Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nordisk satsning på forskning om hur covid-19-pandemin påverkat barn och unga

Hur har barns och ungas hälsa och utbildning påverkats av covid-19-pandemin? Den frågan är utgångpunkten för ett nordiskt forskningsprogram i NordForsks regi. Utlysningen öppnar i september.

De nordiska länderna har mycket gemensamt när det gäller demografi, förskola och skola. Samtidigt har länderna hanterat pandemin olika. Mot bakgrund av detta har ett antal forskningsfinansiärer i Norden gått samman i en satsning på forskning om pandemins långsiktiga effekter på barn och unga.

Bakom initiativet står Finlands Akademi. Det är NordForsk som håller i programmet. I Sverige satsar Vetenskapsrådet och Forte 14 miljoner kronor var. Övriga deltagare är Norges och Islands forskningsråd. Den totala summan landar på nästan 90 miljoner kronor.

Utlysningen inom forskningsprogrammet "Welfare among children and young people in the post-pandemic Nordics" öppnar i september 2022.

I Curie skriver Pernilla Nilsson, huvudsekreterare för utbildningsvetenskap vid Vetenskapsrådet, en krönika om behovet av utbildningsvetenskaplig forskning om hur covid-19-pandemin påverkat samhället Länk till annan webbplats..

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / UtskriftMer inom samma ämne

  1. Sök till RÅC2022 sommarskola

    Sommarskolan äger rum 14–21 augusti 2022 på Varbergs kusthotell och vänder sig till dig som är postdoktor, doktorand eller masterstudent vid ett svenskt universitet eller forskningsinstitut. Årets tema är “X-rays and Neutrons for a Sustainable Future...

  2. Cost – ett europeiskt nätverksprogram inom forskning

    Cost (European Cooperation in Science and Technology) är ett europeiskt nätverksprogram för såväl teknisk som samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning och täcker allt från grundforskning till tillämpad forskning.

  3. Vetenskapsrådet stödjer Scholars at Risk med 5 miljoner

    Vetenskapsrådet har beslutat att stötta forskare på flykt från krigets Ukraina genom att bidra ekonomiskt till den svenska sektionen av Scholars at Risk. SAR-Sverige arbetar för att säkra finansiering så att forskare som behöver skydd kan erbjudas en...