Öppen utlysning
19 januari - 22 februari 2022
Unescoprofessurer
På uppdrag av Svenska Unescorådet utlyser Vetenskapsrådet fyra Unescoprofessurer. Syftet är att ge forskare och lärosäten, eller forskningsinstitut, i Sverige möjlighet att under en fyraårsperiod vara en del av det internationella nätverket av Unescoprofessurer.
Med professuren kan lärosätet bredda det akademiska nätverket och utveckla den lokala, nationella och globala samverkan med expertis och beslutsfattare inom FN-systemet. Inriktningen på professuren ska vara relevant för Unescos arbete och ligga inom ramen för Sveriges strategi för samarbetet med Unesco.
Inrättandet av en Unescoprofessur medför inte något ekonomiskt bidrag utan finansiering måste säkerställas av lärosätet för professurens fyraårsperiod.
Område: Humaniora och samhällsvetenskap, Klinisk behandlingsforskning, Konstnärlig forskning, Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap, Utbildningsvetenskap, Utvecklingsforskning
Inriktning: Forskarna som nomineras till 2022 års Unescoprofessur ska vara verksamma inom områden som ligger i linje med och som uppfyller Unescos globala strategi, svenska regeringens strategi för Sveriges samarbete med Unesco, samt Svenska Unescorådets strategi för arbetet i Sverige. Verksamheten som Unescoprofessuren omfattar ska inkludera minst ett av den svenska strategins tre tvärgående perspektiv; mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimat.
Söks av: Lärosäte eller forskningsinstitut som i ansökan föreslår en forskningsledare för professuren. Den föreslagna forskningsledaren är vetenskapligt ansvarig för ansökan, samt ansvarig för att ansökan är fullständig, det vill säga att efterfrågad information är angiven enligt instruktionerna.
Professurens tidsperiod: 4 år med möjlighet att förlänga med ytterligare 4 år efter ansökan direkt till Svenska Unescorådet.
Professurens startdatum: Tidigast juni 2022.
Ansökans utformning: Ansökan ska bestå av fyra PDF-dokument som mejlas till jane.parker@vr.se senast tisdag 22 februari 2022 kl. 14.00. Ansökan signeras av den sökande professorn, samt av behörig företrädare för det svenska lärosätet eller forskningsinstitutet
Beslut: Vetenskapsrådet lämnar en bedömning av ansökningarnas vetenskapliga meriter till Svenska Unescorådet i april 2022. Beslut om prioriterade ansökningar tas sedan av Svenska Unescorådet, som informerar sökande om beslut. Därefter (senast den 30 april 2022) skickas de prioriterade ansökningar till Generaldirektören för Unesco i Paris för godkännande. Unesco meddelar beslut
Specifika instruktioner för utlysningen
Unescoprofessursprogrammet upprättades av Unesco, FN:s organ för utbildning, kultur, vetenskap och kommunikation, med syfte att främja samarbete, nätverkande och kunskapsspridning mellan universitetet och högskolor internationellt. Genom programmet har universitet, högskolor och forskningsinstitut runt om i världen möjlighet att samla sina resurser för att gemensamt adressera utmaningar och bidra till utveckling, inklusive att arbeta för att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
Unescos målsättning med Unescoprofessursprogrammet är bland annat att:
- Bygga broar mellan akademi, civilsamhälle, lokalsamhälle och beslutsfattare
- Bidra till Unescos åttaåriga Medium Term Strategy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Agenda 2030 (länken längst upp till höger) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Stärka forskningssamarbete och kunskapsspridning mellan globala nord och globala syd
- Främja interdisciplinär forskning, kunskap och samskapande
Nedanstående krav måste uppfyllas för att organisationen ska vara behörig att ansöka om professuren.
Inriktning
En Unescoprofessur inrättas vid ett universitet, en högskola eller ett forskningsinstitut och består av en forskningsledare (innehavare av professuren), ett forskningsteam och ett finansierat projekt som ligger till grund för ansökan och arbetet inom professurens tidsperiod. Lärosätet eller forskningsinstitutet ingår genom ett avtal ett partnerskap med Unesco för att stärka kunskaper och praktiker inom ett forskningsområde som är prioriterat enligt inriktningen nedan.
Svenska Unescorådet har därtill målsättningen att de svenska Unescoprofessurerna ska bidra till arbetet med att uppfylla den Svenska strategin för samarbete med Unesco, Svenska Unescorådets strategi för arbetet i Sverige och Unescos Medium Term Strategy, samt sprida kunskap om Unesco och Unescofrågor i Sverige. Vidare ska en Unescoprofessur sträva efter att stärka och utöka det internationella samarbetet med andra lärosäten och forskningsinstitutioner, särskilt med andra deltagare i Unescoprofessursprogrammet. En Unescoprofessor kan komma att konsulteras av Svenska Unescorådet för att bidra med expertis till Unesco inom sitt kompetensområde.
Inriktningen ges av
- Regeringens strategi för Sveriges samarbete med Unesco 2022–2025. Strategin är ännu ej beslutad. Strategin läggs ut på Svenska Unescorådets webbplats då regeringen fattat beslut. Var god observera att den tidigare strategin Sveriges samarbete med Unesco Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för 2018–2021 ligger på webbplatsen fram tills att den nya är beslutad. Vid frågor om strategin var god kontakta fanny.davidsson@regeringskansliet.se
- Svenska Unescorådets strategi för arbetet i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Verksamheten som Unescoprofessuren omfattar ska inkludera minst ett av den svenska strategins tre tvärgående perspektiv; mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimat.
