innovationsinfrastruktur för excellens, konkurrenskraft och innovation
Myndigheterna föreslår också kraftsamling kring fyra områden som är avgörande för Sveriges utveckling mot ett hållbart och säkert samhälle: God hälsa och life science, framtidssäkrat samhälle, nationell säkerhet samt klimatomställning.
Rapporten har tagits fram gemensamt av myndigheterna, med Vetenskapsrådet som samordnande myndighet.
Analysen är ett uppdrag från regeringen
Regeringen har gett Energimyndigheten, Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att utifrån sina respektive ansvarsområden gemensamt göra en analys och lämna rekommendationer som kan bidra till regeringens forsknings- och innovationspolitik (U2023/01317).
Mer inom samma ämne
-
Artikel |
Publicerad 2 oktober 2024
Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.
-
Nyhet |
Publicerad 18 september 2024
Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.
-
Nyhet |
Publicerad 4 september 2024
Många unga lovande forskare som beviljats bidrag från Vetenskapsrådet har goda förutsättningar för karriärutveckling vid sina lärosäten, visar en ny rapport. Men det gäller inte alla. Detta riskerar att göra forskarkarriären mindre lockande, något so...
Nyckelord: