Nätverk för FoU-myndigheter

Forskning och utveckling (FoU) som bedrivs av myndigheter ska leva upp till samma kvalitetskrav som universitet och högskolor. Vetenskapsrådet leder ett nätverk som stöttar forskande myndigheter att uppfylla dessa krav. Resultatet från samarbetet hittills är en handbok med tips och råd som uppdateras löpande.

I nätverket för FoU-myndigheter deltar drygt 60 statliga myndigheter som bedriver eller finansierar forsknings- och utvecklingsprojekt. De forskande myndigheterna träffas två gånger varje år på olika teman. En koordinator från Vetenskapsrådet leder planeringen med stöd av en styrgrupp.

Frågor som nätverket tar upp kan handla om myndigheters tillgång till facklitteratur och databaser, hur myndigheterna ska arbeta med externa vetenskapliga råd, hur den egna verksamheten bör utvärderas eller hur man kan arbeta med implementering av FoU.

Slutsatserna från dessa tematiska arbeten publicerades i en handbok. Den innehåller råd och tips och riktar sig till myndighetsledningar, forskningssamordnare, departement och praktiker ute i olika verksamheter. Den kan även användas som en checklista för de moment som bör ingå när en myndighet beställer eller genomför forskning.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Vill du veta mer?

Kontakta Johan Fanger som är koordinator för nätverket.

Mer inom samma ämne

  1. Kunskapskonferensen 2024: AI och civilsamhället

    Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar en kunskapskonferens där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema är AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.

  2. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.

  3. Forum för forskningskommunikation 2024

    Vad är forskningskommunikationens demokratiska uppdrag? Och vilka är de mest brännande frågorna för yrkesrollen forskningskommunikatör just nu? Det och mycket mer diskuteras under årets forum för forskningskommunikation.