Observera att texten uppdaterades 26 oktober under rubriken Krav för att ansöka/Kostnader och bidragsbelopp. Här har vi förtydligat att bidraget inte får användas till lokalkostnader och att lärosätena ska bidra med medfinansiering för eventuella forskningsomkostnader för internationella gästforskare.
Stängd utlysning
21 september - 22 november 2022
Bidrag till excellenscenter
Syftet med bidraget är att stödja uppbyggnad och utveckling av miljöer som främjar forskningssamarbeten kring ett gemensamt tema samt bidrar till högre utbildning. Utlysningen är öppen för ansökningar med nydanande och tvärvetenskapliga frågeställningar inom alla områden.
Stödform: Verksamhetsstöd
Område: Humaniora och samhällsvetenskap, Konstnärlig forskning, Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap, Utbildningsvetenskap, Utvecklingsforskning
Söks av: Enskild forskare
Medverkande forskare: Minst 2 och upp till 4 andra forskare ska bjudas in att medverka i ansökan. Även dessa ska vara anställda och verksamma vid en svensk organisation som uppfyller våra krav för (och också godkänts som) medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag.
Bidragstid: 5 år. Möjlighet att ansöka om ytterligare 5 år kan komma att bli aktuellt.
Bidragsbelopp: Minst 4 000 000 kronor per år, max 6 000 000 kronor per år.
Budgetram för utlysningen: Upp till 10 bidrag kan komma att beviljas.
Bidragsperioden startar: Januari 2024
Ansökningsperiod: 21 september 2022 (kl. 14.00) – 22 november 2022 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i slutet av juni 2023
Att notera:
- Du får bara delta i en ansökan om detta bidrag i denna utlysning, antingen som sökande eller medverkande forskare.
- Ett formellt stödbrev för varje deltagande forskare (det vill säga sökande och medverkande forskare) ska undertecknas av en företrädare för det aktuella lärosätet, och inkluderas i ansökan. Det inkluderar även medelsförvaltaren.
- Från och med 2022 gäller nya kriterier för godkända medelsförvaltare av Vetenskapsrådets beviljade bidrag. Säkerställ därför att din organisation uppfyller kraven och har godkänts av oss att ingå som medelsförvaltare i utlysningar efter den 1 januari 2022.
- Notera också att instruktionerna för din redogörelse kring etiska frågeställningar i ansökan har ändrats från och med detta år. Du ska också motivera i den organisatoriska planen hur din angivna aktivitetsgrad är anpassad för verksamhetens genomförande.
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
Excellenscenter
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Den vetenskapliga bedömningen av ansökan görs i två steg. Du lämnar dock bara in en ansökan vid ett tillfälle, men innehållet (vilket även innefattar cv och publikationslistor) är uppdelat i två delar för att underlätta bedömningen.
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Vetenskapsrådets finansiering av excellenscenter ska bidra till att svensk forskning fortsätter att vara internationellt ledande och möjliggöra att nya forskningsområden kan växa fram. Satsningen grundar sig på ett regeringsuppdrag.
Centret ska baseras på ett centralt tema, eller en central frågeställning, som definieras av dig som sökande.
Kring temat ska ett centrum för forsknings- och utbildningsverksamhet byggas upp. Ett övergripande mål för centret ska vara att bidra till utveckling av nya tvärvetenskapliga/multidisciplinära forskningsområden, och nydanande forskningsansatser inom dessa.
Centret ska erbjuda programverksamhet inom det övergripande temaområdet, och ska vara utformat så att det skapar förutsättningar för forskare från olika etablerade forskningsdiscipliner att söka sig till under kortare eller längre tid.
Utöver programverksamheten ska centren också omfatta någon/några av följande komponenter:
- Internationella gästforskare
- Forskarskolor
- Nyrekrytering av välmeriterade unga forskare i internationell konkurrens (upp till 7 år efter doktorsexamen).
Centren ska också verka inom högre utbildning (master- och forskarutbildning), samt aktivt kommunicera med/involvera det omgivande samhället i verksamheten.
Sökande
Bidrag till excellenscenter söks av dig som enskild forskare tillsammans med din organisation (svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som uppfyller våra krav för att få vara medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag Öppnas i nytt fönster.). Vi måste ha godkänt din organisation som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren ska signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället, men du ska vara anställd när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Generellt om överlapp mellan ansökningar och bidrag
Din ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag eller ansökningar kan komma att påverka ditt beviljade bidragsbelopp eller vara ett skäl för oss att avslå din ansökan.
Vad gäller om jag söker ett annat bidrag eller har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Du får bara delta i en ansökan om detta bidrag i denna utlysning, antingen som sökande eller som medverkande forskare. Det finns i övrigt inga andra restriktioner.
Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Du ska inkludera minst 2 och högst 4 medverkande forskare i din ansökan. Medverkande forskare är andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens (ej doktorander) vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande för att genomföra den planerade forskningen. Även dessa ska vara anställda och verksamma vid en svensk organisation som uppfyller våra krav för (och också godkänts som) medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i den organisatoriska planen (se anvisningar under ”Organisatorisk plan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för kostnader förknippade med programverksamheten, det vill säga
- kostnader för administrativt stöd, resor och uppehälle för programdeltagarna
- kostnader för forskarskola
- lönekostnader för internationella gästforskare och de yngre forskare som nyrekryterats och medverkar i programverksamheten (forskarna ska ha en aktivitetsgrad om minst 30 procent inom centret).
Bidraget får inte användas till lokalkostnader, forskningsomkostnader, doktorandlön eller stipendier. Lärosätena ska bidra med medfinansiering genom att stå för eventuella forskningsomkostnader för internationella gästforskare och/eller nyrekryterade yngre forskare, lokalkostnader och övriga löner.
(Observera att stycket ovan uppdaterades 26 oktober. Vi har nu förtydligat att bidraget inte får användas till lokalkostnader och att lärosätena ska bidra med medfinansiering för eventuella forskningsomkostnader för internationella gästforskare.)
Det lägsta belopp du kan söka är 4 000 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader. Det högsta belopp du kan söka är 6 000 000 kronor per år.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Bidragstiden är 5 år med start januari 2024. Första utbetalning sker tidigast i januari 2024.
Vetenskapsrådets avsikt är att göra en andra utlysning 2027/28, då ansökan om förlängning av bidraget med ytterligare en 5-årsperiod kan göras. Detta beror dock på innehållet i den forskningspolitiska propositionen som förväntas komma under 2024.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter utför den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Del 1. Organisatorisk plan
- Del 2. Centralt tema för programverksamheten
- Budget och resurser
- Stödbrev
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av ansökan ska du kort beskriva följande:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur verksamheten ska bedrivas: organisation, tidsplan och metoder
- Vad som är viktigt med den planerade verksamheten.
Texten ska ge en översiktlig bild av verksamhetens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv den planerade verksamheten så att även den som inte är forskare kan förstå. Gör det genom att svara på följande frågor:
- Vad handlar centrets verksamhet om?
- Varför är det viktigt att forska om detta?
- På vilket sätt kan den nya kunskapen vara betydelsefull?
Den populärvetenskapliga beskrivningen är viktig när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar.
Texten ska vara på svenska och omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Övriga ansökningar eller bidrag
Redogör för relationen mellan de olika projekten om
- du söker eller avser att söka fler bidrag från Vetenskapsrådet
- du har pågående bidrag från Vetenskapsrådet med en bidragsperiod som helt eller delvis överlappar med det bidrag du söker
- det finns ansökningar eller bidrag om samma projektidé/ändamål hos Vetenskapsrådet eller andra finansiärer (från dig eller annan forskare).
Motivera också i samtliga fall varför du skickar in ytterligare en eller flera ansökningar. Om det inte finns några andra ansökningar eller bidrag anger du istället detta.
Redogörelsen ska omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Del 1. Organisatorisk plan
Organisatorisk plan
Den organisatoriska planen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av centrets verksamhet. Den ska omfatta högst 8 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Den organisaoriska planen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för centrets syfte och specifika mål.
- Centralt tema (Central theme). Sammanfatta kort centrets centrala tema eller övergripande frågeställning. Ange på vilket sätt centret använder nya sätt att kombinera teorier, metoder, sakkunskap och/eller data från olika discipliner för att öppna upp för nya forskningansatser och nydanande forskning och/eller bidra till att nya tvärvetenskapliga/multidisciplinära forskningsområden kan växa fram.
