Stängd utlysning
17 augusti - 20 september 2022
Bidrag till forskares kommunikation inom migration och integration
Syftet med bidraget är att möjliggöra för innehavare av tidigare och/eller pågående forskningsbidrag från Vetenskapsrådet att planera, genomföra och utvärdera kommunikationsaktiviteter som innebär dialog eller samskapande med identifierade grupper utanför akademin.
Stödform: Forskningskommunikationsstöd
Område: Humaniora och samhällsvetenskap, Konstnärlig forskning, Medicin och hälsa, Naturvetenskap och teknikvetenskap, Utbildningsvetenskap, Utvecklingsforskning
Inriktning: Migration och integration
Söks av: Enskild forskare som är innehavare av forskningsbidrag från Vetenskapsrådet. Även innehavare av tidigare forskningsbidrag kan söka, om bidragsperioden slutade 31 december 2020 eller senare.
Medverkande forskare: Upp till sex andra forskare kan bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid: 6-24 månader
Bidragsbelopp: Minst 100 000 kronor och max 500 000 kronor för bidrag som är 6-12 månader. Minst 200 000 kronor och max 1 000 000 kronor för bidrag som är 13-24 månader.
Budgetram för utlysningen: 2 500 000 kronor per år i 2 år
Bidragsperioden startar: Januari 2023
Ansökningsperiod: 17 augusti 2022 (kl 14.00) - 20 september 2022 (kl 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i början av december 2022
Att notera:
- Projektet ska inkludera någon form av samarbete med övrig personal i form av curator, producent, kreatör, samverkanskoordinator, samverkanslektor, konstnär, projektsamordnare, formgivare, kommunikatör, eller annan relevant professionell expertis.
- Från och med 2022 gäller nya kriterier för godkända medelsförvaltare av Vetenskapsrådets beviljade bidrag. Säkerställ därför att din organisation uppfyller kraven och har godkänts av oss att ingå som medelsförvaltare i utlysningar efter den 1 januari 2022.
- Du ska motivera i projektplanen hur din angivna aktivitetsgrad är anpassad för kommunikationsprojektets genomförande.
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide.


På webbplatser som dessa finns råd när du ska sätta upp ditt projekt, göra en kommunikationsplan och planera uppföljning:
QUEST, QUality and Effectiveness in Science and Technology communication Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: erbjuder tips om processdesign, planering och uppföljning, datahantering m.m. i kommunikationsprojekt och aktiviteter riktade till allmänhet.
EUSEA, the European Science Engagement Association Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: har skapat en portal med ingångar till en mängd digitala verktygslådor för den som planerar att kommunicera forskning.
HERA, Humanities in the European Research Area Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: erbjuder en verktygslåda om ”public engagement, knowledge exchange and impact” till forskare inom humaniora.
Kontakta gärna kommunikationsavdelningen eller motsvarande funktion hos din medelsförvaltare för stöd om hur du kan utforma ditt projekt.
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Vetenskapsrådet driver på regeringens uppdrag sedan år 2017 ett tioårigt nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Utöver att stärka forskningen inom området ska programmet även bidra till att forskningen sprids och tillgängliggörs utanför forskarsamhället.
Vetenskapsrådet utlyser nu inom ramen för det nationella forskningsprogrammet bidrag till forskares kommunikation om migration och integration. Kommunikationsprojekten ska i enlighet med regeringsuppdraget bidra till att forskningsresultatens genomslag i samhället ökar, i form av exempelvis utveckling, kunskapsuppbyggnad och kunskapsbaserad politik och förvaltning. Det ska handla om kommunikationsaktiviteter som inkluderar målgrupper utanför forskarsamhället. Särskilt uppmuntras nytänkande strategier för kommunikation. Aktiviteterna ska vara av en omfattning som inte hade kunnat realiseras utan extra resurser och ska skilja sig från den kommunikation som vanligen ingår i projekt finansierade av Vetenskapsrådet.
Utlysningen är öppen för forskare inom samtliga vetenskapliga discipliner som studerar frågor om migration, migranter och integration.
