God datahantering är en nyckelkomponent i öppen tillgång till forskningsdata. Med hjälp av en datahanteringsplan (på engelska Data Management Plan, DMP) kan forskare beskriva hur data som samlas in och/eller skapas kommer att hanteras under forskningens gång och hur den ska tas om hand efteråt.
Datahanteringsplanen är tänkt att vara ett stöd i forskningsprocessen för att underlätta dokumentation inför, under och efter en forskningsstudie. Framför allt är den tänkt att vara ett stöd för forskaren och forskargruppen att på ett strukturerat sätt dokumentera olika centrala datahanteringsmoment och frågor, för att därmed underlätta planering, genomförande och framtida användning och åtkomst av forskningsdata.
Vetenskapsrådets mall för datahanteringsplaner
Vetenskapsrådet rekommenderar användning av den mall för datahanteringsplaner som Vetenskapsrådet och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har tagit fram.
Mallen för datahanteringsplaner grundas i Science Europe:s så kallade baskrav och innehåller sex gemensamma delar som en datahanteringsplan bör redogöra för. Mallen kan vid behov utökas med fler frågor för att göra lokala eller disciplinsspecifika anpassningar.
Vägledning för användning av mallen
Som stöd och komplemnet till mallen har en tillhörande vägledning tagits fram. Syftet med vägledningen är att underlätta förståelsen av de vägledande frågorna i mallen.
Vägledningen kan användas av forskare, men den huvudsakliga målgruppen är forskningsstödjande funktioner som stödjer forskarnas arbete med datahanteringsplaner. Vägledningen kan även vara till nytta vid framtagning av lokala eller disciplinsspecifika anpassningar.
Vägledning till mallen för datahanteringsplaner
Digitalt verktyg för datahanteringsplaner
I Sunets utbud finns numera ett digitalt verktyg för datahanteringsplaner. Det är ett av flera möjliga alternativ som lärosäten kan använda som ett stöd för att ta fram och underhålla datahanteringsplaner. Läs mer om tjänsten på Sunets webbplats. Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om datahanteringsplaner
Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata i Sverige. Kravet på datahanteringsplaner är ett led i detta arbete och främjar det som kallas god datahantering. God datahantering är viktigt för att forskningsdata ska kunna användas, kvalitetsgranskas, bevaras och tillgängliggöras öppet på internet.
Kravet på datahanteringsplaner gäller Vetenskapsrådets bidrag till forskning som genererar forskningsdata.* Kravet gäller alla som beviljas bidrag från och med våren 2019.
*Undantag är bidrag till organisationer/organisationsbidrag, nätverksbidrag och konferensbidrag.
Du ska ta fram en datahanteringsplan som beskriver hur data som samlas in eller skapas i din forskning kommer att hanteras – både under forskningens genomförande och efteråt.
Din medelsförvaltare ansvarar för att en datahanteringsplan upprättas och att planen underhålls.
Finns det någon mall jag kan använda?
När du tar fram din datahanteringsplan kan du använda mallen som Vetenskapsrådet och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har tagit fram. Den innehåller sex centrala delar som en datahanteringsplan bör redogöra för.
Ska jag skicka datahanteringsplanen till Vetenskapsrådet?
Nej.
I din ansökan till Vetenskapsrådet kan du söka medel för alla slags projektrelaterade kostnader. Det kan dock finnas delar i datahanteringen som ansvarsmässigt ligger på universiteten och därmed ska finansieras av dessa, som till exempel lagring av data.
Vad gäller för kostnader för att upprätta en datahanteringsplan?
Projektrelaterade kostnader för Vetenskapsrådets bidrag gäller endast sådana kostnader som uppstår under bidragsperioden, vilken vanligtvis startar 1 januari. Datahanteringsplanen ska dock vara upprättad innan forskningen påbörjas. Under förutsättning att kostnader för att upprätta en datahanteringsplan direkt kan hänföras till det aktuella projektet, och kostnaden uppstår under projektperioden (bidragsperioden) och inte tidigare, kan den inkluderas.
Om du har frågor kring hur du ska hantera och lagra dina forskningsdata bör du vända dig till ditt lärosäte.
På Vetenskapsrådets webbplats Registerforskning.se Länk till annan webbplats. hittar du generell information om vad som gäller när du använder registerdata i din forskning.
Publicerad
Uppdaterad