Publicerad den

Uppdaterad den

Förmåner med att jobba på Vetenskapsrådet

Att jobba statligt har många fördelar. Förmåner som flexibel arbetstid, extra föräldratillägg och friskvårdsbidrag är några av dem. Statens kollektivavtal och tjänstepension ger dig också trygghet.

Generös semester

Som statligt anställd beräknas antalet semesterdagar du får utifrån din ålder. Du kan ta ut semester direkt när du börjar, men antalet dagar varierar det första året.

  • Om du är 29 år och yngre: 28 dagar
  • Från och med det år du fyller 30: 31 dagar
  • Från och med det år du fyller 40: 35 dagar

4 000 kronor i friskvårdsbidrag

Vi vill att våra medarbetare ska må bra! Därför erbjuder vi alla en friskvårdstimme i veckan för en hälsoaktivitet som kan utföras på arbetstid. Du kan också få upp till 4 000 kronor i friskvårdsbidrag varje år.

Flexibel arbetstid

Vi tillämpar flexibel arbetstid och har inarbetade klämdagar. En klämdag är en arbetsdag som infaller mellan två helgdagar. Antalet klämdagar varierar från år till år.

Goda möjligheter till föräldraledighet

Om du behöver vara föräldraledig finns ett föräldrapenningtillägg som tillsammans med ersättningen från Försäkringskassan uppgår till 90 procent av din ordinarie lön. Du har också möjlighet att gå ner i arbetstid tills att ditt barn är 12 år.

Läkarbesök och läkemedel

Du har möjlighet att göra läkarbesök på arbetstid. Du kan också få viss ersättning för dina kostnader när du går till läkare och fysioterapeut. Det gäller även vissa läkemedel.

Tjänstepension

Som komplement till din allmänna pension har du tjänstepension. Tjänstepensionen påverkar din totala pension och administreras inom staten av Statens pensionsverk. Du har också ett ekonomiskt skydd vid sjukdom.

Kollektivavtal

Som anställd på Vetenskapsrådet omfattas du av olika kollektivavtal. De flesta av dessa har Arbetsgivarverket slutit med statens arbetstagarorganisationer på central nivå. På Arbetsgivarverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa Villkorsavtalen, som beskriver många anställnings- och lönevillkor för anställda inom staten.

Prenumeration på Forskning & Framsteg

Alla medarbetare får en kostnadsfri prenumeration på den populärvetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg, som rapporterar om de senaste forskningsrönen. Vetenskapsrådet och andra forskningsfinansiärer ger ekonomiskt stöd till tidskriften.

Gemensam värdegrund för alla statsanställda

Alla som jobbar statligt omfattas av en gemensam värdegrund som bygger på demokratiska principer.

Enkelt förklarat innebär det att vi jobbar på uppdrag av medborgarna.

Läs mer på Arbetsgivarverket.se Länk till annan webbplats.

Mer inom samma ämne

Inga matchande sidor