Sökande
Bidraget söks av dig som enskild forskare tillsammans med din organisation (svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som uppfyller våra krav för att få vara medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag Öppnas i nytt fönster.). Vi måste ha godkänt din organisation som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren ska signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Du är projektledare och ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du ska vid söktillfället vara eller ha varit innehavare av ett tidigare bidrag som slutade (eller slutar) 31 december 2020 eller senare (se nedan vilka bidragsformer som är aktuella). Din ansökan om kommunikationsbidraget ska vara kopplat till det tidigare beviljade eller pågående bidraget/projektet.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok. För dig som söker inom konstnärlig forskning gäller inte formellt krav på doktorsexamen, men du ska ha hög forskningskompetens inom konstnärligt område.
Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället, men du ska vara anställd när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Kraven som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Generellt om överlapp mellan ansökningar och bidrag
Din ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag eller ansökningar kan komma att påverka ditt beviljade bidragsbelopp eller vara ett skäl för oss att avslå din ansökan.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du kan bara lämna in en ansökan om detta bidrag i denna utlysning.
Vad gäller för mitt tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
För att kunna söka inom denna utlysning måste du ha varit eller vara innehavare av ett bidrag från Vetenskapsrådet, med en bidragsperiod som slutade (eller slutar) 31 december 2020 eller senare. Ditt tidigare beviljade bidrag ska avse projektbidrag (inklusive projektbidrag för internationella samarbeten), något av våra karriärstöd (internationell postdoc, etableringsbidrag, konsolideringsbidrag, bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö eller till forskningstid), rådsprofessor eller bidrag till forskningsmiljö. Du kan också söka bidraget om du är verksam vid en organisation som har ett pågående bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet från Vetenskapsrådet, exempelvis bidrag för forskarskola, forskningsinfrastruktur bidrag eller driftsbidrag. Du måste då vara verksam inom ramen för det pågående bidraget.
Bidraget kan röra vilket som helst av Vetenskapsrådets områden men måste ha behandlat frågor om migration eller integration. Kommunikationsprojektet ska vara kopplat till det tidigare beviljade eller pågående bidraget/projektet.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Du kan inkludera upp till 6 medverkande forskare i din ansökan. Medverkande forskare är andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens (ej doktorander) som är verksamma inom den forskning som kommunikationsprojektet avser. Dessa behöver inte vara anställda vid ett svenskt lärosäte.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i forskningsplanen (se anvisningar under ”Projektplan” nedan).
Samverkan
Projektet ska inkludera någon form av samarbete med övrig personal i form av curator, producent, kreatör, samverkanskoordinator, samverkanslektor, konstnär, projektsamordnare, formgivare, kommunikatör, eller annan relevant professionell expertis. Du ska beskriva formerna för samarbetet och personens roll i projektet i projektplanen.
Kostnader och bidragsbelopp
Du kan söka bidrag för kostnader som är direkt relaterade till kommunikationsprojektets genomförande, till exempel löner, anlitad expertis, hyra av externa lokaler, eller ersättning till deltagare i samverkansaktiviteter.
Bidraget kan inte användas till vetenskapliga konferenser, aktiviteter som är nödvändiga för att uppfylla etiska krav (till exempel möten med myndighetsinstanser), internutbildning, eller andra insatser som faller inom ramen för ordinarie forsknings- eller kommunikationsverksamhet vid medelsförvaltaren eller andra lärosäten.
Bidragsbeloppet inkluderar ersättning för indirekta kostnader som en andel av de direkta kostnaderna enligt den modell som används av din medelsförvaltare. Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får medel inte användas till lön för forskning, undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
De belopp du kan söka är följande:
- Minst 100 000 kronor och max 500 000 kronor för bidrag som är 6-12 månader.
- Minst 200 000 kronor och max 1 000 000 kronor för bidrag som är 13-24 månader.
Bidragstid
Du kan söka bidrag för 6-24 månader med start januari 2023. Första utbetalning sker tidigast i december 2022.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Du kan utforma din ansökan på engelska eller svenska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Projektbeskrivning
- Budget och projektresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Medverkande
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av projektplanen ska du kort beskriva följande:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur projektet ska genomföras: projektorganisation, tidsplan och aktiviter
- Vad som är viktigt med det planerade projektet.
