Kraftsamling för Horisont Europa

För att maximera nyttan för svensk forskning och innovation samt möjliggöra synergier och samspel mellan nationell och EU-nivå har regeringen uppdragit åt Formas, Forte, Rymdstyrelsen, Statens Energimyndighet, Vetenskapsrådet och Vinnova att ta fram ett förslag på en strategi för Sverige och svenska aktörer inom forskning och innovation.

Det strategiförslag som tagits fram har sin utgångspunkt i fem ambitioner. Deltagandet i Horisont Europa ska drivas av ambitionerna att uppnå: världsklass när det gäller forskningskvalitet och innovationskraft; kunskap och kapacitet som säkerställer hållbar utveckling; effektiv delning av resurser och data; internationellt attraktiva aktörer och miljöer; samt ökat inflytande på den europeiska forsknings- och innovationspolitiken liksom på ramprogrammet.

Mer inom samma ämne

  1. Påverka nästa arbetsprogram inom Horisont Europa

    Nu finns det möjlighet att bidra till utformandet av nästa arbetsprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Sista dag att lämna synpunkter är 6 maj.

  2. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och AI

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.