Stängd utlysning
07 juni - 28 augusti 2018
Nätverksbidrag inom klinisk behandlingsforskning
Syftet med bidraget är att skapa möjlighet för en konstellation av forskare att skapa ett nationellt nätverk för samordning av en forskningsfråga av hög vetenskaplig kvalitet och som är relevant för klinisk behandlingsforskning. Forskningen ska vara motiverad av hälso- och sjukvårdens behov och förväntas kunna leda till patient- och samhällsnytta. Målet är att de nätverk som får stöd ska återkomma med en ansökan till Vetenskapsrådet i samband med utlysning av bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning. Vetenskapsrådet premierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i nationell konkurrens.
Typ av bidrag
Miljö- och samverkansstöd
Ämnesområde
Klinisk behandlingsforskning
Inriktning
Klinisk behandlingsforskning
Söks av
Enskild forskare
Medverkande forskare
Minst två och upp till fem forskare kan bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid
1 år
Bidragsbelopp
Minst 150 000 kronor och max 300 000 kronor
Bidragsbeslutet publiceras
Senast i början av december 2018
Bidragsperioden startar
Januari 2019
Tekniska frågor om ansökan i Prisma
Om du inte hittar svaret på din fråga, kontakta Prismas tekniska support. Länk till annan webbplats.
Det kan dröja upp till en till två arbetsdagar innan du får svar.
Hela utlysningstexten
Nedanstående villkor måste vara uppfyllda för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller som gör att obehöriga ansökningar avvisas från fortsatt hantering.
Om nätverksbidraget
Syftet med bidraget är att skapa möjlighet för en konstellation av forskare att skapa ett nationellt nätverk för samordning av en forskningsfråga av hög vetenskaplig kvalitet och som är relevant för klinisk behandlingsforskning. Forskningen ska vara motiverad av hälso- och sjukvårdens behov och förväntas kunna leda till patient- och samhällsnytta. Målet är att de nätverk som får stöd ska återkomma med en ansökan till Vetenskapsrådet i samband med utlysning av forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning.
Huvuddelen av samordningen ska bedrivas i Sverige.
Sökande
Nätverksbidraget inom klinisk behandlingsforskning söks av dig som enskild forskare. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för nätverket och du ska ha en aktivitetsgrad i projektet om minst 20 procent av en heltidsanställning. Du ska vid ansökningstillfället inneha en svensk klinisk tjänst, till exempel som läkare, sjuksköterska, tandläkare eller sjukgymnast/fysioterapeut, motsvarande minst 20 procent av en heltidsanställning. Din kliniska tjänst ska du beskriva i din ansökan (se anvisningar nedan).
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. Det examensdatum som vi utgår från är det datum då du har uppfyllt alla krav för fullgjord examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.. För att du ska kunna ansöka måste din organisation alltså vara godkänd som medelsförvaltare.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragstiden börjar och sedan under hela bidragsperioden, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Villkoren som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du får endast delta i en ansökan om bidrag som sökande eller medverkande forskare i denna utlysning av nätverksbidrag. Övriga restriktioner för vilka bidrag du kan söka under samma år framgår av tabellen nedan
Tabell: Bidrag du kan söka samtidigt Pdf, öppnas i nytt fönster.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Du kan inte söka nätverksbidrag inom klinisk behandlingsforskning om du tidigare innehaft ett rambidrag inom klinisk behandlingsforskning eller ett bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning.
Det finns vissa restriktioner om du är projektledare för ett tidigare beviljat bidrag som är pågående, det vill säga vars bidragsperiod (utbetalningsperiod från Vetenskapsrådet) överlappar bidragsperioden för det bidrag som ansökan avser. Notera att dispositionstiden, det vill säga tiden som du kan disponera det beviljade bidraget, normalt är längre än bidragsperioden. Information om vad som gäller för ditt tidigare bidrag finner du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet. Om du har ett pågående bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning kan du inte söka detta nätverksbidrag.
Se tabellen nedan för ytterligare information om vad du kan söka om du har ett pågående bidrag.
