Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

50 miljoner till forskning om postcovid

Vetenskapsrådet fördelar 50 miljoner kronor till 14 projekt för forskning om postcovid. Forskningen ska bidra till att utveckla hälso- och sjukvårdens kunskap och förbättra diagnos- och behandlingsalternativen för patienter med långvariga symptom efter covid-19.

Forskarna som nu får bidrag är verksamma vid Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Linköpings universitet, Stockholms universitet och Umeå universitet. Tillsammans täcker de in forskning kring många olika typer av symptom och organ.

Exempel på frågor som projekten söker svar på är om postcovid orsakas av en autoimmun reaktion eller av kvarvarande virus. Finns det störningar eller genetiska variationer i immunsystemet hos de som drabbas? Och vad går det att säga om långsiktiga effekter på hjärnan? Vilka neurologiska symptom förekommer och varför drabbas vissa patienter av dessa?

─ Det finns stora behov av att få mer kunskap om postcovid. Kompetensen inom de forskningsområden som ligger inom denna utlysning är hög i Sverige, vilket återspeglas i de ansökningar som kommit in. Det finns därmed goda förutsättningar för att öka kunskapen på många fronter och i förlängningen förbättra vård och behandling av de patienter som är drabbade, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.

Utlysningen baseras på ett regeringsuppdrag Länk till annan webbplats..

 

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Fakta om utlysningen

Utlysningen var öppen 2 juni–17 augusti 2021.

56 ansökningar kom in, varav 14 beviljas.

Bidragsbeslutet

Utlysningstexten

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.

Till toppen