Sökande
Ansökan om att inrätta en Unescoprofessur skickas in av ett svenskt universitet, högskola eller forskningsinstitut som avser att agera värd för Unescoprofessuren. Lärosätet eller forskningsinstitutet föreslår i ansökan en forskningsledare för professuren, vilken också är vetenskapligt ansvarig för ansökan.
Den sökande forskaren ska vara framstående och välmeriterad med internationellt renommé inom sitt område och ska vid ansökningstillfället ha erhållit professorstitel.
Beviljas ansökan ska den ledande forskaren vara anställd av organisationen under hela tidsperioden.
Antal ansökningar
Det finns inga begränsningar i antal ansökningar som ett och samma lärosäte kan lämna in. En och samma professor kan endast ingå i en ansökan.
Återrapportering, uppföljning och förlängning av Unescoprofessurer
Uppföljning i form av verksamhetsrapporter ska skickas in till Unesco vartannat år (år 2 och 4) och till Svenska Unescorådet vartannat år (år 1 och 3).
Avtalet med Unesco är tidsbegränsat till fyra år. Därefter kan professuren förlängas med ytterligare en fyraårsperiod efter intresseanmälan direkt till Svenska Unescorådet senast sju månader innan avtalet med Unesco löper ut.
Unesco har riktlinjer kring Unescoprofessuren där bland annat målsättning och ansökningsrutiner beskrivs. För att ta del av dessa, var god läs The UNITWIN/UNESCO Chairs Programme Guidelines and procedures. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ansökan ska skrivas på engelska enligt mallen som finns i Annexet Guidelines for the submission of project proposals på sidorna 16–19 i samma dokument som ovan The UNITWIN/UNESCO Chairs Programme Guidelines and procedures. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Enligt mallen ska ansökan som ni skickar in bestå av följande fyra dokument i pdf-format:
- Ett brev från rektor (eller motsvarande), som föreslår att en Unescoprofessur inrättas vid lärosätet eller forskningsinstitutet. Här redogörs det också för vilka eventuella synergier som finns med annan verksamhet inom organisationen (max 2 sidor)
- CV och publikationslista för den föreslagna forskningsledaren (max 2+2 sidor)
- Stödbrev från föreslagna partners (akademiska, finansiärer, stiftelser, organisationer) (max 1 sida per brev)
- Beskrivning av ett forskningsprojekt, inklusive en redovisning av projektets finansiering, utifrån Unescos mall (max 10 sidor, sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade).
Observera att dokumentet under punkt 3 i Annexet Letter of support to the project from the National Commission for UNESCO skrivs av Svenska Unescorådet för de utvalda ansökningarna och kommer därför inte att ingå i ansökan som ni mejlar till Vetenskapsrådet.
Ansökan ska innehålla sådan information som möjliggör bedömning enligt de kriterier för bedömning som beskrivs under Så bedöms er ansökan.
Ansökan om en Unescoprofessur bedöms i konkurrens med övriga ansökningar.
I ett första steg bedöms den av ledamöter i en panel bestående av Vetenskapsrådets huvudsekreterare och/eller medlemmar av ämnesråd, råd och kommittéer. Sammansättningen av panelen relateras till ämnesinnehåll i de områden som utlysningen avser.
Ledamöterna granskar och betygsätter varje ansökan individuellt utifrån de två kriterierna vetenskaplig kvalitet och (forskningsledarens) meriter, samt ett sammanfattande betyg på en sjugradig betygsskala Öppnas i nytt fönster.. Panelen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och lämnar slutligen gemensamt in ett utlåtande för varje enskild ansökan till Svenska Unescorådet.
I ett andra steg granskas er ansökan av Svenska Unescorådets kansli.
Ansökan prövas mot hur väl den möter följande kriterier på Unescoprofessuren:
- Forskningsprojektet ska vara av hög vetenskaplig kvalitet samt ge ett vetenskapligt mervärde nationellt och internationellt.
- Verksamheten som Unescoprofessuren omfattar ska svara på kraven på inriktningen som ligger till grund för utlysningen.
- Den forskningsledare som innehar professuren ska:
- Vara professor vid ett svenskt lärosäte och ha goda samt relevanta vetenskapliga meriter för att inneha en Unescoprofessur.
- Ha uppvisat god kommunikativ förmåga och god pedagogisk förmåga, samt god förmåga att samverka med det omgivande samhället
- Ha uppvisat förmåga att stärka internationella relationer och samarbeten mellan nord och syd genom nätverk för spridning av kunskap, resurser och information.
Svenska Unescorådets kansli väger även in och bedömer ansökan med hänsyn till en balans mellan de olika områdena i Sveriges strategi för samarbete med Unesco och Svenska Unescorådets strategi för arbetet i Sverige.
För att komplettera de nuvarande svenska Unescoprofessurerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom ramen för den svenska strategin välkomnas särskilt ansökningar inom: Utbildning för hållbar utveckling (med fokus på grundskola och gymnasium), sexualundervisning och yttrandefrihet.