Öppen tillgång till forskningsdata gynnar både forskningen och ett kunskapsintensivt samhälle. Genom öppen tillgång kan forskningens resultat valideras och byggas vidare på, vilket är viktigt för forskningens utveckling. Öppen tillgång till forskningsdata kan även bidra till att höja forskningens kvalitet, främja nyttogörande av forskning och öka tilliten till forskning.
Det nationella målet är att en omställning till öppen tillgång till forskningsdata ska vara genomförd fullt ut senast 2026. För att nå dit måste öppen tillgång bli en integrerad del av forskningsprocessen och inkluderas i rutiner, processer och policydokument hos berörda organisationer.
Vetenskapsrådets vision, vägledande principer och rekommendationer lägger grunden för en samordnad övergång och kan användas som stöd i det strategiska arbetet.
Vetenskapsrådets vision
- Forskningsdata som tas fram inom offentligt finansierad forskning tillgängliggörs enligt principen ”så öppet som möjligt, så stängt som nödvändigt”.
- Öppen tillgång till forskningsdata är en del av omställningen till ett öppet vetenskapssystem.
- En bedömning av möjligheterna att tillgängliggöra data öppet är en självklar del av forskningsprocessen.
- En långsiktig nationell samordnande verksamhet främjar och stödjer öppen tillgång till och användbarhet av forskningsdata.
- Forskningsinfrastrukturer stödjer öppen tillgång till forskningsdata.
- Utvecklade incitamentsystem som stödjer omställningen till öppen tillgång till forskningsdata är etablerade.
Vägledande principer för öppen tillgång till forskningsdata


Tillgången till forskningsdata bör inte begränsas där det inte finns skäl för det och restriktioner för användning bör inte skapas när det inte är nödvändigt.
En bedömning av möjligheterna till öppen tillgång bör göras till en vedertagen del av forskningsprocessen och ingår i planeringen av datahanteringen. I första hand handlar det om en bedömning av huruvida och när öppen tillgång till forskningsdata via internet kan skapas. Detta innefattar att ta ställning till om det finns omständigheter som innebär att det inte är möjligt att publicera data. Det kan till exempel vara att data omfattas av sekretess eller att en publicering skulle innebära en otillåten personuppgiftsbehandling.
I andra hand handlar det om bedömningar utifrån andra faktorer som praktiska och tekniska aspekter samt tillgängliga resurser.


Strategiska, stödjande och tekniska åtgärder för att principerna om öppen tillgång till forskningsdata ska kunna efterlevas bör etableras på organisationsnivå och ingå i den strategiska inriktningen samt i konkreta processer och rutiner. Vid implementering bör det också tas i beaktande om det finns gemensamma, etablerade, tekniska lösningar eller infrastrukturer som kan användas i detta syfte.
Forskningsutförande och forskningsfinansierande organisationer bör utforma och implementera incitamentssystem som främjar öppen tillgång till forskningsdata.
Öppen tillgång till forskningsdata behöver inkluderas på ett samordnat sätt i berörda organisationers strategiska dokument och processer samt förankras på ledningsnivå. Forskare bör erbjudas nödvändigt stöd för att möjliggöra praktiskt genomförande.


De forskningsdata som görs öppet tillgängliga samt information som behövs för dess användning, exempelvis dokumentation av mjukvara, hanteras och dokumenteras på ett sådant sätt att de blir så användbara som möjligt och lätta att hitta och förstå.
För att främja användbarheten av forskningsdata som görs öppet tillgängliga bör datahantering följa FAIR principerna. Uppfyllnad av principen behöver vägas mot de insatser som krävs, användningspotentialen för data samt förutsättningarna som finns för att uppnå den.
Rekommenderade insatser
Rapporten beskriver de insatser som behövs för att nå en övergång till öppen tillgång till FAIR forskningsdata fullt ut. Rapporten samlar Vetenskapsrådets rekommendationer om
- öppen tillgång till forskningsdata
- märkning och licenser vid öppet tillgängliggörande av forskningsdata
- kriterier för FAIR datahantering
- datahanteringsplaner.
Rekommendationerna är främst riktade till ledningar hos forskningsutförare och forskningsfinansiärer. De kan också användas av andra aktörer för att öka förståelsen och kunskapen om vad omställningen till öppen tillgång till forskningsdata innebär och hur den uppnås.
Vetenskapsrådets rekommendationer för forskningsdata: FAIR och öppen tillgång
Publicerad
Uppdaterad