Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Sök bidrag för forskarskolor i januari

I januari 2021 öppnar vi två utlysningar av bidrag till forskarskolor inom utbildningsvetenskap. Båda bidragen börjar betalas ut 1 juli 2021.

Forskarskolor inom utbildningsvetenskap

Syftet med bidraget är att stärka kompetensen inom området utbildningsvetenskap och öka samverkan nationellt och internationellt genom att bidra till forskarutbildningsaktiviteter.

Forskarskolorna kan vara inriktade mot utbildning vid såväl förskola som grundskola och gymnasium. Ansökningar inom områden med stora behov av uppbyggnad av forskningskapacitet kommer att prioriteras. Information om vilka områden som ska prioriteras inom utlysningen kommer senast i december 2020.

Bidragstiden är 4 år och bidragsbeloppet max 3 miljoner kronor per år.

Senast vi utlyste bidraget var för tre år sedan. Läs utlysningstexten från 2017.

Forskarskolor för lärarutbildare

Satsningen grundar sig på ett regeringsuppdrag. Syftet är att stärka den vetenskapliga grunden i lärar- och förskollärarutbildningarna och att fler av lärarna på dessa utbildningar ska ha forskarutbildning. På så vis blir det möjligt att utöka utbildningskapaciteten med bibehållen kvalitet.

Forskarskolorna ska vara inriktade mot ett ämne eller ett tema som är relevant för lärarutbildningen och för lärares yrkesutövning.

Bidragstiden är 4–5 år och bidragsbeloppet max 10 miljoner kronor per år i 4 år, eller max 8 miljoner kronor per år i 5 år.

Senast vi utlyste bidraget var 2019. Läs utlysningstexten från 2019.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapligt samtal om förskolans och skolans digitalisering

    I stället för en polariserad debatt vill Vetenskapsrådet lyfta fram olika perspektiv på förskolans och skolans digitalisering, både från utbildningsvetenskaplig forskning och från forskning inom andra discipliner. I detta seminarium ger forskare med ...

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Intervjuträning ERC Starting Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.