Tabell: Bidrag du kan söka om du har pågående bidrag Pdf, öppnas i nytt fönster.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma ändamål som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Din ansökan ska inkludera minst två och högst fem medverkande forskare, det vill säga andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens vars vetenskapliga kompetens kommer vara avgörande i genomförandet av den föreslagna forskningen. Dessa behöver inte vara anställda vid ett svenskt lärosäte.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i samordningsplanen (se anvisningar under ”Samordningsplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för att finansiera alla slags samordningsrelaterade kostnader, såsom lokaler, gemensamma workshops och nätverksträffar inklusive driftskostnader (exempelvis resor). Bidraget får inte användas till stipendier eller lönekostnader.
Det lägsta belopp du kan söka är 150 000 kronor och du kan som mest söka 300 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Bidragstiden är ett år, med start i januari 2019.
Första utbetalning sker tidigast i januari 2019.
Nationell samverkan
Målet med nätverksbidrag är att skapa ett nationellt nätverk kring en forskningsfråga som återkommer med en ansökan till Vetenskapsrådet i samband med utlysning av bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning, där nationell samverkan är ett krav. Detta för att studierna och dess resultat ska få genomslag. Nationell samverkan innebär samverkan mellan ett flertal landsting/regioner, samt universitet och de många innovativa företag inom den medicinska sektorn som verkar i Sverige. Samverkan ska utgå från ett konkret behov av interaktion. Behovet kan exempelvis vara att säkerställa ett tillräckligt stort patientunderlag. Andra behov av samverkan kan gälla tillgång till högkvalitativa dataunderlag, utrustning eller specialkompetenser inom flera discipliner.
Du ansöker elektroniskt i Prisma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är Vetenskapsrådets ansökningssystem. Du skapar din ansökan i Prisma genom att fylla i textfält, hämta in information från ditt personliga konto, samt bifoga de bilagor som efterfrågas.
För att du ska kunna ansöka måste din organisation ha godkänts som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. och skapat ett organisationskonto i Prisma.
För de flesta moment i Prisma finns ett användarstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beskriver hur du ska göra, samt svar på vanliga frågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi uppmanar dig att ta del av dessa när du skriver din ansökan.
Vänligen undvik att ange ditt eller annan persons fullständiga personnummer i ansökan på andra ställen än där det särskilt efterfrågas.
Skapa personkonto i Prisma
Innan du ansöker måste du skapa ett personligt konto i Prisma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du sparar dina person- och cv-uppgifter. Informationen behöver bara läggas in en gång, och kan därefter kompletteras eller ändras vid behov. Eftersom de flesta av Vetenskapsrådets utlysningar använder utländska granskare ber vi dig använda engelska när du lägger in beskrivande text i dina cv-uppgifter. Du kan även lägga in dina publikationer för framtida bruk. Observera att inga publikationer ska hämtas in från ditt konto till ansökningsformuläret. Detta beror på att funktionen för publikationer är under utveckling och ännu inte används i Vetenskapsrådets utlysningar. Därför lämnas publikationslista istället in som en bifogad pdf-fil (se instruktioner under ”Publikationer” nedan).
Tänk på att skapa ditt personliga konto i god tid. De ansökningar du registrerar i Prisma kopplas till ditt personliga konto.
Alla eventuella övriga personer som ska medverka i utformningen av ansökan måste också skapa ett personligt konto i Prisma och godkänna sin medverkan. Därefter kan de bidra med sina uppgifter till ansökan via sina konton.
Text
Vissa textfält går att formatera, vilket innebär att du i dessa textfält kan ändra typsnitt, teckenstorlek och justering av text, samt infoga tabeller och symboler. Om du klistrar in en text som du skrivit i ett ordbehandlingsprogram (till exempel Microsoft Word) kan du behöva efterjustera formateringen med verktygen i Prisma. Bilder kan dock inte infogas i textfälten. Vi rekommenderar att du använder typsnitten Arial, Calibri eller Verdana.
Alla textfält har begränsningar för antal tecken, vilket illustreras av teckenräknare. Om du fyller i för många tecken går ansökan inte att registrera.
Bifogade dokument och bilagor
Till vissa fält ska du bifoga en bilaga utformad enligt de instruktioner som anges. Bilagan kan endast utgöras av en fil och du kan bara bifoga dokument i pdf-format. Alla bilagor har begränsningar i filstorlek och sidantal. Du kommer inte kunna registrera din ansökan med en bilaga som överskrider de angivna maxgränserna.
