Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Möjlighet att påverka svensk strategi för Horisont Europa
Vetenskapsrådet ska tillsammans med Formas, Forte, Energimyndigheten, Rymdstyrelsen och Vinnova, föreslå en strategi för Sveriges deltagande i EU:s kommande ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. En viktig del i arbetet är att samla in synpunkter från svenska forsknings- och innovationsaktörer.
I uppdraget från regeringen ingår att analysera det svenska deltagandet i pågående och tidigare ramprogram. Analysen kommer att ligga till grund för vad som bör känneteckna ett värdefullt och strategiskt svenskt deltagande i Horisont Europa.
För att få ytterligare perspektiv i uppdraget kommer en insamling av synpunkter från svenska forsknings- och innovationsintressenter vara en viktig del av processen. För att ge aktörer möjlighet att bidra till strategin genomförs därför en enkätundersökning i mitten av augusti.
Den 29 september arrangeras dessutom ett digitalt seminarium för att diskutera förslaget. Under seminariet får deltagarna ta del av de ambitioner, mål och åtgärder som diskuteras inom uppdraget och det finns möjlighet att dela synpunkter och tankar.
Om uppdraget på regeringens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Digital hearing om förslaget till strategi för svenskt deltagande i Horisont Europa
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 19 juni 2025
National Research Foundation Ukraine, NRFU, i Ukraina fortsätter sitt arbete med att finansiera forskning och upprätthålla det ukrainska forskningssystemet trots kriget som pågår. Nu söker de internationella granskare av forskningsansökningar.
-
Nyhet |
Publicerad 18 juni 2025
Den första juni startade ett nytt forskningssamarbete som samlar 53 organisationer från 30 olika länder i arbetet mot antimikrobiell resistens. The European Partnership on One Health Antimicrobial Resistance (EUP OHAMR) innebär stora möjligheter att ...
-
Nyhet |
Publicerad 10 juni 2025
Europeiska rådet har antagit en ny politisk agenda för det europeiska forskningsområdet, ERA, för åren 2025–2027. Agendan fastställer de viktigaste åtgärderna som krävs för att skapa en inre marknad för forskning och innovation, för att främja fri rö...
Nyckelord: