Om vårt arbete med öppen tillgång till forskningsdata

Vetenskapsrådet samordnar, följer upp och främjar samverkan i omställningen till öppen tillgång till forskningsdata. Arbetet involverar många olika aktörer.

Öppen tillgång till forskningsdata är ett komplext område som involverar många olika aktörer, både nationellt och internationellt. Vetenskapsrådets uppdrag om öppen tillgång till forskningsdata genomförs i samråd med bland annat Kungliga biblioteket, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), Riksarkivet, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och universitet och högskolor.

Uppdraget har också många beröringspunkter med vårt uppdrag om det öppna europeiska forskningsmolnet EOSC. Om vårt arbete med det öppna europeiska forskningsmolnet EOSC

Så är vi organiserade

Vetenskapsrådet är nationell referenspunkt för EU-kommissionen

EU-kommissionen har utfärdat en rekommendation om öppen tillgång till forskningsdata och bevarande av vetenskaplig information. Vetenskapsrådet har rollen som nationell referenspunkt i Sverige (på engelska National Point of Reference (NPR) on Scientific Information). Det innebär att vi samordnar de åtgärder som anges i rekommendationen nationellt, och rapporterar om arbetet som sker i Sverige till EU-kommissionen – och tvärtom.

EU-kommissionens rekommendation om tillgång till och bevarande av vetenskaplig information (2018/790) Länk till annan webbplats.

Läs om vad det innebär att vara NPR på EU-kommissionens webbplats (på engelska) Länk till annan webbplats.

Publicerad

Uppdaterad

Mer inom samma ämne

  1. Svenska listan avvecklas

    Sedan 2019 har Vetenskapsrådet årligen sammanställt Svenska listan, ett register över sakkunniggranskade tidskrifter i Swepub – databasen för vetenskapliga publikationer vid svenska lärosäten. Från och med i år slutar vi att ta fram registret.

  2. Vetenskapsrådets rekommendationer för forskningsdata: FAIR och öppen tillgång

    Vetenskapsrådets rekommendationer beskriver de insatser som behövs för att nå en övergång till öppen tillgång till FAIR forskningsdata fullt ut. Rapporten samlar Vetenskapsrådets rekommendationer om öppen tillgång till forskningsdata märkning och ...

  3. Vetenskapsrådet deltar i samarbete kring publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE)

    Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...