Stängd utlysning
02 juni - 17 augusti 2021
Proof of concept inom infektionsområdet 2021
Syftet med bidraget är att överbrygga gapet mellan grundforskning och nyttiggörande eller kommersialisering av forskningsresultat inom infektionsområdet. Proof of concept-bidraget ger dig som har eller har haft bidrag från Vetenskapsrådet möjlighet att vidareutveckla dina forskningsresultat. Detta genom att verifiera användbarhet och lämplighet av en ny metod, produkt eller process som utvecklats från ett tidigare forskningsprojekt samt genomföra aktiviteter som förbereder för innovation eller kommersialisering.
Vetenskapsrådet kommer att stödja projekt som handlar om att utveckla metoder eller produkter för behandling, prevention och diagnostik, och där metodens eller en produkts lämplighet och användbarhet verifieras.
Satsningen är en del av det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens och det nationella forskningsprogrammet om virus och pandemier.
Stödform: Projektstöd
Område: Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap
Inriktning: Infektionsområdet
Underinriktningar: Antimikrobiell resistens, Virus och pandemier
Söks av: Enskild forskare som har varit eller är innehavare av bidrag från Vetenskapsrådet med bidragsperiod som slutar 2019, 2020, eller 2021.
Medverkande forskare: Upp till 6 forskare kan bjudas in att medverka i ansökan
Bidragstid: 1-2 år
Bidragsbelopp: Minst 500 000 kronor, max 2 000 000 kronor
Budgetram för utlysningen: 10 miljoner kronor för området antimikrobiell resistens, plus 10 miljoner kronor för området virus och pandemier
Bidragsperioden startar: Januari 2022
Ansökningsperiod: 2 juni 2021 (kl. 14.00) – 17 augusti 2021 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i slutet av december 2021
Att notera:
- Observera att ansökningar som lämnas in till Vetenskapsrådet blir allmänna handlingar. Som huvudregel har allmänheten enligt offentlighetsprincipen rätt att ta del av dessa. Se under rubriken Offentlighet nedan för mer information.
- I projektplanen ska du motivera hur din angivna aktivitetsgrad är anpassad för projektets genomförande.
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
kontakt
Patriq Fagerstedt
E-post: patriq.fagerstedt@vr.se
Frida Mowafi
E-post: Frida.Mowafi@vr.se
Anette Eriksson
E-post: anette.eriksson@vr.se
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide.
Offentlighet (och sekretess)
Ansökningar som lämnas in till Vetenskapsrådet blir allmänna handlingar. Som huvudregel har allmänheten enligt offentlighetsprincipen rätt att ta del av dessa. Det gäller även ansökningar som avslås eller återkallas av den som söker.
Vetenskapsrådet har inte möjlighet att sekretessbelägga uppgifter i inkomna ansökningar som rör enskildas affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat. Det innebär att sådana uppgifter som utgångspunkt är offentliga och kan komma att lämnas ut vid en begäran om utlämnande av allmän handling. Inför att du lämnar in din ansökan till Vetenskapsrådet behöver du därför ta ställning till om ett offentliggörande av uppgifter som finns i din ansökan kan påverka din eller andras möjlighet att nyttiggöra uppfinningar eller forskningsresultat, inklusive eventuell påverkan på förutsättningar för ansökan om patent eller annan kommersialisering. Om du då anser att vissa uppgifter inte är lämpliga för offentliggörande bör dessa inte vara en del av din ansökan till Vetenskapsrådet.
Aktörssamverkan inom PoC-projekten
Utlysningens fokus medför att det kan vara relevant att samverka med såväl behovsägare (tänkta kunder/användare) som kommersialiseringsexperter (till exempel innovationskontor, holdingbolag, företag, branschföreningar, med flera). Andra aktörer som är experter på nyttiggörande utifrån ett icke kommersiellt perspektiv kan också vara relevanta.
Ansökningssförfarande
Ansökan om Proof of concept görs i ett tvåstegsförfarande. Först lämnar du in en skriftlig ansökan för bedömning. I ett andra steg kommer de sökande vars projekt prioriteras högst att bli kallade till en kort intervju med beredningsgruppen.
Intervjuerna kommer endast att genomföras 5–8 oktober 2021. Vi ber dig därför att redan nu boka in dessa datum så att du har möjlighet att delta om det blir aktuellt.
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Vetenskapsrådet kommer att stödja Proof of concept (PoC)-projekt som handlar om att utveckla metoder, produkter eller processer som utvecklats från ett tidigare forskningsprojekt samt genomföra aktiviteter som förbereder för innovation eller kommersialisering som syftar till bättre behandling, prevention och diagnostik. PoC-finansiering kan inte användas till fortsatt forskning, artikel- eller rapportskrivning, kommunikationsinsatser eller generell produktutveckling.
Utlysningen omfattar två underinriktningar inom infektionsområdet: antimikrobiell resistens samt virus och pandemier. Din ansökan ska röra en eller båda av dessa.
Antimikrobiell resistens
Infektioner orsakade av bakterier eller svamp är en stor global klinisk utmaning genom ökande spridning av resistens mot antibakteriella och antifungala läkemedel som försvårar eller förhindrar effektiv behandling. Nya metoder, processer och produkter behövs för att öka möjligheten att förhindra, diagnostisera eller behandla dessa infektioner på bästa sätt, och om hur uppkomst och spridning av antimikrobiell resistens kan förhindras och förebyggas.
Projekten kan exempelvis omfatta följande:
- Nya eller förbättrade antibakteriella och antifungala läkemedel eller vacciner
- Diagnostiska metoder och verktyg
- Nya behandlingsmetoder
- Metoder och processer för rationell användning av antibakteriella och antifungala läkemedel
- Utvecklade vårdhygieniska rutiner och processer.
Virus och pandemier
Virusorsakade infektioner är en ledande orsak till ohälsa och hög dödlighet i världen och utgör en belastning för sjukvård och samhällsekonomi. COVID-19-pandemin illustrerar problemen som följer med begränsad kunskap om grundläggande egenskaper hos ett nytt virus samt avsaknad av effektiva antivirala medel eller vaccin mot okända, men även kända virusorsakade infektioner.
Projekten kan exempelvis omfatta följande:
- Nya eller förbättrade antivirala läkemedel och vaccin
- Interventioner under och efter genomgångna virusinfektioner
- Nya metoder för övervakning, prevention och behandling
- Utvecklade vårdhygieniska rutiner och processer.
Sökande
Proof of concept söks av dig som enskild forskare. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du ska vid söktillfället vara eller ha varit innehavare av, det vill säga projektledare för, ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet med bidragsperiod som slutar 2019, 2020 eller 2021 (se nedan vilka bidragsformer som är aktuella). Du kan inte söka om bidragsperioden slutar senare än 2021. Din ansökan om Proof of Concept ska baseras på forskningsresultat inom ramen för det tidigare beviljade bidraget.
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.. Din organisation måste alltså vara godkänd som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren måste signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag från detta krav. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Kraven som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Generellt om överlapp mellan ansökningar och bidrag
Din ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag eller ansökningar kan komma att påverka ditt beviljade bidragsbelopp eller vara ett skäl för oss att avslå din ansökan.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du får lämna in flera ansökningar i denna utlysning om de gäller olika tidigare beviljade bidrag med olika projektidéer och därmed olika Proof of concept-idéer.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
För att kunna söka inom denna utlysning måste du vara eller ha varit projektledare för ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet. Följande gäller: ditt tidigare beviljade bidrag ska avse projektbidrag (inklusive projektbidrag för internationella samarbeten, till exempel JPIAMR), något av våra karriärstöd (internationell postdoc, etableringsbidrag, konsolideringsbidrag, bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö, forskningstid), eller bidrag till forskningsmiljö. Bidraget kan vara beviljat inom vilket som helst av Vetenskapsrådets områden men måste vara relevant för infektionsområdet enligt informationen under ”Inriktning” ovan. Bidragsperiodens sista år ska vara 2019, 2020 eller 2021.
Bidragsperiod motsvarar utbetalningsperiod från Vetenskapsrådet, inte dispositionstiden, som normalt är längre. Information om vad som gäller för ditt tidigare bidrag finner du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Du kan inkludera upp till 6 medverkande forskare i din ansökan. Medverkande forskare är andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande för att genomföra den planerade forskningen. Dessa behöver inte vara anställda vid ett svenskt lärosäte.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i projektplanen (se anvisningar under ”Projektplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för kostnader som är knutna till projektets genomförande, till exempel finansiering av lön för projektledaren (dock högst motsvarande aktivitetsgrad i projektet), andra forskare, teknisk personal eller underleverantörer samt lokaler, driftkostnader (till exempel förbrukningsmaterial, resor, prototyputveckling och tillverkning) och samverkansaktiviteter.
Underleverantörer är tillåtna om de deltar i avgränsade delar av projektet. Underleverantörer kan till exempel vara innovationskontor eller patent- och affärskonsulter och upphandlas då enligt medelsförvaltarens regler. När det gäller innovationskontor ska det röra sig om kostnader för aktiviteter utöver det som innovationskontoren redan gör för universitetets forskare.
Bidraget får inte användas till forskningsomkostnader, doktorandlön eller stipendier.
Det lägsta belopp du kan söka är 500 000 kronor, inklusive indirekta kostnader. Det högsta belopp du kan söka är 2 000 000 kronor.
Bidragstid
Du kan söka bidrag för minst 1 år och som mest för 2 år med start januari 2022.
Hela bidragsbeloppet kan komma att betalas ut i december 2021.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter deltar i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Projektbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av forskningsplanen ska du kort beskriva följande:
- projektorganisation och aktivitetsplan
- projektets innovationspotential
- vad som är viktigt med det planerade projektet, inklusive samhällsekonomiska vinster
Texten ska ge en översiktlig bild av forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är forskare kan förstå. Gör det genom att svara på följande frågor:
- Vad handlar projektet om?
- Varför är det viktigt att utforska detta?
- På vilket sätt kan projektets resultat vara betydelsefulla?
Den populärvetenskapliga beskrivningen är viktig när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför. Förklara också på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan. Texten får omfatta omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag.
Underinriktning
Markera vilken av underinriktningarna Antimikrobiell resistens eller Virus och pandemier som ditt projekt avser.
Projektbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
Motiveringen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Projektplan
Projektplanen ska vara framåtblickande och bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av projektet. Den ska omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Projektplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och specifika mål med projektet.
- Idéns innovationspotential (Innovation potential)
- Beskrivning av idén att föras till Proof of Concept (Description of Proof of Concept idea) Beskriv projektet, förklara vad idén handlar om, vilka behov det möter, och vilka de förväntade resultaten är. Beskrivningen ska vara begriplig även för en icke-specialist.
- Demonstration av innovationspotentialen (Demonstration of innovation potential) Förklara kopplingen mellan det föreslagna projektet och det tidigare finansierade projektet från Vetenskapsrådet.
- Aktivitetsplan (Activity plan). Beskriv planeringen av det föreslagna projektet, projektets förvaltningsplan och organisationen som ska genomföra det. Du bör visa relevansen i den metod som valts för att fastställa den tekniska genomförbarheten av projektet. Följande ska ingå:
- Aktivitetsplan
- Projektledningsplan
- Teamet (roller, kompetens, erfarenheter etc.) och eventuella ytterligare samarbetspartners.
- Beskrivning av hur behovsägare samt nyttiggörande/kommersialiseringsexpertis involveras i projektet
- Förväntad effekt (Expected outcome). Beskriv den förväntade effekten av Proof of Concept-projektet, inklusive samhällsekonomiska vinster med fokus på behandling, prevention och diagnostik av sjukdomstillstånd. Beskriv följande:
- Kommersialiseringsprocess och/eller någon annan implementeringsprocess
- Samhällsekonomiska vinster
- Framtida planer att ta projektet vidare
Redogör även för nedanstående information. Om rubriken inte är relevant för din ansökan ska du ange det under rubriken.
- Utrustning (Equipment). Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet.
Redogörelse för tidigare beviljat bidrag från Vetenskapsrådet
Redogör för ditt tidigare beviljade projekt som Proof of concept idén rör. Ange projekttitel, bidragsform, ärendenummer samt belopp, bidragsperiod och dispositionstid för ditt tidigare beviljade projekt. Du hittar information om vad som gäller för ditt tidigare bidrag i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
Redogörelsen får omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, med teckenstorlek 11.
Relevans
Redogör för på vilket sätt ditt projekt är relevant för någon av underinriktningarna Antimikrobiell resistens eller Virus och pandemier (se definition i utlysningstextens inledning).
Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka 1 A4-sida i Arial, med teckenstorlek 11.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga du själv, eventuella andra forskare samt övrig personal. Ange också sökt lön för dig och/eller annan personal som är verksam i projektet – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader i projektet (lokalkostnader, driftskostnader, underleverantörer och avskrivningskostnader). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Du kan ta upp avskrivningskostnader för utrustning som ska användas i projektet om
- utrustningen har minst tre års ekonomisk livslängd
- utrustningen har ett anskaffningsvärde över ett visst belopp
- behovet inte kan tillgodoses genom att använda nationell eller internationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet stödjer och som därmed är öppen för alla.
Du får bara ta upp den del av avskrivningskostnaderna som motsvarar användningen av utrustningen i det sökta projektet och du kan inte ta upp avskrivningskostnader för utrustning som helt finansieras av andra bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du behöver information om vad som räknas som lokal forskningsinfrastruktur, anskaffningsvärden eller hur avskrivningskostnaden ska beräknas.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som projektet medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Kontakta din medelsförvaltare om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Publikationer
Publikationslistor
Bifoga samtliga (sökandes och eventuella medverkande forskares) publikationslistor sammanfogade till en fil. Listan för respektive forskare ska inkludera de 10 publikationer som är mest relevanta för det beskrivna projektet och omfatta högst 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive lista.
Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Det går inte att komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Publikationerna ska vara av typen Sakkunnigbedömda originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här bjuder du in eventuella medverkande forskare och administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Eventuella medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter (där sådana finns) ska alltid ingå i respektive cv:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten som är relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange hur många personer det rör sig om i varje kategori och namnge högst 10 av de mest relevanta), högst 10 av de mest relevanta bidrag du erhållit i konkurrens, högst 10 av dina mest relevanta priser och utmärkelser, samt högst 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Övriga meriter: Ange särskilt om du har erfarenhet av innovation,nyttiggörande, kommersialisering eller annan kompetens med relevans för det föreslagna proof of concept-projektet.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan inom utlysningen proof of concept inom infektionsområdet bedöms av en särskild beredningsgrupp där ledamöterna har kompetens av innovation, kommersialisering av forskning och området infektionsmedicin.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. För Proof of concept-bidrag används ett tvåstegsförfarande. I första steget granskar och betygsätter beredningsgruppen alla ansökningar. För att ge utrymme åt mer djupgående diskussioner av de ansökningar som har högre kvalitet och en rimlig chans att bli finansierade, väljs de ansökningar som fått högst betyg ut att gå vidare till steg 2. Detta steg innefattar intervjuer med sökanden för de ansökningar som gått vidare som en del av beredningsgruppens sammanvägda bedömning av varje projekt.
Intervjuer om ca 20 minuter per projekt genomförs online 5-8 oktober 2021. Sökande av Proof of concept-bidrag ombeds reservera dessa datum för eventuell intervju.
Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Ämnesrådet för Medicin och Hälsa. Efter bidragsbeslut får alla ansökningar ett yttrande där det framgår vilka betyg ansökan fått av beredningsgruppen. De ansökningar som diskuterats mer utförligt vid beredningsgruppens möte får ett yttrande som förutom betyg även innehåller en sammanfattning av beredningsgruppens diskussion och bedömning av ansökans innovationspotential.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av tre kriterier (Projektets innovationspotential, Teamets kompetens och erfarenhet, Genomförbarhet). Syftet med flera kriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Det sammanfattande betyget ska spegla den sammanvägda kvaliteten på Proof of concept-ansökan genom att väga samman de tre kriterierna ovan. Tyngdpunkten ska ligga på kriteriet Innovationspotential. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för genomförbarhet som bedöms på en tregradig betygsskala. Utöver baskriterierna bedöms din ansökan även med hjälp av ett tilläggskriterium (Relevans) på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Innovationspotential (1-7)
Vägledande frågor:
- Hur stor potential har projektet att lösa ett relevant och efterfrågat behov, och är detta tydligt beskrivet i ansökan?
- Hur stor potential har projektet att utveckla och/eller validera fynden från det tidigare forskningsprojektet som kan leda till nya metoder, produkter eller lösningar för diagnostik, behandling eller prevention av sjukdomar som är relevanta för utlysningen?
- I vilken grad har projektet potential att utveckla konceptet mot innovation/nyttiggörande/kommersialisering?
Teamets kompetens och erfarenhet (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken grad besitter projektledaren kompetens och förmåga att genomföra projektet?
- I vilken grad har projektledaren tidigare erfarenhet av att utveckla proof-of-concept-projekt?
- Till vilken grad är projektets organisation och samlade kompetens tillräcklig och relevant för att genomföra projektet?
- I vilken grad är för projektet nödvändig expertis inom exempelvis innovation/nyttiggörande/kommersialisering involverade i/knutna till projektet
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- Är de planerade aktiviteterna och tidsplanen realistiska för att uppnå de förväntade resultaten under projekttiden?
- Hur väl är arbetsplan och budgeten anpassad till projektets upplägg och de förväntade resultaten?
Sammanfattande betyg (1-7)
Det sammanfattande betyget ska spegla den sammanvägda kvaliteten på Proof of concept-ansökan genom att väga samman de tre kriterierna ovan. Tyngdpunkten ska ligga på kriteriet Innovationspotential.
Tilläggskriterium:
Relevans (1-3)
Vägledande frågor:
- Hur väl är de planerade aktiviteterna fokuserade på verifiering och validering av en ny innovativ metod, process eller produkt?
- Hur väl möter projektet utlysningens syfte och vald ämnesinriktning?