Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Positivt för forskningen att Storbritannien går med i Horisont Europa
Den 7 september kom EU-kommissionen och den brittiska regeringen överens om att Storbritannien ska delta i ramprogrammet för forskning och innovation, Horisont Europa. Överenskommelsen innebär att det nu blir lättare för forskare i Sverige att samarbeta med forskare i Storbritannien.
– Överenskommelsen är en positiv nyhet för forskare i Sverige som har en tradition av att samarbeta mycket med kollegor i Storbritannien. Det är positivt både för pågående och kommande forskningssamarbeten, då Storbritannien är en av de främsta forskningsnationerna. Situationen de senaste åren har varit olycklig både för forskningen i sig och för enskilda forskare. Vi ser nu fram emot ett fortsatt gott och utökat samarbete mellan våra länder, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke.
Horisont Europa är EU:s ramprogram för forskning och innovation, och dessutom världens största civila forsknings- och innovationsprogram. Forskare i Storbritannien har tidigare varit mycket framgångsrika i konkurrensen om EU-medel, och också haft starka positioner som koordinatorer i många projekt. De har hört till dem som forskare i Sverige samarbetat mest med i tidigare ramprogram. Utöver samarbetet på EU-nivå är Storbritannien Sveriges främsta samarbetspartner efter USA, om man ser till medverkande forskare i Vetenskapsrådets fria projektbidrag och i samförfattade publikationer.
– Storbritanniens inträde i Horisont Europa förenklar för forskare i Sverige att samarbeta med forskare i ett land som är känt för sin excellenta forskning.
Från och med 2024 kommer forskare från Storbritannien att kunna delta fullt ut inom ramprogrammet på samma villkor som forskare från andra associerade länder. Detta inkluderar även att leda konsortier.
Läs EU-kommissionens pressmeddelande Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 15 januari 2025
Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...
-
Nyhet |
Publicerad 20 december 2024
Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...
-
Nyhet |
Publicerad 18 december 2024
Vetenskapsrådet har beslutat att finansiera 5 forskare i Sverige som blivit högt rankade i EU:s utlysning Post Doctoral European Fellowship 2023.