Obs! Vi har förlängt ansökningstiden till kl 17.00 den 2 juni (tidigare stängde utlysningen kl 14.00).
Stängd utlysning
19 maj - 02 juni 2020
Projektbidrag för forskning om coronavirus och covid-19
Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid. Satsningen är ett regeringsuppdrag med syftet att stödja forskning som snabbt kan bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott.
Stödform: Projektstöd
Område: Humaniora och samhällsvetenskap, Klinisk behandlingsforskning, Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap
Inriktning: Coronavirus och covid-19
Söks av: Enskild forskare som är projektledare för ett beviljat bidrag från Vetenskapsrådet eller Forte, som ännu inte avslutats (information om vilka bidragsformer som ingår finns nedan). Bidragets dispositionstid måste löpa minst till och med 2020-12-31 för att du ska kunna söka.
Medverkande forskare: Till denna ansökan kan du inte bjuda in medverkande forskare i Prisma. Dina samarbetspartners och deras roller beskriver du istället i Projektbeskrivningen.
Bidragsbelopp: Minst 400 000 kronor, max 2 miljoner kronor
Budgetram för utlysningen: Ca 30 miljoner kronor. (Med förbehåll för riksdagens godkännande av regeringens förslag i vårändringsbudget för 2020.)
Bidragsperiod: 2020
Ansökningsperiod: 19 maj 2020 (kl. 14.00) – 2 juni 2020 (kl. 17.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Preliminärt i början av juli 2020
Att notera:
- Läs och följ instruktioner. Förutom denna specifika utlysningstext behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom den utlysningstexten behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Öppen publicering av data
Du som beviljas bidrag förväntas publicera dina forskningsdata och forskningsresultat av relevans för SARS-CoV-2-pandemin öppet tillgängliga så snart som möjligt. (Gäller de data som enligt gällande lagstiftning får tillgängliggöras).
Vetenskapsrådet har fått i uppdrag av regeringen att samordna det nationella deltagandet i den Europeiska Covid-19 dataplattformen (https://www.covid19dataportal.org). Mer information om en nationell dataportal där svenska forskare kan öppet tillgängliggöra relevant forskningsdata om Covid-19 kommer inom kort.
Kliniska Studier Sverige – regionala noder stöttar arbetet med kliniska studier
Samarbetet Kliniska Studier Sverige består av sex regionala noder, en i varje samverkansregion. Noderna kan förmedla kontakt till relevanta regionala resurser, till exempel forskningsenheter, kvalitetsregistercentra, biobanker och cancercentra. Noderna kan även stödja dig i ditt arbete kring exempelvis
- studieprotokoll, tillståndsansökningar, datahantering och statistik
- infrastrukturer för genomförande (t.ex. FTIH-Fas-IV samt specialenheter inom primärvård och barn)
- utbildning inom klinisk forskningsmetodik (t.ex. GCP, statistik)
- expertis rörande statistik, epidemiologi, hälsoekonomi.
Mer information om noderna finner du på kliniskastudier.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns även en steg-för-steg guide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beskriver studieprocessen och vad du som genomför en klinisk studie bör tänka på.
Praktiska tips och råd för registerstudier
På Registerforskning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information för dig som planerar att använda dig av registeruppgifter i ditt forskningsprojekt. Här finner du även metadataverktyget RUT (Register Utiliser Tool) som erbjuder forskare detaljerad information på metadatanivå om de variabler som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Satsningen inriktas på forskning som kan dämpa utbredningen och effekterna av den pågående covid-19 pandemin, men också forskning med syfte att förhindra framtida pandemier. Det kan handla om medicintekniska produkter, behandlingsmetoder, läkemedel, vaccin eller diagnostik, smittmekanismer och patogenes för covid-19, men även datadriven forskning och frågeställningar kring epidemiologi och folkhälsa kopplad till covid-19 är relevanta. Forskningen som stöds ska generera tillförlitliga och implementerbara resultat inom den tid som bidraget disponeras (tom 2021-12-31).
För att stimulera samverkan och ökad delning av forskningsresultat inom satsningen planerar Vetenskapsrådet att genomföra ett antal aktiviteter inom satsningen, till exempel webinarier, workshops eller konferenser. Forskare som beviljas medel inom utlysningen förväntas delta i sådana aktiviteter.
Sökande
Projektbidraget söks av dig som är innehavare av (projektledare för) ett tidigare beviljat bidrag från Vetenskapsrådet eller Forte. Bidragsperioden eller dispositionstiden för detta bidrag måste löpa åtminstone till och med 2020-12-31 för att du ska kunna söka. Information om vad som gäller för ditt bidrag hittar du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet. Nedan anges vilka typer av tidigare bidrag som krävs som bas för att få söka.
Vetenskapsrådet: Projektbidrag, Etableringsbidrag, Bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö, Konsolideringsbidrag, Rådsprofessor, Bidrag till forskningsmiljö.
Forte: Projektbidrag, Juniorforskarbidrag, Programbidrag.
Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.. Din organisation måste alltså vara godkänd som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren måste signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag från detta krav. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Du kan bara lämna in en ansökan om detta bidrag i denna utlysning. Det finns inga begränsningar gällande vilka övriga bidrag som kan sökas eller innehas samtidigt.