- Organisatorisk struktur (Organisational structure). Beskriv centrets organisatoriska struktur, dvs en organisatorisk plan med ledning och rollfördelning bland medverkande parter. Förtydliga hur du och medverkande forskare kommer att bidra till att stödja och förverkliga den föreslagna verksamheten. Motivera särskilt hur den tid du avsätter (det vill säga aktivitetsgrad) som projektledare är anpassad för uppgiften, inklusive relation till dina andra forskningsåtaganden. Beskriv och motivera de medverkande forskarnas kompetens och roller i centrets organisation, och även andra nyckelpersoner som är viktiga för att genomföra verksamheten.
- Formerna för programverksamheten (Formats for the programme activities). Redogör för den planerade programverksamheten och övriga aktiviteter som planeras inom ramarna för centrets verksamhet, och beskriv hur de valda aktiviteterna bidrar till att uppfylla centrets syfte och mål. Redoörelsen ska omfatta följande punkter:
- Centrets komponenter (internationella gästforskare, forskarskolor, eller nyrekrytering av välmeriterade unga forskare (upp till 7 år efter doktorsexamen))
- Planerade aktiviteter (tex föreläsningar, seminarier, kurser eller workshops)
- Plan för utbildningsinsatser för högre utbildning
- Plan för involvering och kommunikation med det omgivande samhället.
- Processer för rekrytering (Processes for recruitment). Beskriv processerna för rekrytering av anknutna forskare och deltagare i programverksamheten, inklusive relevanta jämställdhetsaspekter.
- Tidsplan och målbeskrivning (Time plan and goal description). Ange en tidsplan och målbeskrivning för centrets verksamhet under bidragsperioden. Ange specifika delmål som ska återrapporteras årligen och utvärderas i samband med en eventuell ansökan om förlängning av bidragsperioden. Målen ska vara specifika, mätbara och tidsatta.
- Betydelse (Importance). Beskriv hur centrets verksamhet förväntas kunna bidra till utveckling av nya tvärvetenskapliga/multidisciplinära forskningsområden som bidrar till att svensk forskning fortsätter att vara internationellt ledande.
CV del 1 (sökande och medverkande forskare)
Cv i del 1 av ansökan ska innehålla rubrikerna nedan och fokusera på erfarenheter av organisation och verksamhetsledning. Varje cv får omfatta högst 2 sidnumrerade A4-sidor per person i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive cv. Observera att cv för de medverkande forskarna ska sammanfogas till en fil och laddas upp separat.
- Arbetsliv (Work): Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft tidigare.
- Organisation & ledning (Organisation and management): Beskriv din erfarenhet inom organisation och ledning (från tex större center, forskningssamarbeten eller utbildningsprogram), och förklara hur erfarenheterna gör dig lämplig att leda/delta i ledningen av centret.
- Utbildning (Education): Forskarutbildning, eventuell specialistexamen, samt övriga utbildningar med relevans för organisation och verksamhetsledning.
Korta publikationslistor del 1
Korta publikationslistor (sökande och medverkande forskare)
Den korta publikationslistan ska inkludera de 10 publikationer eller konstnärliga verk som är mest relevanta för det beskrivna centrets verksamhet/forskningsfrågor.
Respektive forskare ska redogöra för hur hen har bidragit till varje publikation/verk och vilken relevans den har för det beskrivna centrets verksamhet/forskningsfrågor (högst 4 rader per publikation). Varje lista får omfatta högst 2 A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil i författarlistan och även angivet i sidhuvudet i respektive lista. De medverkande forskarnas publikationslistor sammanfogas till en fil och laddas upp separat.
Inkludera endast artiklar, konstnärliga verk, eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Det går inte att komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Del 2. Centralt tema för programverksamheten
Etiska aspekter
Lagliga och formella krav
Ange om forskningen omfattar hantering av personuppgifter, djurförsök och/eller studier på människa.
Om forskningen omfattar något av ovanstående ska du också beskriva/ange vilka godkännanden och tillstånd som ditt forskningsprojekt kräver och hur du planerar att inhämta dessa. Redogör för eventuella andra tillstånd som berör din ansökan, exempelvis om delar av forskningen ska ske i annat land än Sverige. Om inga godkännanden eller tillstånd är aktuella anger du det.
Redogörelsen ska omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Mer information finns på sidan ”Forska etiskt” på Vetenskapsrådets webbplats. Öppnas i nytt fönster.
Etiska överväganden
Reflektera över vilka etiska frågor som kan vara aktuella för verksamheten och beskriv dessa. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Exempel på frågor att beröra:
- Hur förhåller sig dina frågeställningar och förväntade resultat till de etiska frågor som du identifierat?
