Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nordisk satsning på forskning om hur covid-19-pandemin påverkat barn och unga

Hur har barns och ungas hälsa och utbildning påverkats av covid-19-pandemin? Den frågan är utgångpunkten för ett nordiskt forskningsprogram i NordForsks regi. Utlysningen öppnar i september.

De nordiska länderna har mycket gemensamt när det gäller demografi, förskola och skola. Samtidigt har länderna hanterat pandemin olika. Mot bakgrund av detta har ett antal forskningsfinansiärer i Norden gått samman i en satsning på forskning om pandemins långsiktiga effekter på barn och unga.

Bakom initiativet står Finlands Akademi. Det är NordForsk som håller i programmet. I Sverige satsar Vetenskapsrådet och Forte 14 miljoner kronor var. Övriga deltagare är Norges och Islands forskningsråd. Den totala summan landar på nästan 90 miljoner kronor.

Utlysningen inom forskningsprogrammet "Welfare among children and young people in the post-pandemic Nordics" öppnar i september 2022.

I Curie skriver Pernilla Nilsson, huvudsekreterare för utbildningsvetenskap vid Vetenskapsrådet, en krönika om behovet av utbildningsvetenskaplig forskning om hur covid-19-pandemin påverkat samhället Länk till annan webbplats..

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift



Mer inom samma ämne

  1. Ukraina efterlyser hjälp med att bedöma forskningsansökningar

    National Research Foundation Ukraine, NRFU, i Ukraina fortsätter sitt arbete med att finansiera forskning och upprätthålla det ukrainska forskningssystemet trots kriget som pågår. Nu söker de internationella granskare av forskningsansökningar.

  2. Vetenskapsrådet leder internationellt forskningssamarbete med fokus på antimikrobiell resistens

    Den första juni startade ett nytt forskningssamarbete som samlar 53 organisationer från 30 olika länder i arbetet mot antimikrobiell resistens. The European Partnership on One Health Antimicrobial Resistance (EUP OHAMR) innebär stora möjligheter att ...

  3. ERA, det europeiska forskningsområdet, har en ny agenda

    Europeiska rådet har antagit en ny politisk agenda för det europeiska forskningsområdet, ERA, för åren 2025–2027. Agendan fastställer de viktigaste åtgärderna som krävs för att skapa en inre marknad för forskning och innovation, för att främja fri rö...