Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Nya riktlinjer för att registrera och rapportera kliniska studier
Vetenskapsrådet har beslutat om nya riktlinjer avseende studieregistrering för de kliniska studier som får finansiering av oss. Från och med 2022 ska alla studier registreras i en publik databas. Idag publiceras bara resultat från 50–60 procent av alla kliniska studier. Många forskare brister dessutom i att registrera studierna inför start.
Världshälsoorganisationen (WHO) och Helsingforsdeklarationen har riktlinjer och krav på öppenhet vid forskning på människor. Kliniska studier ska registreras innan de påbörjas och resultat ska rapporteras så att både forskare och allmänhet kan följa vad forskningen leder till. Registrering och rapportering är viktigt både för att undvika onödig upprepning av forskning och för att skapa möjligheter till fler samarbeten. Den som planerar en ny studie behöver veta vilken forskning som genomförts och vilken som pågår.
Vetenskapsrådet nya riktlinjer utgår från WHO:s riktlinjer och gäller för kliniska forskare som får finansiering av myndigheten. Riktlinjerna innebär att information om och resultat från studier ska registreras i ett publikt studieregister, till exempel Clinicaltrials.gov eller Researchweb.
– I praktiken förtydligar våra nya riktlinjer vad forskare som följer god forskningssed redan förväntas göra. Det är viktigt att det finns öppet tillgänglig information om pågående forskning och att forskningsresultaten rapporteras i större utsträckning än vad som görs idag. Oavsett om det handlar om glömska, bristande incitament eller att vissa typer av resultat kan vara svåra att publicera måste målet vara att alla resultat ska göras tillgängliga, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa.
Varje år kommer uppskattningsvis 200 forskningsbidrag från Vetenskapsrådet att beröras av riktlinjerna avseende studieregistrering.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 18 juni 2025
Nu har vi publicerat förhandsinformation om utlysningen av medel till åtta nya strategiska forskningsområden. Den forskning som får finansiering inom utlysningen ska ha förutsättningar att vara av högsta internationella kvalitet eller redan ha uppnåt...
-
Evenemang |
Publicerad 18 juni 2025
Välkommen till ett digitalt informationsmöte för utlysningen om strategiska forskningsområdena (SFO). Mötet vänder sig till lärosätesledningar som är intresserade av att söka detta anslag och till administrerande personal.
-
Nyhet |
Publicerad 16 juni 2025
Det finns en rad kunskapsluckor när det gäller kvinnors hälsa och sjukdomar. För att fylla dem gör Forte och Vetenskapsrådet nu en gemensam utlysning. Sista ansökningsdag är 2 september
Nyckelord: