Öppen tillgång till forskningsdata är ett komplext område som involverar ett stort antal olika aktörer, både nationellt och internationellt. Vetenskapsrådets uppdrag genomförs i samråd med bland annat Kungliga biblioteket, Riksarkivet, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och universitet och högskolor.
I mars 2022 publicerade vi en redovisning av uppdraget. Rapporten innehåller en kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdata, tilllsammans med rekommendationer för hur arbetet bör genomföras framöver för att driva utvecklingen mot öppen tillgång till forskningsdata framåt.
Rapport: Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata 2022
I oktober 2021 publicerade vi en delredovisning av uppdraget med en beskrivning av vilka insatser vi har gjort hittills. Rapporten innehåller även en internationell utblick.
Läs även vår statusrapport från 2020 där vi redovisar arbetet med uppdraget de första tre åren: Statusrapport – summering av arbetet 2017–2019 och fortsatt arbete
Bakgrund till samordningsuppdraget
Regeringen har beslutat att Vetenskapsrådets samordningsuppdrag om öppen tillgång till forskningsdata från och med augusti 2022 ska vara en permanent uppgift i myndighetens instruktion.
Vetenskapsrådet ska samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata, och varje år publicera en rapport med en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdata.
Den nationella riktningen i 2020 års forskningspolitiska proposition är att omställningen till öppen tillgång till forskningsdata ska vara genomförd senast 2026.
Om uppdraget på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
EU-kommissionen rekommenderar öppen tillgång
EU-kommissionen har utfärdat en rekommendation om öppen tillgång till forskningsdata och bevarande av vetenskaplig information. Vetenskapsrådet har rollen som nationell referenspunkt i Sverige (på engelska National Point of Reference (NPR) on Scientific Information). Det innebär att vi samordnar de åtgärder som anges i rekommendationen nationellt, och rapporterar om arbetet som sker i Sverige till EU-kommissionen – och tvärtom.
Vetenskapsrådets referensgrupp för öppen tillgång till forskningsdata och European Open Science Cloud, EOSC
I referensgruppens arbete ingår att
- bidra till en god överblick av landskapet när det gäller arbetet med öppen tillgång till forskningsdata nationellt och inom EU-kommissionens satsningar och initiativ, med särskild inriktning på EOSC
- skapa engagemang, förankra och sprida kunskap om regeringsuppdraget om öppen tillgång till forskningsdata och det europeiska samarbetet kring dessa frågor
- underlätta implementering av FAIR-principerna för att främja tillgång till forskningsdata.
- bidra till en överblick om utvecklingen, hur det praktiska arbetet med öppen tillgång till forskningsdata går till samt andra relevanta frågor i verkställandet av öppen tillgång till forskningsdata relevanta för organisationer.
Förutom Vetenskapsrådet ingår representanter från följande organisationer i gruppen:
- Chalmers tekniska högskola
- Göteborgs universitet, värd för Svensk nationell datatjänst, SND
- Formas
- Forte
- Karolinska institutet
- Kungliga biblioteket
- Linköpings universitet
- Linnéuniversitetet
- Lunds universitet
- Kungliga Vetenskapsakademin
- Riksarkivet
- Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
- Stockholm universitet
- Sveriges unga akademi, SUA
- Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF
- Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC
- Umeå universitet
- Uppsala universitet
- Vinnova
Publicerad
Uppdaterad