- Vilka (direkta) risker (fysiska, psykiska eller integritetsrisker) utsätts forskningspersoner eller försöksdjur för?
- Vilka långsiktiga risker kan finnas med forskningen? Finns det en risk att forskningen kan komma att användas på ett sätt som är skadligt för djur, naturen/miljön, eller samhället (hela eller delar av det) i övrigt?
- Förväntas forskningen bidra till andra värden utöver kunskapsvinsten? I sådana fall, för vem?
- Hur väger du riskerna (särskilt de kortsiktiga) mot värdet (som ofta är mer långsiktigt) av forskningen?
Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Centralt tema
Beskrivningen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av det centrala temat eller frågeställningen. Den ska omfatta högst 10 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Beskrivningen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och det långsiktiga målet för samarbetet kring temat.
- Aktuell forskningsfront (State-of-the-art). Beskriv kortfattat den aktuella forskningsfronten inom för temat relevanta forskningsområden. Beskriv hur centret kan generera ny kunskap, förbi den nuvarande forskningsfronten, som kommer att vara betydelsefull för att främja vetenskaplig utveckling inom centrets områden.
- Forskningsfrågor/hypoteser (Research questions/hypotheses). Ge exempel på nydanande forskningsfrågor/hypoteser som skulle kunna undersökas inom temat.
- Nydanande (Pioneering). Beskriv hur temat kan bidra till att nya tvärvetenskapliga/multidisciplinära forskningsområden växer fram och möjliggör nydanande forskningsansatser.
- Utbildning (Education). Redogör för hur temat kopplar till utbildning på olika nivåer eller bidrar till utveckling av nya eller delvis nya utbildningar med nära koppling till temat.
- Internationella samarbeten (International collaboration). Beskriv möjligheterna att skapa/möjliggöra internationellt framstående forskningssamarbeten kring det föreslagna temat.
- Rekrytering (Recruitment). Beskriv hur temat kan attrahera både internationellt framstående forskare och yngre framstående forskare inom olika discipliner.
- Organisation (Organisation). Redogör kort för centrets organisation, ledning och övriga ingående komponenter, och jämställdhetsaspekter kopplade till dessa.
- Ledningens vetenskapliga expertis (Scientific expertise of management). Redogör kort för hur ledningspersonernas (sökande och medverkande forskare) olika vetenskapliga bakgrund och expertis kompletterar varandra och relaterar till det föreslagna temat/frågeställningen, och hur dessa ger potential att förverkliga centrets syfte och mål.
Cv del 2 (sökande och medverkande forskare)
Cv del 2 ska innehålla rubrikerna nedan och fokusera på vetenskaplig kompetens. Varje cv får omfatta högst 2 sidnumrerade A4-sidor per person i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Observera att cv för de medverkande forskarna ska sammanfogas till en fil och laddas upp separat.
Cv del 2 ska innehålla följande rubriker. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan ska du ange det.
- Utbildning (Education): Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Nuvarande och tidigare anställningar (Current and previous employment), postdoktorsvistelser och/eller andra forskarutbyten som är relevanta för den beskrivna forskningen, samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Docentur (Docentship): Ange uppgifter om eventuell docentkompetens.
- Handledning (Supervision): Ange antal handledda postdocs/doktorander och vid vilket lärosäte och institution.
- Expertuppdrag (Expert assignments), t ex granskningsuppdrag, utredningar, kommittéer.
- Inbjudna föreläsningar (Invited talks), t ex keynote på större konferenser
- Övriga relevanta utmärkelser och meriter (Other relevant distinctions and merits)
- Immaterialrätt (Intellectual property rights): Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Publikationslista del 2 (sökande och medverkande forskare)
Bifoga samtliga (sökande och medverkande) forskares publikationslistor utformade enligt rubriker och information nedan. Varje lista ska omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive lista. De medverkande forskarnas publikationslistor sammanfogas till en fil och laddas upp separat.
Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Du kan inte komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
1. Urval av publikationer (Selection of publications). Lista de 10 publikationer eller konstnärliga verk som är viktigast för din ansökan. Redogör för hur du har bidragit till varje publikation/verk och vilken relevans den har för det beskrivna centrets verksamhet/forskningsfrågor (högst 4 rader per publikation). Markera ditt namn i fetstil i författarlistan. (Dessa 10 publikationer behöver inte vara samma som listats i publikationslista del 1 ovan.)