Signering
Både du som sökande och en behörig företrädare för medelsförvaltaren ska signera ansökan elektroniskt i Prisma. Se mer information under ”Registrera ansökan” nedan.
Vi ber dig att orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser nedanstående instruktioner.
Språk
Utländska experter används i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan följer beskrivningar av vad som efterfrågas under respektive flik. Då obligatorisk information efterfrågas är detta markerat i Prisma med en asterisk (*).
Beskrivande information
Under denna flik fyller du i svensk och engelsk projekttitel, samt väljer SCB-koder och nyckelord. Här fyller du även i abstract och populärvetenskaplig beskrivning, se anvisningar nedan.
Abstract
Sammanfattningen av samordningsplanen ska innehålla en kort beskrivning av:
- vad som ska göras: vad och varför
- hur forskningsfrågan ska angripas: tidsplan för nationell samordning och översiktlig studiedesign
- vad som kan bli den direkta nyttan av den planerade forskningsfrågan och plan för hur den ska leda till en ansökan om bidrag till forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning.
Texten ska ge en översiktlig orientering om forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen får omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför, samt förklara på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Den populärvetenskapliga beskrivningen är ett viktigt verktyg när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Om vi beviljar din ansökan, förbehåller vi oss rätten att använda beskrivningen för informationsändamål.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan.
Redogörelsen får omfatta högst 4 500 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Forskningsbeskrivning
Under denna flik bifogar du din samordningsplan samt beskriver etiska överväganden liksom hur du uppfyller kravet på att inneha en klinisk tjänst.
Etiska överväganden
I din ansökan ska du beskriva vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat ska du motivera varför forskningen bör genomföras. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella anger du detta
Samordningsplan
Här bifogar du din samordningsplan i pdf-format. Samordningsplanen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av den samverkan som planeras för parterna i nätverket. Planen ska omfatta högst tre sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Samordningsplanen ska innehålla följande rubriker och information som anges i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör för syfte och långsiktigt mål avseende samordning kring forskningsfrågan
- Områdesöversikt (Survey of the field). Redogör kort (max en halv A4-sida) för forskningsfältets evidensbaserade kunskapsgrund och rådande kliniska praxis. Ange systematiska översikter, nationella, internationella riktlinjer och identifiera kunskapsluckor, som motiverar att mer forskning behövs. Översikt av prekliniska och teknisk data samt av sjukdomsbördan kan uteslutas.
- Forskningsfråga (Research idea). Beskriv forskningsfrågan. Vad ska studeras och på vilka?
- Nätverksbeskrivning (Network description and mode of cooperation). Redogörelsen ska inkludera:
- beskrivning av konkreta samverkansprojekt och gemensamma forskningsansökningar samt hur dessa bidrar till att stärka pågående forskning på de medverkande lärosätena.
- redogörelse för bidragen från de samverkande parterna avseende forskningstemat och hur de kompletterar varandra
- beskrivning av strukturen för samverkan, det vill säga ledning och rollfördelning bland medverkande parter
- Formerna för samordningen (Forms for collaboration). Specificera aktiviteter, till exempel:
- gemensamma seminarier, möten eller workshops med syftet att vidareutveckla forskningsfrågan
- hur nationell samverkan ska uppnås
- hur seniora och juniora kliniska forskare ska involveras och hur en jämn könsfördelning av medverkande forskare ska beaktas
- förberedelse/planering av gemensamma forskningsansökningar
- Planerat resultat (Outcome). Redogörelsen ska specificera hur samordning kring forskningsfrågan kan leda till att utveckla en klinisk behandlingsstudie, med avseende på,
- variabler och mätning
- studiedesign
- dimensionering och studiens beräknade styrka
- material: patienturval – population, sample
- statistisk analysplan
- klinisk nytta
- hälsoekonomiska överväganden
- patientmedverkan
- implementering
- nationell samverkan
Klinisk tjänst
För att söka bidrag inom klinisk behandlingsforskning måste du ha en klinisk tjänst i Sverige motsvarande minst 20 procent av en heltidsanställning, till exempel som läkare, sjuksköterska, tandläkare eller sjukgymnast/fysioterapeut. Förklara på vilket sätt du uppfyller kravet.
