Stängd utlysning
18 januari - 21 februari 2023
Tidskriftbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap
Syftet med bidraget är att främja maximal spridning av kvalificerade forskningsresultat inom humaniora och samhällsvetenskap. Vetenskapsrådet stödjer svenska open access-tidskrifter av högsta vetenskapliga kvalitet som främjar förnyelse inom forskningsområdet. Tidskrifterna ska vara nationellt och internationellt inriktade. Lokalt orienterade tidskrifter finansieras inte av Vetenskapsrådet.
Stödform: Verksamhetsstöd
Område: Humaniora och samhällsvetenskap
Inriktning: Humaniora och samhällsvetenskap
Söks av: Organisation. Redaktör för tidskriften bjuds in som projektledare för ansökan.
Medverkande forskare: Inga andra forskare kan bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid: 1-3 år
Bidragsbelopp: Minst 50 000 kronor per år, max 240 000 eller 350 000 kronor per år. Se rubriken ”Kostnader och bidragsbelopp” för detaljer.
Bidragsperioden startar: Januari 2024
Ansökningsperiod: 18 januari 2023 (kl. 14.00) – 21 februari 2023 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i slutet av september 2023
Koordinator för humaniora och samhällsvetenskap
Anders Sundin
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
För att kunna nå utlysningen och påbörja ansökan krävs att personen har behörighet på organisationens Prisma-konto att skapa organisationsansökningar. Om denne inte är samma person som ska vara projektledare och ansvarig för att fylla i ansökans innehåll måste projektledaren bli inbjuden till ansökan efter att den påbörjats (se under rubriken ”Sökande” nedan och under fliken ”Medverkande” i ansökningsformuläret).
Nedanstående krav måste uppfyllas för att organisationen ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Ramar för tidskriften
För att kunna ansöka om bidraget, ska tidskriften ha
- ett nationellt eller internationellt redaktionsråd som ansvarar för tidskriftens vetenskapliga inriktning. Redaktionsrådet ska bestå av vetenskapliga experter och sammansättningen väl motsvara tidskriftens vetenskapliga profil. Redaktionsrådet bör förnyas och sammankallas regelbundet.
- en eller flera redaktörer som utses av tidskriftens redaktionsråd för en begränsad tidsperiod.
- ett referee-system med extern kvalitetsgranskning. Insänt material bör granskas av minst två vetenskapliga experter som är fristående från redaktionen.
- en nationell och/eller internationell (i motsats till lokal) inriktning.
Dessutom ska tidskriften publicera med open access. Detta innebär att tidskriften antingen ska
- själv ge omedelbar öppen tillgång till de artiklar som publiceras i tidskriften, eller
- ge artikelförfattare rätt till omedelbar parallellpublicering i ett fritt tillgängligt arkiv.
Sökande
Bidraget söks av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som vi har godkänt som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. av Vetenskapsrådets bidrag. Medelsförvaltaren ska vara värdorganisation för tidskriftens redaktion och är ansvarig för att bidraget används enligt Vetenskapsrådets villkor.
Ansökan ska inkludera en namngiven redaktör för tidskriften som ska vara verksam vid medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
En organisation kan lämna in flera ansökningar om det rör olika tidskrifter. Det finns inga begränsningar gällande vilka övriga bidrag som kan sökas eller innehas samtidigt som tidskriftsbidrag.
Notera att om tidskriften tidigare beviljats ett bidrag från Vetenskapsrådet så ska detta redovisas i ansökan.
Medverkande forskare
Denna ansökan kan inte inkludera medverkande forskare.
Kostnader och bidragsbelopp
Bidraget täcker kostnader som har direkt anknytning till tidskriften, till exempel lönekostnader för redaktör samt redaktörssekreterare, tryckkostnader, webbpublicering, distribution och språkgranskning. Lön till övriga redaktionsmedlemmar täcks inte av bidraget. Notera även att indirekta kostnader bara får tas ut på lönekostnader.
Det lägsta belopp som kan sökas är 50 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader. Maxbeloppet som kan sökas per år beror på tidskriftens utgivningsprofil och är uppdelat i två nivåer:
Nivå 1
Maxbelopp 240 000 kronor per år: Upp till 2 nummer/år med färre än 15 artiklar/år.
