Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Katarina Bjelke invald i styrelsen för Science Europe
Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke är ny styrelseledamot i Science Europe, en sammanslutning av forskningsfinansiärer och forskningsutförande organisationer som bevakar och driver forskningspolitiska frågor på europeisk nivå.
– Jag är både hedrad och glad över förtroendet. Science Europe har ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att samarbeta med mina kollegor i styrelsen för att stärka organisationens inflytande i den europeiska forskningspolitiken, säger Katarina Bjelke.
Några av de frågor som Katarina Bjelke vill driva är vikten av akademisk frihet, fri forskarinitierad forskning och internationellt samarbete.
– Det är viktigt att Sveriges inflytande i EU:s forsknings- och innovationspolitik ökar för att vi som forskningsnation ska uppnå framgång. Science Europe är en arena där diskussioner förs om fortsatta prioriteringar för forskning inom EU, därför känns denna utnämning också strategiskt viktig.
Den nya styrelsen för Science Europe består av tio personer och mandatperioden är två år – från november 2023 till november 2025. För att utses som ledamot krävs hög kompetens och relevant erfarenhet inom Science Europe:s frågor. Ny ordförande är Mari Sundli Tveit, verkställande direktör vid Norges forskningsråd.
Läs mer på Science Europe:s webbplats Länk till annan webbplats.
Om Science Europe
Science Europe består av drygt 40 forskningsfinansiärer och forskningsutförande organisationer från 30 europeiska länder. Syftet med Science Europe är att bidra till att förverkliga visionen om det europeiska forskningsområdet (European Research Area, ERA). Organisationen bevakar och driver forskningspolitiska frågor som är viktiga för medlemsorganisationerna, och har blivit en stark röst i den europeiska forskningspolitiken. Svenska medlemmar i Science Europe är Vetenskapsrådet, Formas och Forte.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 15 januari 2025
Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...
-
Nyhet |
Publicerad 20 december 2024
Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...
-
Nyhet |
Publicerad 19 december 2024
I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.