Redogörelsen får omfatta högst 750 tecken inklusive mellanslag i Arial, teckenstorlek 11.
Budget och forskningsresurser
Under denna flik tar du upp kostnader för samtliga planerade aktiviteter samt eventuell annan finansiering.
Kostnader
Beskriv kostnader för samtliga planerade aktiviteter inom nätverket genom att specificera posterna nedan. Ange hela belopp i kronor.
- Kostnader för resor, logi och uppehälle
- Kostnader för att organisera seminarier, kurser och workshops
- Övriga kostnader
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina angivna budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella ytterligare kostnader projektet omfattar (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
För frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader, kontakta ditt lärosäte.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som du angivit. Redogörelsen får omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag (motsvarande cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd).
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange hela belopp i kronor.
Publikationer
Under den här fliken bifogar du din och medverkande forskares publikationslistor i pdf-format till respektive fält.
Sökandes publikationslista
Bifoga din publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Listan ska omfatta högst fem sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.
1. Urval av publikationer (Selection of publications), lista de upp till tio publikationer som är viktigast för din ansökan. För varje publikation ska du redogöra för hur du bidragit till denna samt dess relevans för det beskrivna forskningsprojektet (högst fyra rader per publikation). Markera ditt namn i fetstil i författarlistan.
2. Relevanta publikationer från de senaste åtta åren (Relevant publications from the last eight years), sortera publikationerna, med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning:
- Sakkunniggranskade originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunniggranskade konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer.
- Sakkunniggranskade samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunniggranskade böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters)
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations)
Observera! Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senaste publicerade arbetet hamnar först i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Den i publikationslistan angivna författarordningen ska vara identisk med det publicerade verket. Ansökan kan inte kompletteras med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Medverkande forskares publikationslistor
Bifoga samtliga medverkande forskares publikationslistor sammanfogade till en fil. Listan för respektive forskare ska inkludera upp till högst tio publikationer i form av de mest relevanta publikationerna för den beskrivna forskningen, och omfatta högst en A4-sida. Den aktuella forskarens namn ska markeras i fetstil och även anges i sidhuvudet i respektive lista.
Publikationerna ska vara av typen: Sakkunniggranskade originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer.
Observera! Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Den i publikationslistan angivna författarordningen ska vara identisk med det publicerade verket. Ansökan kan inte kompletteras med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Medelsförvaltare
Under denna flik anger du medelsförvaltare och hemvist för projektet. Medelsförvaltare är den organisation som förvaltar ett beviljat bidrag och ansvarar för detta enligt aktuella villkor. Hemvist är den organisatoriska enhet varifrån projektet bedrivs. Vanligtvis motsvarar medelsförvaltare och hemvist det universitet eller lärosäte respektive den institution där projektledaren är anställd.
För att du ska kunna knyta din ansökan till en medelsförvaltare måste organisationen ha ett godkänt konto i Prisma. Kontakta din medelsförvaltare och be den ansöka om ett organisationskonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos Vetenskapsrådet om ett sådant inte redan finns.
Om din hemvist saknas i Prisma, kontakta organisationskontoansvarig för din medelsförvaltare. Du kommer inte att kunna slutföra registrering av din ansökan om hemvist saknas.
Medverkande
Här bjuder du in de medverkande forskarna och eventuella administratörer till din ansökan. En medverkande administratör är en person som inte behöver ingå i projektet men som kan hjälpa dig att lägga in och redigera information i ansökan.
När du bjuder in medverkande ska du använda den e-postadress som är kopplad till personens Prismakonto. Du kan även bjuda in medverkande som ännu inte har ett konto i Prisma, men för att de ska kunna medverka i din ansökan måste samtliga sedan registrera egna personliga konton i Prisma. Alla medverkande måste acceptera inbjudan och medverkande forskare måste hämta in sina cv-uppgifter till ansökan innan du kan slutföra registreringen av ansökan.