2. Relevanta publikationer från 2014-2022 (Relevant publications from 2014-2022). I denna del ska även de publikationer som tagits upp under punkt 1 ingå om de publicerats under den aktuella tidsperioden. Sortera publikationerna med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning:
- Sakkunnigbedömda originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunnigbedömda konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer
- Sakkunnigbedömda samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunnigbedömda böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters).
- Utställningar, konserter, föreställningar eller motsvarande (Exhibitions, concerts, performances etc.)
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations).
Budget och resurser
Personal i centret
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i centret, det vill säga du själv, medverkande och andra forskare samt övrig personal. Ange också sökt lön för eventuella internationella gäsforskare och/eller yngre nyrekryterade forskare och annan personal som är verksam i centret – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Driftskostnader
Beskriv driftskostnader i projektet. Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Total kostnad för centret
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som centret medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Indirekta kostnader följer den modell som din medelsförvaltare tillämpar. Kontakta därför denne om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Medfinansiering
Redogör för, gärna i tabellformat, repektive lärosätes del i medfinansieringen av centret (lokalkostnader, övriga löner och eventuella forskningsomkostnader för de nyrekryterade forskarna). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental. Beskrivningen får omfatta högst 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av centret utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Stödbrev
Ett formellt stödbrev för varje deltagande forskare (det vill säga sökande och medverkande forskare) ska undertecknas av en företrädare för det aktuella lärosätet. Det inkluderar även medelsförvaltaren. Forskarens namn ska tydligt framgå liksom namn och funktion/befattning för den som skrivit stödbrevet. I och med stödbrevet bekräftar lärosätet sitt stöd för ansökan och den i ansökan beskrivna medfinansieringen.
Notera att stödbrevet är en viktig del vid bedömningen av ansökan och att det inte är ett rekommendationsbrev som vi efterfrågar.
Varje stödbrev får omfatta 1 A4-sida, plus ytterligare en sida för eventuell digital signatur. Stödbreven ska skrivas på engelska och vara utformat enligt mall. Ingen ytterligare information ska inkluderas. Samtliga stödbrev sammanfogas till en pdf.
Ladda ner mallen för stödbrevet här Word, 32.4 kB. .
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för centret.
Medverkande
Här bjuder du in medverkande forskare och eventuella medverkande administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in följande cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma:
Utbildning: Forskarutbildning (doktorsexamen)
Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om det är tillsvidareanställning eller ej).
Obeservera att medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan. Uppgifterna kommer att användas för uppföljning av satsningen
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan om bidrag till excellenscenter bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är internationella forskare med erfarenhet av såväl lednings- och organisatoriskt arbete som av programverksamhet.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Beredningen av ansökan sker i två steg. I steg 1 bedömer beredningsgruppen del 1 av ansökan vilket är det organisatoriska förslaget, med fokus på programverksamhetens utformning, rekryteringsprocesser, ledning och organisation. De ansökningar som bedöms ha högst kvalitet i steg 1 går vidare till steg 2. I steg 2 utses externa granskare med ämnesexpertis till var och en av de kvarvarande ansökningarna. De externa granskarna bedömer del 2 av ansökan med fokus på den vetenskapliga beskrivningen av det centrala temat/centrala frågeställningen. Slutligen tar beredningsgruppen del av de vetenskapliga bedömningarna från de externa granskarna och gör en sammanvägd bedömning för varje ansökan och lämnar ett förslag till beslut till Styrelsen.
Efter bidragsbeslut får alla ansökningar ett yttrande där det framgår vilka betyg som ansökan fått av beredningsgruppen. De ansökningar som inte gått vidare till den vetenskapliga bedömningen i steg 2 betyg får inte betyg för Nytänkande och originalitet och Projektets vetenskapliga kvalitet. De ansökningar som gått vidare till steg 2 får ett yttrande som förutom betyg även innehåller en sammanfattning av beredningsgruppens diskussion och bedömning av ansökans kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets fyra baskriterier (Projektets vetenskapliga kvalitet, Nytänkande och originalitet, Sökandes kompetens, Genomförbarhet). Syftet med flera baskriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för genomförbarhet som bedöms på en tregradig betygsskala.
