Stängd utlysning
01 april - 26 maj 2020
Gästforskarprogram inom klimat och miljö
Gästforskarprogrammet inom klimat och miljö ger svenska lärosäten möjlighet att ta emot gästforskare från USA. Programmet är öppet för olika discipliner.
Syftet med gästforskarprogrammet är att stärka svensk forskning på området genom samarbete med framstående amerikanska forskare och att bidra till den internationella klimat- och miljöforskningen. Gästforskarprogrammet är ett regeringsuppdrag och utlyses i samarbete med Formas och Energimyndigheten. Vetenskapsrådet premierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i nationell konkurrens.
Stödform: Miljö- och samverkansstöd
Område: Humaniora och samhällsvetenskap, Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap, Utbildningsvetenskap, Utvecklingsforskning
Inriktning: Klimat och miljö
Söks av: Organisation. En företrädare för värdinstitutionen bjuds in som projektledare för ansökan.
Bidragstid: 6-24 månader
Bidragsbelopp: För vistelser om 6 månader är bidragsbeloppet för gästforskaren max 1 000 000 kr. Utöver detta kan projektrelaterade kostnader om max 100 000 kr sökas.
För vistelser mellan 7 och 24 månader är bidragsbeloppet för gästforskaren max 2 000 000 kronor per år, och beloppet för projektrelaterade kostnader max 200 000 kr per år.
Bidragsperioden startar: Bidragsperioden startar i januari 2021
Ansökningsperiod: 1 april 2020 (kl. 14.00) – 26 maj 2020 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i början av november 2020
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom den specifika utlysningstexten behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Nedanstående krav måste uppfyllas för att organisationen ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning och föreslagen gästforskare
För att klara de internationella åtagandena i Parisavtalet och FNs Agenda 2030, liksom det svenska målet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till 2045, krävs kunskaper om såväl klimatsystem som tekniska och samhällsmässiga utmaningar. Vetenskapsrådet har fått i uppdrag av regeringen att i samarbete med Formas och Energimyndigheten inrätta ett gästforskarprogram inom klimat- och miljöområdet med syfte att bygga upp internationella forskningssamarbeten som kan främja utvecklingen av sådan kunskap. Programmet ska stärka svensk forskning på området genom samarbete med framstående amerikanska forskare, men också bidra till den internationella klimat- och miljöforskningen. Inom ramen för programmet ges svenska lärosäten bättre möjligheter att ta emot framstående gästforskare från USA som är verksamma inom klimat- och miljöområdet och programmet är därmed öppet för alla relevanta discipliner.
Den föreslagna forskaren ska vid ansökningstillfället vara etablerad, det vill säga vara anställd, boende och bedriva sin forskning, i USA, samt vara i en karriärålder efter postdoktorsnivå eller motsvarande. Forskaren måste också vara införstådd med att hen blir föreslagen och vad ett accepterande av beviljat bidrag innebär. Om den föreslagna gästforskaren avstår att acceptera gästforskarvistelsen kan lärosätet inte föreslå en ersättare.
Den beviljade gästforskaren ska vara anställd av medelsförvaltaren under hela vistelsen.
Sökande
Bidraget söks av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som är godkänd som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. av Vetenskapsrådets bidrag. Ansökan ska inkludera en namngiven forskare (projektledare) som företräder den institution, eller motsvarande, som vill agera värd för gästforskaren. Projektledaren ska vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag.
När ansökan registreras och signeras i Prisma (se nedan) förbinder sig lärosätet och institutionen, eller motsvarande, att svara för det lokala värdskapet och praktiska arrangemang i samband med den gästande forskarens vistelse i Sverige om gästforskaren beviljas.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Det finns inga begränsningar i antal ansökningar som ett lärosäte kan lämna in eller medverka i, men en och samma gästforskare kan dock endast föreslås i en ansökan.
Medverkande forskare
Denna ansökan kan inte inkludera medverkande forskare.
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för att finansiera gästforskarens lönekostnader inklusive sociala avgifter och försäkringar, hyra av bostad samt resor mellan Sverige och USA. För en gästforskare som ska vistas i Sverige i 6 månader kan ett belopp om maximalt 1 000 000 kronor, inklusive indirekta kostnader, sökas för detta ändamål. För vistelse mellan 7 och 24 månader är det maximala beloppet 2 000 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader. Bidrag kan även sökas för kostnader relaterade till det forskningsprojekt gästforskaren kommer att verka inom under sin vistelse i Sverige. För vistelser mellan 7 och 24 månader kan maximalt 200 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader, sökas. För vistelser om 6 månader är maximalt belopp 100 000 kronor. Projektrelaterade kostnader kan exempelvis vara resor inom Sverige, publikationskostnader samt för deltagande vid konferenser.