Nivå 2
Maxbelopp 350 000 kronor per år: Från 2 nummer/år med fler än 15 artiklar/år, eller från 3 nummer/år oavsett antal artiklar.
Bidragstid
Bidrag kan sökas för minst 1 och som mest 3 år med start januari 2024. Första utbetalning sker tidigast i januari 2024.
Vi ber sökande att orientera sig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att läsa nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om praktiskt tillvägagångssätt finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Ansökan kan utformas på svenska eller engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Vetenskaplig beskrivning av tidskriften
- Budget och forskningsresurser
- Medelsförvaltare
- Medverkande
Nedan beskrivs vilken information som efterfrågas under respektive flik.
Beskrivande information
Sammanfattande information om tidskriften
Sammanfattningen av projektbeskrivningen ska innehålla en kort och översiktlig beskrivning av följande:
- tidskriftens vetenskapliga inriktning och betydelse för forskningsområdet
- bidragets betydelse för tidskriften och forskningsområdet
Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen kan omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Vetenskaplig beskrivning av tidskriften
Tidskriftens utgivningsprofil
Ange följande information:
- länk till tidskriftens webbplats
- direktlänk till tidskriftens onlineversion, som Vetenskapsrådets granskare kan läsa för att bilda sig en uppfattning av innehållet
- kort beskrivning av tidskriftens open access-modell
- tidskriftens utgivningsstatistik.
Vetenskaplig plan
Planen ska bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av tidskriftens vetenskapliga profil, betydelse för forskningsområdet och redaktionell praxis. Den får omfatta högst 10 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Planen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Vetenskaplig profil (Scientific profile). Redogör för tidskriftens tema och inriktning.
- Referee-system (Referee-system). Redogör för tidskriftens referee-system. Beskriv även hur stor andel av artiklarna som kvalitetsgranskas av experter inom och utom redaktionen, samt hur många interna och externa experter som granskar varje artikel.
- Redaktionell praxis (Editorial practice). Redogör för tidskriftens framställning och produktion, samt tillgänglighet och arkivering.
- Nyhetsvärde (Scientific novelty). Beskriv hur tidskriften bidrar till förnyelse inom forskningsområdet.
- Betydelse (Significance). Beskriv tidskriftens betydelse för forskningsområdet. I vilken utsträckning förväntas tidskriften fylla en lucka, som inte täcks in av andra redan existerande tidskrifter?
- Open access-modell (Open access-model). Redogör för tidskriftens open access-modell, samt eventuella planer för dess utveckling.
Redaktionens sammansättning
Uppge namn, akademisk titel och land för redaktionens medlemmar samt kontaktuppgifter till ansvarig redaktör. Redogörelsen kan omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.
Vetenskapligt råd
Ange namn, akademisk titel, lärosäte och land för alla medlemmar av det vetenskapliga rådet. Redogörelsen kan omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.
Tidigare beviljat bidrag
Ange projekttitel, ärendenummer samt belopp och bidragsperiod (det vill säga utbetalningsperiod från Vetenskapsrådet; den överskjutande dispositionstiden ska inte inkluderas) för det tidigare bidraget som tidskriften eventuellt beviljats. Redogörelsen kan omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd.
Budget och forskningsresurser
Personal
I bidraget kan lönekostnader för redaktör och redaktionssekreterare ingå. Ange sökt lön både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga driftkostnader (till exempel kostnader för produktion, digital publicering och distribution och språkgranskning). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Total kostnad för tidskriften
Ansökningssystemet summerar automatiskt de angivna budgetposterna i en tabell. Det totala belopp som ansöks om ska även inkludera indirekta kostnader. Dessa lägger sökande (projektledaren) själv till i tabellen. Här lägger sökande (projektledaren) även till eventuella andra kostnader som tidskriften medför (och som finansiering inte söks för i denna ansökan).
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som angivits. Redogörelsen kan omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange eventuell annan finansiering av tidskriften utöver det som söks i denna ansökan. Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Kostnader, intäkter och resultat
Bifoga den ifyllda bilagan Kostnader, intäkter och resultat. Ladda ner mallen här. Word, 41.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Medelsförvaltare
Ange hemvist för tidskriften.