Utöver baskriterierna bedöms din ansökan i steg 1 även med hjälp av två tilläggskriterier, Ledning och organisation (sjugradig betygsskalaskala), och Relevans (tregradig betygsskala).
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
För del 1 av ansökan
Ledning och organisation (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken utsträckning är processen för rekrytering av forskare/deltagare adekvat för att attrahera forskare från olika discipliner
- I vilken utsträckning är de föreslagna ”komponenterna” lämpliga för att nå de uppsatta målen?
- I vilken grad har centrumledningen tillräcklig erfarenhet och expertis av de föreslagna komponenterna som centret omfattar?
- Är de föreslagna rekryteringsprocesserna utformade på ett sätt som gör det sannolikt att de uppsatta rekryteringsmålen går att nå inom angiven tidsram?
- Beaktas jämställdhetsaspekter i processer för rekrytering av anknutna forskare och deltagare i programverksamheten?
- Har den sökande motiverat att det finns ett tillräckligt underlag av sökande till de program/forskartjänster som kommer att erbjudas?
- I vilken grad har centret genom sin organisation och verksamhet potential att öppna för nya forskningsområden och forskningsansatser?
- Har den sökande presenterat en lämplig plan för utbildningsinsatser inom högre utbildning?
- Är kommunikationsplanen utformad på ett sätt som möjliggör adekvat kommunikation/involvering/kunskapsutbyte med det omgivande samhället?
De sökandes kompetens (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken grad har de sökande erfarenhet av att organisera och leda större center, forskningssamarbeten eller utbildningsprogram?
- Är de sökande/ledningen väl etablerade inom sina respektive forskningsområden?
- Uppvisar de sökande/ledningen hög vetenskaplig kompetens inom sina respektive forskningsområden?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- I vilken grad är centrets/programverksamhetens upplägg, inklusive tidsplanen, realistisk?
- Finns tillräcklig samlad kompetens/erfarenhet av att organisera och leda större center, forskningssamarbeten eller utbildningsprogram, för att leda den föreslagna verksamheten?
- Har de sökande tillsammans tillräckligt hög vetenskaplig kompetens inom hela/alla de områden som centret avser verka inom?
Sammanfattande betyg (1–7)
Ovanstående kriterier vägs samman till ett sammanfattande betyg som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet, där kriteriet Ledning och organisation väger särskilt tungt.
Relevans (1-3)
Vägledande frågor:
- I vilken grad är utformningen av temat och dess frågeställningar av högsta vetenskapliga kvalitet?
- Har den sökande på ett övertygande sätt beskrivit hur temat/de centrala frågeställningarna är/görs intressant för forskare från olika etablerade forskningsdiscipliner?
För del 2 av ansökan
Nytänkande och originalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken utsträckning kan temat bidra till att nya tvärvetenskapliga/multidisciplinära forskningsområden växer fram?
- I vilken grad har temat potential att öppna för nya forskningsområden och nydanande forskningsansatser?
Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken utsträckning finns förutsättningar för att skapa/möjliggöra internationellt framstående forskningssamarbeten kring det föreslagna temat?
- Har den sökande på ett övertygande sätt beskrivit hur temat kan attrahera både internationellt framstående forskare och yngre framstående forskare?
- I vilken grad är centret genom sin organisation och verksamhet adekvat utformat för det föreslagna temaområdet?
- Är den tematiska frågeställningen av högsta vetenskapliga kvalité?
- I vilken grad behandlar temat intressanta vetenskapliga frågeställningar?
- Är de planerade utbildningsinsatserna ändamålsenliga för området?
- Är de etiska övervägandena för det föreslagna projektet korrekt beskrivna och omhändertagna? Tar den sökande tillräcklig hänsyn till risk/värde/lidande för människor, djur, natur och/eller samhälle?
- Beaktar den sökande på ett adekvat sätt relevanta rättsliga och formella krav för den föreslagna forskningen, såsom etiska tillstånd och riktlinjer?
Sökandes kompetens (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken grad har projektdeltagarnas tidigare forskning bidragit med ny kunskap inom forskningsområdet?
- Hur är projektdeltagarnas vetenskapliga produktion, genomslag och övriga meriter ur ett nationellt och internationellt perspektiv sett i relation till forskningsområdet?
Sammanfattande betyg (1-7)
Ovanstående kriterier vägs samman till ett sammanfattande betyg där kriteriet Nytänkande väger särskilt tungt.