Efter att en medverkande forskare accepterat din inbjudan kan du tilldela denne behörighet att redigera i ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter ska, där sådana finns, alltid ingå i respektive cv enligt de begränsningar i antal som anges:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du innehaft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange det totala antalet för respektive kategori samt ange dina upp till 10 mest relevanta), dina upp till 10 mest relevanta bidrag erhållna i konkurrens, dina upp till 10 mest relevanta priser och utmärkelser, samt upp till 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Registrera ansökan
Under fliken ”Kontrollera och registrera” visas en sammanställning över de fält du eventuellt behöver åtgärda i din ansökan för att kunna registrera den (exempelvis obligatoriska fält du ännu inte fyllt i, textfält med för många tecken, avvikelser från begränsningar i möjlig sökt projekttid eller budget). Först när du klickar på knappen ”Registrera” så genomförs registreringen av ansökan.
Kom ihåg att förhandsgranska din ansökan innan du registrerar den.
Observera! Alla du bjudit in att medverka i din ansökan måste acceptera inbjudan innan du kan registrera ansökan. Om en inbjudan inte accepterats måste den tas bort. Innan registrering måste alla medverkande forskare dessutom komplettera ansökan med cv-uppgifter från sina respektive personliga konton i Prisma.
Den registrerade ansökan hittar du därefter i ditt personliga Prismakonto under menyvalet ”Ansökningar” under fliken ”Ansökningar och bidrag”. Fram till dess utlysningen har stängt kan en registrerad ansökan avregistreras och vid behov ändras och registreras på nytt.
Du ansvarar för att ansökan är fullständig, det vill säga att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt, att rätt bilagor är bifogade och att den efterfrågade informationen har lämnats i enlighet med instruktionerna. Lämna bara in material som vi uttryckligen efterfrågar. Vi godkänner inte kompletteringar efter sista ansökningsdatum, bortsett från sådana som vi ber om.
Signering
När du registrerar ansökan så signeras den av dig som projektledare. För att ansökan ska betraktas som fullständig och gå vidare i granskningsprocessen krävs också att behörig företrädare för medelsförvaltaren signerar ansökan. Företrädaren är vanligtvis prefekten vid den institution där forskningen ska bedrivas men det beror på din medelsförvaltares organisationsstruktur.
Signering av den sökande innebär en bekräftelse av att:
- uppgifterna i ansökan är korrekta och följer Vetenskapsrådets instruktioner
- eventuella bisysslor och kommersiella bindningar har redovisats för medelsförvaltaren och att det där inte framkommit något som strider mot god forskningssed
- sökande inte fällts för oredlighet i forskning under de två senaste åren räknat från sista ansökningsdag
- de tillstånd och godkännanden som krävs finns innan forskningen påbörjas, exempelvis tillstånd från Läkemedelsverket eller godkännande från etikprövningsnämnd respektive djurförsöksetisk nämnd
- sökande kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Signering av medelsförvaltaren innebär en bekräftelse av att:
- den beskrivna forskningen eller forskningsstödjande verksamheten kan beredas plats vid medelsförvaltaren under den tid och i den omfattning som anges i ansökan
- den sökande kommer vara anställd vid medelsförvaltaren under den tid som ansökan avser
- medelsförvaltaren godkänner kostnadsberäkningen i ansökan
- sökande inte fällts för oredlighet i forskning av signerande medelsförvaltare under de senaste två åren innan sista ansökningsdag
- medelsförvaltaren kommer att följa samtliga övriga villkor som gäller för bidraget.
Ovanstående punkter ska ha diskuterats mellan parterna innan företrädaren för medelsförvaltaren godkänner och signerar ansökan.
Observera! Senast en vecka (sju kalenderdagar) efter sista ansökningsdatum ska behörig företrädare för medelsförvaltaren ha signerat din ansökan i Prisma för att ansökan ska gå vidare i granskningsprocessen.
När du registrerat din ansökan och utlysningen har stängt (klockan 14.00 på utlysningens sista dag) slutregistreras din ansökan automatiskt och tilldelas ett diarienummer.
Din ansökan går sedan automatiskt vidare för signering i Prisma av företrädaren för medelsförvaltaren. Senast en vecka (sju kalenderdagar) efter sista ansökningsdatum ska ansökan vara signerad av medelsförvaltaren. Du får ett besked per e-post när ansökan är signerad.
Information om status på ansökan, diarienummer och signering av ansökan hittar du därefter på ditt konto under fliken ”Ansökningar och bidrag”.