Bidraget får inte användas till stipendier.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Vistelsen i Sverige ska vara minst 6 månader, dock högst 2 år. Avsikten är att vistelsen och därmed forskningsprojektet ska vara sammanhängande. Om behov trots detta finns att dela upp vistelsen på mer än en forskningsperiod ska detta tydligt anges och motiveras i ansökan. Vistelsen får dock inte delas upp så att den inte kan slutföras inom bidragets dispositionstid.
Gästforskaren ska tillträda under 2021. Första utbetalning sker tidigast i december 2020.
Vi ber sökande att orientera sig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att läsa nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om praktiskt tillvägagångssätt finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter används i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi därför att ansökan utformas på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Föreslagen gästforskare
- Budget och forskningsresurser
- Medelsförvaltare
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
Nedan beskrivs vilken information som vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
Sammanfattningen av forskningsprogrammet ska innehålla en kort beskrivning av följande:
- den föreslagna gästforskarens namn, universitet och land
- tid (datum) för vistelsen
- kort motivering för vistelsen
- planerat program
Texten ska ge en översiktlig bild av gästforskarens vistelse. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Forskningsbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i forskningen. Redovisa även planeringen för att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de identifierade etiska frågorna. Hur står sig frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska detta motiveras.
Motiveringen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Forskningsprogram
Forskningsprogrammet ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av gästforskaren, den planerade vistelsen samt det forskningsprojekt som gästforskaren ska bidra till. Den ska omfatta högst 8 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Forskningsprogrammet ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Forskaren och hens forskning (The researcher and his/her research). Presentera den föreslagna forskaren och dennes forskning.
- Motivering (Justification). Motivera gästforskarens vistelse.
- Bidrag till forskningen (Contribution to research). Beskriv hur gästforskaren kan bidra till att utveckla både värdinstitutionens verksamhet och svensk forskning generellt inom det aktuella området under och efter vistelsen.
- Forskningsprojekt (Research project). Beskriv vilken typ av forskning som gästforskaren kommer bedriva på värdinstitutionen och om det är del av ett större pågående forskningsprojekt eller om det är ett nystartat projekt.
- Plan för institutionsmedverkan (Plan for department participation). Specificera tydligt planeringen för den gästande forskarens medverkan vid värdinstitutionen samt övriga institutioner i landet under vistelsen.
Föreslagen gästforskare
Ange följande:
- namn, titel, nuvarande befattning och arbetsplats för den föreslagna gästforskaren
- vilken kompetens som gästforskaren förväntas tillföra värdinstitutionen
- uppgifter om vistelsens längd samt om vistelsen är uppdelad och i sådant fall på vilket sätt
- vid vilken eller vilka institution(er) eller motsvarande som gästforskaren ska vara verksam, samt namn på företrädare (prefekt eller motsvarande) för denna/dessa.
Föreslagen gästforskares CV
Bifoga en kortfattad cv med fullständiga adressuppgifter (inklusive e-postadress) och aktuell tjänstetitel
för den föreslagna gästforskaren. Cv:t får omfatta högst 3 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Följande rubriker ska ingå i denna ordning (lämna de rubriker som inte är aktuella tomma):
1) Högskoleexamen (Higher education qualification(s): år, ämnesområde och lärosäte.
2) Doktorsexamen (Doctoral degree): år, disciplin/ämnesområde, lärosäte, avhandlingens titel samt handledare.
3) Postdoktorsvistelser (Postdoctoral positions): år och placering.
4) Docentkompetens (Qualification required for appointments as a docent): år.
5) Nuvarande anställning (Current position): förordnandetid, andel forskning i anställningen.
6) Tidigare anställningar (Previous positions and periods of appointment): typ av anställning och förordnandetider.
7) Uppehåll i forskningen (Interruption in research). Här finns möjlighet att redogöra för eventuella längre uppehåll i den aktiva forskningstiden efter doktorsexamen som påverkat meriteringsmöjligheterna. Ange omfattning av respektive uppehåll.
8) Handledning (Supervision): doktorander och postdoktorer som forskaren varit huvudhandledare för; namn och år.
9) Forskningsbidrag erhållna i konkurrens (Grants awarded in competition): ange relevanta bidrag; finansiär, år, typ av bidrag.
10) Eventuella övriga meriter av betydelse för ansökan (Other merits of relevance to the application).
Föreslagen gästforskares publikationslista
Bifoga en publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Listan ska omfatta högst 5
sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Författarordningen ska vara identisk med det publicerade verket. Ansökan kan inte kompletteras med publikationer efter att utlysningen har stängt.
1. Urval av publikationer (Selection of publications): lista de upp till 10 publikationer som är viktigast för ansökan. Föreslagen gästforskares namn ska vara markerat i fetstil i författarlistan.