Texten ska ge en översiktlig bild av projektets syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv det planerade projektet så att även den som inte är forskare kan förstå. Gör det genom att svara på följande frågor:
- Vad handlar projektet om?
- Vad som är viktigt med det planerade projektet
Den populärvetenskapliga beskrivningen är viktig när vi informerar om de projekt som Vetenskapsrådet finansierar.
Texten ska vara på svenska och omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Projektbeskrivning
Projektplan
Projektplanen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av kommunikationsprojektet. Den ska omfatta högst 6 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Projektplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör för övergripande syfte samt konkreta mål med kommunikationsprojektet.
- Projektorganisation (Project organisation). Förtydliga hur du och eventuella medverkande forskare samt övrig personal kommer att bidra till att genomföra projektet. Motivera särskilt hur den tid du avsätter (det vill säga aktivitetsgrad) som projektledare är anpassad för uppgiften, inklusive relation till dina andra åtaganden. Beskriv och motivera de medverkandes och övrig personals kompetens och roller och i vilken fas de deltar i projektet, och även andra nyckelpersoner som är viktiga för att genomföra projektet.
- Betydelse (Significance). Beskriv hur projektet anknyter till ditt tidigare beviljade forskningsprojekt och vilken betydelse kommunikationsprojektet kan få på kort och lång sikt. Formulera projektets potentiella, konkreta mervärde för individer i målgruppen, såväl som för projektgruppen själv. Ange hur projektet planeras så att dessa mervärden kan uppnås.
- Kommunikationsplan (Communication plan). Beskriv kommunikationsaktiviteten/erna med följande delar:
- Målgrupp. Ange vad som kännetecknar den grupp som projektet avser att nå och hur målgruppen ska kunna dra nytta av projektets kunskap och aktivitet/er. Ange hur projektet resonerar kring representation och hur synpunkter under projektets gång planeras att tas tillvara.
- Aktivitet/er. Beskriv upplägget och vad som ska genomföras i projektet och hur aktivitet/er ska nå eller involvera avsedd målgrupp. Ange var aktivitet/er äger rum, samt i vilken form och hur aktiv målgruppen är tänkt att vara.
- Tidsplan. Beskriv översiktligt tidsplanen för projektet under bidragsperioden. Beskriv också eventuella avgörande risker eller hinder som kan påverka genomförandet och din plan för att hantera dem.
- Uppföljning. Beskriv hur projektet och aktiviteten/erna ska följas upp. Beskriv metod för planerad uppföljning, och redogör för hur metoden avser visa på hur mål och syfte uppnåtts och mervärde skapats för målgruppen.
Redogör även för nedanstående information. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan ska du ange det under rubriken.
- Utrustning (Equipment). Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet.
Redogörelse för tidigare beviljat bidrag från Vetenskapsrådet
Redogör för ditt tidigare beviljade projekt/bidrag som kommunikationsprojektet kopplar till. Ange projekttitel, bidragsform, Vetenskapsrådets ärendenummer samt belopp, bidragsperiod och dispositionstid för ditt tidigare beviljade projekt/bidrag. Du hittar information om vad som gäller för ditt tidigare bidrag i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
Redogörelsen får omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, med teckenstorlek 11.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga du själv, eventuella andra forskare samt övrig personal. Ange också sökt lön för dig och/eller annan personal som är verksam i projektet – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader (lokalkostnader eller driftskostnader) i projektet. Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som projektet medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Indirekta kostnader följer den modell som din medelsförvaltare tillämpar. Kontakta därför denne om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Publikationer
Bifoga din och de eventuella medverkande forskarnas publikationslistor till respektive fält (de medverkande forskarnas publikationslistor ska vara sammanfogade till en fil). Varje individuell publikationslista ska inkludera de 10 publikationer som är mest relevanta för det beskrivna projektet och omfatta högst 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Det går inte att komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Publikationerna ska vara av typen Sakkunnigbedömda originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer och/eller konstnärligt arbete.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här bjuder du in eventuella medverkande forskare och administratörer till din ansökan.
CV
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Eventuella medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter (där sådana finns) ska alltid ingå i respektive cv:
- Utbildning: Forskarutbildning.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft.
- Meriter och utmärkelser: Andra meriter som är relevanta för ansökan, inklusive tidigare erfarenheter av forskningskommunikation (kan anges under ”Övriga meriter”).
Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan inom kommunikationsbidrag bedöms av en särskild beredningsgrupp där ledamöterna är nationella kommunikationsexperter och sakkunniga forskare inom migration och integration.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
Efter bidragsbeslut får din ansökan ett individuellt yttrande som innehåller betyg samt en sammanfattning av beredningsgruppens diskussion och bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Din ansökan bedöms utifrån de två kriterierna Projektets kommunikativa kvalitet samt Relevans för utlysningen. Kriterierna bedöms på en tregradig betygsskala. Syftet med flera baskriterier är att uppnå en allsidig bedömning.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. De vägledande frågorna ska fungera som hjälp för att tolka de olika bedömningskriterierna. Dessa frågor kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Projektets kommunikativa kvalitet (1-3)
Vägledande frågor:
- I vilken utsträckning är syfte och mål med projektet lämpliga, tydliga och välmotiverade?
- I vilken utsträckning specificerar ansökan vilken avgränsad målgrupp som projektet riktar sig till/ska samarbeta med? I vilken utsträckning är målgruppen relevant i förhållande till projektets syfte, mål och budget?
- I vilken utsträckning framgår aktiviteter och tidpunkter? I vilken utsträckning är de planerade inslagen adekvata för att nå målet?
- I vilken utsträckning framgår det vilken grad av interaktion (information, dialog och/eller samskapande) som projektet tänkt skapa och hur? I vilken utsträckning är metoden tydligt beskriven? I vilken utsträckning är upplägget realistiskt och lämpligt i förhållande till målgrupp, mål, budget och tidplan? Är samarbetet med anlitad kompetens lämpligt organiserat?
- I vilken utsträckning framgår det hur projektstyrningen ska gå till? Hur väl integrerade är uppställda projektmål och metodik?
- I vilken utsträckning innehåller projektet innovativ strategi, metod eller arbetssätt?
- I vilken utsträckning diskuterar ansökan frågor om representation (social inkludering) när det är relevant? Framgår det om och hur projektet söker överbrygga eventuella kunskapsbarriärer eller heterogenitet i målgruppen? Ska projektet anpassas efter vad som är karaktäristiskt för målgruppen (förkunskaper, gruppstorlek, ålder, kön, socialgrupp, språk, etnicitet, geografi, etc.)? Hur ska projektet stödja målgruppernas deltagande i projektet?
- Planeras någon uppföljning? Är modellen för uppföljningen rimlig i förhållande till syfte, mål och budget? I vilken utsträckning kommer den att kunna svara på om målet för projektet uppnåtts och om projektet skapat mervärde för målgruppen?
Relevans för utlysningen (1-3)
Vägledande frågor:
- Avser ansökan kommunikationsprojekt inom migration och integration? (krav)
- Är ansökan i övrigt relevant för utlysningen? (krav)
- Specificerar ansökan vilka kompetenser, i form av anlitade resurser för att genomföra projektets utåtriktade aktivitet(er), som ingår i projektet? Anlitar projektet relevant professionell expertis, t.ex. curator, producent, konstnär, samverkanskoordinator, programdesigner, kommunikatör, kreatör, formgivare, konceptutvecklare, digital specialist? (krav)
- I vilken utsträckning är valet av kompletterande kompetenser inom projektet rimligt i förhållande till mål och budget?
- I vilken utsträckning har sökande och medverkande forskare publikationer som berör forskningskommunikation i vid mening, eller annan relevant erfarenhet av forskningskommunikation utanför akademin och tidigare samarbeten för att genomföra det skissade projektet?
- I vilken utsträckning framgår vilka forskningsresultat som projektet bygger på? Anger ansökan hur projektet förhåller sig till den forskning som sökande bedriver/bedrivit och hur projektet ev. kommer att utvecklas tillsammans med forskningen? Är motiveringen av projektet relevant i förhållande till åberopad tidigare forskning?
- I vilken utsträckning har projektet ett potentiellt värde för målgruppen utanför akademin, för fortsatt forskning och/eller för fortsatt samarbete i projektets nätverk? Vad förväntas målgruppen göra med den nya kunskapen och hur väl är projektet förberett för att uppnå det?