Beslut
Kort efter att bidragsbeslutet fattats publiceras besked om bidragsfinansiering på Vetenskapsrådets webbplats. Därefter finner du underrättelse om beslut och yttrande om din ansökan i ditt personliga konto i Prisma, under fliken Ansökningar och bidrag. Yttrandet består av betyg och i vissa fall skriftliga kommentarer.
EU ABS-förordningen och deklaration av tillbörlig aktsamhet: Från och med den 12 oktober 2015 ska användare av genetiska resurser (genetiskt material av faktiskt eller potentiellt värde) och traditionell kunskap som rör genetiska resurser, som är inhämtade efter 12 oktober 2014, följa EU ABS-förordningen (nr 511/2014) genom att deklarera så kallad tillbörlig aktsamhet. Detta gäller endast beviljade bidragsmottagare. Tillbörlig aktsamhet innebär att användaren ska kunna visa att den genetiska resursen inhämtats enligt gällande lagstiftning i det aktuella landet samt att den möjliga nyttan av den genetiska resursen ska fördelas på ett rimligt och rättvist sätt.
Undantag gäller forskning om: den mänskliga arvsmassan, växtgenetiskt material som ingår i bilaga 1 Länk till annan webbplats. i det internationella fördraget för växtgenetiska resurser, pandemiskt influensavirus och genetiskt material inhämtat från internationellt vatten. Vid frågor om bestämmelserna och deklaration av tillbörlig aktsamhet, kontakta Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Den vetenskapliga bedömningen av ansökan görs av aktiva forskare. Forskarna bedömer ansökan i konkurrens med övriga ansökningar utifrån Vetenskapsrådets bedömningskriterier.
Om ansökan inte är utformad enligt instruktionerna så kommer det vägas in i bedömningen.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Vetenskapsrådets jävshantering Öppnas i nytt fönster.
Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Öppnas i nytt fönster.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är internationella forskare.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Kommittén för klinisk behandlingsforskning.
Varje ansökan får ett individuellt yttrande som återspeglar beredningsgruppens diskussion och samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets fyra baskriterier (Nytänkande och originalitet, Projektets vetenskapliga kvalitet, Sökandes kompetens, Genomförbarhet). Syftet med flera baskriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Utöver baskriterierna bedöms din ansökan även med hjälp av ett tilläggskriterium (Nyttiggörande – patient nytta). Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för genomförbarhet som bedöms på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Nytänkande och originalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Is there a need of more research in this area in accordance to existing systematic reviews, national and international guidelines and/or identified knowledge gaps?
- Have similar studies been conducted before?
- Will the results of the planned clinical therapy study fill an existing knowledge gap in the clinic?
- Does the planned clinical therapy study have the potential to deliver implementable results beneficial to patients and society?
Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Is the main research question(s) motivated and specified?
- Are the purpose and the long-term goal of the network clarified and well justified?
- Is the research task clearly defined and related to future application within the call of Clinical therapy research?
- Are the planned activities clearly specified and fit for purpose (how to include target groups who may benefit from the research, how to optimize the study design, how to include a statistical analysis plan, how to meet the requirement on national collaboration)?
- Is there a well worked-out plan for how both junior and senior researchers will participate in the network?
Sökandes kompetens (1-7)
Vägledande frågor:
- Does the team have a track record in carrying out research within the subject area?
- Has any team member been involved in critical assessments or guideline establishment?
- Is there any involvement of a clinical trials unit or any trial staff (if applicable)?
- Is there an inclusion of a statistician as an applicant?
- Does the main applicant have documented experience of leading major collaboration projects?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- Does the network conclusively describe its organisation and structure, and how it fulfils the need for new activities in the research field?
- Are the costs reasonable and well justified?
Nyttiggörande - patientnytta (1-7)
Vägledande frågor:
- May the results of the planned clinical therapy study be directly implementable into clinical practice within the relatively near future, approximately five years after the project ends?
- Factors such as prevalence, the severity of the disease and the social costs should be weighed in the assessment of clinical relevance.
- May the results of the planned clinical therapy study contribute to a better use of the resources in the healthcare sector and to general societal benefits?
Sammanfattande betyg (1-7)
Ovanstående delkriterier vägs ihop till ett sammanfattade betyg som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.