Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Samlad kraft för forskning om antibiotikaresistens

Nu finns en strategisk forskningsagenda för området antibiotikaresistens. Den är framtagen i brett samarbete mellan elva statliga aktörer, vilket ger en god grund för framtida forskning.

Den strategiska forskningsagendan är en nationell kraftsamling för att skapa möjligheter till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Agendan syftar till att vägleda, stödja och samordna forskningsinsatser inom en rad områden som folkhälsa, medicin, miljö och vatten, djurhälsa, internationellt samarbete och innovationer.

–Inför framtida satsningar kommer agendan att göra det möjligt för olika finansiärer att samordna sina aktiviteter och stödja forskning med syfte att minska uppkomst och spridning av antibiotikaresistens. Det är också viktigt att resultaten av forskningen sprids och kommer till användning, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Här hittar du den strategiska forskningsagendan, framtagen inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens

antibiotikaresistens@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Europas forskningssamarbete inom antibiotikaresistens förstärks nästa år

    Under 2025 startar European Partnership One Health AntiMicrobial Resistance, EUP OHAMR, ett nytt samarbete för forskning om antibiotikaresistens som EU-kommissionen stödjer. EUP OHAMR innebär stora möjligheter, både för forskare och för Sverige som a...

  2. Antibiotikaresistens: Dialog för genomslag utanför akademin

    Du som är finansierad inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens är välkommen till en workshop dagen före konferensen Antibiotikaresistens – hur går vi från forskning till praktik, produkter och policy?

  3. Projektbidrag för internationella samarbeten inom antimikrobiell resistens (JPIAMR)

    Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljas i utlysningen av projektbidrag för internationella samarbeten inom antimikrobiell resistens (JPIAMR). Totalt beviljar vi nästan 15 miljoner kronor för åren 2025–2027.