Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Finansieringen av svensk virusforskning kartlagd
En stor del av Vetenskapsrådets finansiering av virusforskning har de senaste åren gått till forskning om redan kända virus som HIV eller influensa. Andra virustyper som orsakat stora epidemier i samhället har finansierats i betydligt lägre grad. Detta visar en kartläggning som vi tagit fram med anledning av coronapandemin.
Vetenskapsrådet står för en stor del av finansieringen av svensk forskning om virus och forskning inom infektionsområdet. Med anledning av coronapandemin har vi kartlagt de senaste årens finansiering av virusforskning. Resultatet kan till exempel användas som vägledning för kommande forskningsinsatser.
Kartläggningen visar att Vetenskapsrådet fördelade cirka 450 miljoner kronor till virusforskning under perioden 2014–2019. Den största andelen av dessa medel gick till forskning om så kallade retrovirus, där HIV ingår. Det är en fördelning som vi ser gäller även för andra forskningsfinansiärer.
I kartläggningen ingår även en bibliometrisk analys av hur svensk virusforskning står sig internationellt under perioden 2009–2018. Analysen visar att Sverige ligger på plats 20 när det gäller antal publikationer och på plats 16 när det gäller medelcitering, vilket är relativt bra positioner.
En betydligt lägre andel av Vetenskapsrådets stöd har gått till forskning om virustyper som ligger bakom de senaste årens epidemier, som till exempel Corona, Dengue, Ebola, Zika och calicivirus (som orsakar vinterkräksjuka). Däremot verkar publikationerna inom dessa områden ha fått ett bra vetenskapligt genomslag.
– Kartläggningen sätter fingret på områden där svensk forskning behöver bli starkare, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet. Den visar också hur svårt det är att i förväg bestämma vilken typ av forskning som ska prioriteras. Vi kommer att se fler virus utvecklas till epidemier och pandemier, och forskningen behöver ha en stark och bred grund för att hantera det.
RELATERAT INNEHÅLL
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 4 april 2022
Hög kvalitet och goda möjligheter att bidra till samhällsnytta sammanfattar de beviljade ansökningar inom satsningarna på forskning om postcovid respektive uppföljningsstudier av covid-19-vaccin. När det gäller studier av covid-19-vaccin kan fler rik...
-
Publikation |
Publicerad 4 april 2022
I regleringsbrevet för 2021 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att finansiera uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. Efter dialog med såväl hälso- och sjukvården som relevanta myndigheter utlystes bidrag till forskningsmiljöer för uppföljningsstudier ...
-
Publikation |
Publicerad 4 april 2022
I regleringsbrevet för 2021 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att finansiera forskning om långvariga symptom till följd av covid-19. Efter dialog med Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), patientföreträdare samt ...