Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Öppen tillgång till forskningsdata är möjligt med rätt förutsättningar

Vetenskapsrådet gör varje år en kartläggning, en analys och en bedömning av hur det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdata utvecklas. Årets rapport visar att ytterligare resurser behövs för att skynda på utvecklingen.

Fem indikatorer har använts för att kunna följa utvecklingen över tid hos de aktörer som berörs av omställningen till öppen tillgång till forskningsdata. Indikatorerna berör olika områden, så som strategi och policy, arbetssätt, rutiner och processer samt kunskapshöjande insatser. Tillsammans ger de en bild av hur stort genomslag arbetet med öppen tillgång till forskningsdata har och vilken typ av stöd olika aktörer behöver framöver. Indikatorerna lutar sig mot andra ramverk så som FAIR och den överenskommelse som ligger till grund för CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment).

Årets uppföljning visar att det behövs ytterligare resurser som skapar förutsättningar för att kunna genomföra nödvändiga förändringar. Resultatet är väntat då övergången till öppen tillgång till forskningsdata kräver nya arbetssätt, strukturer, kompetenser och tekniska förutsättningar, något som tar tid. Många verksamheter hanterar dessutom omställningen till ett öppet vetenskapssystem på flera områden samtidigt, där forskningsdata är en viktig del.

– Den årliga uppföljningen är en viktig grund för det fortsatta förändringsarbetet då den ger en bild av vad som behöver göras för att Sverige ska nå målet om öppen tillgång till forskningsdata, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke.

Under Sveriges EU-ordförandeskap presenterades en deklaration om att maximera fördelarna med forskningsdata. Den så kallade Lundadeklarationen understryker att forskningsdata som är FAIR och öppna från början kan öka kvaliteten, effektiviteten, transparensen och integriteten inom forskning och innovation.

– Lundadeklarationen visar att det finns ett starkt politiskt stöd för arbetet inom öppen tillgång till forskningsdata. Vi ses fram emot att fortsätta jobba tillsammans med aktörer, både nationellt och internationellt, inom detta stora och viktiga område, säger Katarina Bjelke.

Öppen tillgång till forskningsdata – en kartläggning, analys och bedömning 2023

Lundadeklarationen på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Vetenskapsrådets indikatorer i korthet

  1. Det finns en strategisk inriktning för öppen tillgång till forskningsdata som grundas i god datahantering och där tillgång skapas enligt ”så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt”.
  2. Verksamhetens arbetssätt, rutiner och processer omfattar arbete med öppen tillgång till forskningsdata.
  3. Kunskapshöjande insatser för öppen tillgång till forskningsdata finns.
  4. Forskningsdata produceras med god datahantering som grund och tillgängliggörs öppet, enligt ”så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt”.
  5. Öppen tillgång till forskningsdata är en del av incitamentssystemet.

Varje påstående (indikator) bedöms på en tregradig skala: "Uppfylld", "Delvis uppfyllt" eller "Inte uppfylld".

Indikatorerna i sin helhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer

    Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det kommer en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet att diskutera vid ett digitalt seminarium.

  2. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  3. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...