Medverkande forskare
Till denna ansökan kan du inte bjuda in medverkande forskare i Prisma. Dina samarbetspartners och deras roller beskriver du istället i Projektbeskrivningen (se anvisningar under ”Kort projektbeskivning” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Du kan söka bidrag för alla slags projektrelaterade kostnader såsom
- löner (inklusive egen lön), dock högst motsvarande personens aktivitetsgrad i projektet
- lokaler
- driftskostnader (exempelvis förbrukningsmaterial, resor inklusive vistelser vid forskningsanläggningar, publiceringskostnader och mindre utrustning)
- avskrivningskostnader (den del som motsvarar användningen av utrustningen i det sökta projektet).
Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte användas till lön för undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
Det lägsta belopp du kan söka är 400 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. Det högsta belopp du kan söka är 2 000 000 kronor.
Bidragstid
Bidragstiden är 2020.
Första utbetalning sker tidigast i augusti 2020.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter utför den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Medelsförvaltare
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Tidigare beviljat bidrag
Här anger du finansiär, diarienummer, bidragsperiod och dispositionstid för ditt tidigare beviljade bidrag.
Abstract
I sammanfattningen av projektbeskrivningen ska du kort beskriva följande:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur forskningen ska utföras: projektorganisation, tidsplan och vetenskapliga metoder
- Hur den planerade forskningen kan bidra till att dämpa utbredningen och effekterna av covid-19.
Texten ska ge en översiktlig bild av forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Forskningsbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
Motiveringen får omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Kort projektbeskrivning
Projektbeskrivningen ska bestå av en kortfattad beskrivning av forskningsuppgiften med fokus på hur projektet på kort tid kan påbörjas och ta sig an de utmaningar som covid-19 pandemin utgör. Den ska omfatta högst 3 A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Projektbeskrivningen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör kort för syfte och specifika mål med forskningsprojektet. Beskriv varför frågeställningen är angelägen med avseende på covid-19.
- Projektbeskrivning och vetenskapligt nytänkande (Project description and scientific novelty) Beskriv kortfattat hur projektet anknyter till tidigare forskning inom området, om det adresserar några specifika och betydande kunskapsluckor. Beskriv hur forskningen ska utföras: teori och metod, tidsplan och genomförande samt projektorganisation. Motivera hur din roll som projektledare är anpassad för uppgiften, inklusive relation till dina andra forskningsåtaganden.
- Preliminära och tidigare resultat (Preliminary and previous results). Beskriv kortfattat din egen tidigare forskning och på vilket sätt den kan underlätta genomförandet av den nya forskningsuppgiften. Om det inte finns några preliminära resultat ska du ange det.
- Relevans och impact (Relevance and Impact). Förklara hur projektet under den tid bidraget används (senast tom 31 december 2021) kan resultera i tillförlitliga och implementerbara resultat som kan bidra till att dämpa utbredningen och effekterna av den pågående covid-19 pandemin. Ange också om projektet kan resultera i ytterligare långsiktiga fördelar som till exempel ökad beredskap för eller förebyggande av framtida pandemier.
- Spridning av resultat (Dissemination of results). Redogör för hur resultaten kommer att kommuniceras/spridas för att snabbt kunna få effekt i samhället.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga du själv, eventuella andra forskare samt övrig personal. Ange också sökt lön för dig och/eller annan personal som är verksam i projektet – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader i projektet (lokalkostnader, driftskostnader och avskrivningskostnader). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Du kan ta upp avskrivningskostnader för utrustning som ska användas i projektet om
- utrustningen har minst tre års ekonomisk livslängd
- utrustningen har ett anskaffningsvärde över ett visst belopp
- behovet inte kan tillgodoses genom att använda nationell eller internationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet stödjer och som därmed är öppen för alla.
Du får bara ta upp den del av avskrivningskostnaderna som motsvarar användningen av utrustningen i det sökta projektet och du kan inte ta upp avskrivningskostnader för utrustning som helt finansieras av andra bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du behöver information om vad som räknas som lokal forskningsinfrastruktur, anskaffningsvärden eller hur avskrivningskostnaden ska beräknas.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som projektet medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Kontakta din medelsförvaltare om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Du som har fått bidrag från andra nationella covid-19-satsningar ska här också specificera relationen till det sökta projektet, gällande projektidé, genomförande och budget. Motivera särskilt varför du behöver ytterligare finansiering. Redogörelsen ska omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Specificera särskilt medel från andra nationella covid-19-satsningar. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här bjuder du in eventuella medverkande administratörer till din ansökan.
Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan bedöms av en grupp av internationella forskare med expertis inom utlysningens område.
Minst tre granskare bedömer och betygsätter din ansökan individuellt. Granskarnas bedömning sammanvägs till en slutlig prioritering av ansökningarna som ligger till grund för beslut av Vetenskapsrådets generaldirektör.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets kriterier Scientific impact och Relevans. Kriterierna bedöms på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Scientific impact (1-3)
Vägledande frågor:
- Will the results of the project fill a significant knowledge gap?
- Does the project have the potential to deliver reliable and implementable results that are beneficial to patients and/or society within the availability period of the grant (until 2021-12-31)?
- Are the project organization, the selected methods, and the availability of equipment and infrastructure adequate for the proposed project?
- Is the budget requested reasonable for the implementation of the proposed project?
- Does the proposal have a clear plan for dissemination of the results in order to quickly impact society and/or health care?
Relevance to the call (1-3)
Vägledande frågor:
- Is the project aimed at mitigating the spread and/or the effects of the ongoing covid-19 pandemic?
- Could the project if successful lead to additional long-term benefits such as increased preparedness or prevention of future pandemics?