2. Relevanta publikationer från 2012-2020 (Relevant publications from 2012-2020): sortera publikationerna, med föreslagen gästforskares namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning:
- Sakkunniggranskade originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunniggranskade konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer.
- Sakkunniggranskade samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunniggranskade böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters)
- Patent (Patents), ange datum för registrering.
- Egenutvecklade allmänt tillgängliga datorprogram eller databaser (Open access computer programs or databases you have developed)
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations)
Observera att inga CV-uppgifter eller publikationer ska hämtas in på annan plats i ansökan.
Budget och forskningsresurser
Lön inklusive sociala avgifter
Ange sökt lön för den föreslagna gästforskaren (välj rollen ”Medverkande forskare” i tabellen), både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Driftskostnader
Beskriv övriga kostnader för gästforskarens hyra av bostad, försäkring respektive resor från och till USA på separata rader. Beskriv även eventuella projektrelaterade kostnader knutna till vistelsen (enligt beloppsgränser under ”Budget och forskningsresurser” ovan). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Total budget
Ansökningssystemet summerar automatiskt de angivna budgetposterna i en tabell. Det totala belopp som ansöks om ska även inkludera indirekta kostnader. Dessa lägger sökande (projektledaren) själv till i tabellen. I kolumnen ”Annan kostnad” lägger sökande även till eventuella ytterligare forskningsrelaterade kostnader som gästforskarens vistelse medför (och för vilka finansiering inte söks i denna ansökan utan täcks av medelsförvaltaren).
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som angivits. Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Medelsförvaltare
Ange hemvist för gästforskarens vistelse.
Medverkande
Här kan den som bjudits in som projektledare för ansökan bjuda in medverkande administratörer. Observera att medverkande forskare inte kan bjudas in till denna ansökan.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Bedömningen av ansökningar till gästforskarprogrammet inom klimat och miljö tar i beaktande den föreslagna gästforskarens vetenskapliga meriter och ställning internationellt samt relevansen för utlysningen, särskilt när det gäller hur väl gästforskaren kan bidra till utvecklingen av både värdinstitutionens verksamhet och svensk forskning generellt inom det aktuella området.
Din ansökan bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är internationella forskare. Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Vid behov inhämtas även externa utlåtanden. Hela beredningsgruppen samlas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Ämnesrådet för Naturvetenskap och Teknikvetenskap.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av vetenskapliga meriter och ställning internationellt samt relevans för utlysningen bedöms på en sjugradig betygsskala. Ytterligare bedöms genomförbarhet på en tregradig betygsskala. Syftet med flera kriterier är att uppnå en allsidig bedömning.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Den föreslagna gästforskarens vetenskapliga meriter och ställning internationellt (1-7)
Vägledande frågor:
- How significant are the scientific merits of the visiting researcher in relation to the suggested research project?
- How significant are the academic achievements, the impact and other qualifications of the visiting researcher from a national and international perspective seen in relation to the research area and the applicant´s career age?
- Do the merits of the visiting researcher display a distinct and independent line of research that can contribute to the development of the scientific field in Sweden?
- Has the visiting researcher shown ability to successfully disseminate research findings?
Relevans för utlysningen: Motivering av gästforskarens förväntade bidrag till värdinstitutionens verksamhet (1-7)
Vägledande frågor:
- Is the visit a continuation of a previous collaboration or a start of a new collaboration and research project? Does the visiting researcher have a key role in the research project?
- Does the visiting researcher contribute with specialist competence not present in the research project and/or the host institution? Does the visit contribute to an interdisciplinary research environment?
- Does the visit contribute to defining new, compelling scientific questions within the scientific area of the call? Does the research project have the potential to substantially increase the knowledge within the scientific area of the call? (For example novel concepts or theories, new directions for research and advancement of the field).
- Does the visit have the potential to create lasting collaborations within the research area of the call?
- Is the research project in which the visiting researcher will take part scientifically significant? Does the project extend or challenge current understanding, opinion or practice in the advertised field?
- To what extent does the research project contribute to tackling global challenges relating to the scientific area of the call?
- How does the visit and proposed research strengthen Swedish research within the area of the call in a broad sense?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- How well motivated is the stay of the guest researcher at the host institution? Is there a plan for the guest researcher’s participation and integration at the host institution?
- Is the arrangement around the visit, including time schedule, appropriate for the visiting researcher to participate and contribute to the research project?
- Is there a plan for the visiting researcher to participate in other activities and collaboration outside the host institution?
- Does the research project include the availability and accessibility of relevant personnel, skills, equipment, facilities/infrastructures and other necessary resources?
Sammanfattande betyg (1-7)
Ovanstående delkriterier vägs ihop till ett sammanfattade betyg som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.