Medverkande
Här kan den som bjudits in som projektledare för ansökan bjuda in medverkande administratörer. Observera att medverkande forskare inte kan bjudas in till denna ansökan
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Den vetenskapliga bedömningen av ansökan görs av aktiva forskare i Vetenskapsrådets beredningsgrupp för tidskriftsbidrag. Forskarna bedömer ansökan i konkurrens med övriga ansökningar utifrån Vetenskapsrådets bedömningskriterier för tidskriftsbidrag.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap.
Beredningsgrupp Öppnas i nytt fönster.
För att ge utrymme åt mer djupgående diskussioner av de ansökningar som har högre kvalitet och en rimlig chans att bli finansierade, diskuteras inte de ansökningar som fått lägst betyg av ledamöterna i detalj på beredningsgruppens möte. Efter bidragsbeslut får alla ansökningar ett yttrande där det framgår vilka betyg ansökan fått av beredningsgruppen. De ansökningar som diskuterats mer utförligt vid beredningsgruppens möte får ett yttrande som förutom betyg även innehåller en sammanfattning av beredningsgruppens diskussion och bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets tre kriterier för bedömning av ansökningar om tidskriftsbidrag (Tidskriftens vetenskapliga och redaktionella kvalitet, Tidskriftens spridning, betydelse och genomslag, Genomförbarhet). Syftet med kriterierna är att uppnå en allsidig bedömning. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för genomförbarhet som bedöms på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Tidskriftens vetenskapliga och redaktionella kvalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- I vilken grad är tidskriftens sakkunniggranskade innehåll av högsta vetenskapliga kvalitet?
- I vilken grad är tidskriftens övriga innehåll (t. ex. recensioner, översikter, meddelanden, essäer och debattinlägg) av högsta vetenskapliga kvalitet?
- I vilken grad säkerställer tidskriftens system för sakkunniggranskning att de publicerade texterna är av högsta vetenskapliga kvalitet?
- I vilken grad är tidskriftens författare och redaktion (redaktör, redaktionssekreterare, redaktionsråd m. fl.) vetenskapligt meriterade?
Tidskriftens spridning, betydelse och genomslag (1-7)
Tidskriftens nationella och internationella spridning, betydelse och bidrag till genomslag och synlighet för vetenskapsområdet
Vägledande frågor:
- I vilken grad säkerställer tidskriftens distributionssystem att innehållet är synligt, sökbart och tillgängligt för forskare i Sverige och internationellt?
- I vilken grad fyller tidskriften centrala funktioner inom vetenskapsområdet, i första hand med avseende på publicering av grundforskning, kvalitetsgranskning av forskningen (genom sakkunniggranskning av innehållet och recensioner) samt inomvetenskaplig debatt och informations- och idéutbyte?
- I vilken grad används tidskriftens innehåll i högre undervisningssammanhang?
- I vilken grad bidrar tidskriften till internationellt genomslag för svensk forskning?
- I vilken grad bidrar tidskriften till utveckling och förnyelse av vetenskapsområdet?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- Har tidskriften utgivningsbevis, ISSN-nummer och en ansvarig utgivare, eller anges hur sådana ska förvärvas?
- l vilken grad är projektplanens upplägg, inklusive tidsplan och budget, realistisk?
- I vilken grad finns upparbetade och fungerande rutiner för manushantering, redigering, produktion och distribution, eller anges hur sådana ska tas fram?
- Kan tidskriften förväntas ha tillräckligt med artikelmanus och annat material för att publicering ska kunna ske med vederbörlig urskiljning?
- I vilken grad är har redaktionen tillräcklig erfarenhet och kompetens för att genomföra den planerade utgivningen?
Sammanfattande betyg (1-7)
Ovanstående delkriterier vägs ihop till ett sammanfattade betyg som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet. Det sammanfattande betyget är inte detsamma som ett medelvärde eller en summering av delbedömningarna, utan det ska reflektera tidskriftens kvalitet och betydelse för vetenskapsområdet i sin helhet. Det förutsätts inte att kvalitetsbegreppet täcker alla aspekter av de olika kriterierna, inte heller att de har samma relativa vikt för alla ansökningar. I normalfallet kan dock inte en starkt positiv bedömning av endast ett kriterium väga upp en ansökans övriga svagheter vid en sammanvägning.