Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa
EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.
Riktlinjerna är tänkta att vara ett stöd för forskare, forskningsorganisationer och forskningsfinansiärer i den snabba utvecklingen av AI. Syftet är att skapa ett sammanhållet förhållningssätt och en ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation i Europa.
Några av huvudpunkterna i riktlinjerna:
- AI-verktyg bör undvikas i sakkunniggranskning, som i bedömningen av ansökningar om forskningsmedel.
- Forskare som använder generativ AI bör vara särskilt uppmärksamma på frågor som rör integritet, sekretess och immateriella rättigheter.
- Forskningsorganisationer bör underlätta ansvarsfull användning av generativ AI och aktivt följa hur dessa verktyg utvecklas och används inom den egna organisationen.
- Forskningsfinansiärer bör uppmuntra forskare som söker medel att vara transparanta med eventuell användning av AI i ansökan.
Riktlinjerna kommer att uppdateras regelbundet i takt med att AI-tekniken utvecklas. EU-kommissionen uppmanar forskare och andra intressenter att bidra till utvecklingen av riktlinjerna genom att ge återkoppling via en enkät.
– Vi välkomnar en gemensam hållning kring AI i Europa som är i samklang med våra riktlinjer, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke.
EU-kommissionens enkät för återkoppling på riktlinjerna Länk till annan webbplats.
Vetenskapsrådets riktlinjer kring användning av AI-verktyg
Forskare som söker bidrag från oss kan använda generativ AI när de utformar sin ansökan. I den vetenskapliga bedömningen av ansökningar får AI-verktyg dock inte användas. Däremot kan de användas för att förbättra språket i skriftliga omdömen.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 5 september 2024
Nu har Europeiska forskningsrådet, ERC, publicerat resultatet för ERC Starting Grant i 2024 års utlysning. 494 forskare i Europa får 1,5 miljoner euro vardera för att utveckla sin forskning och bygga upp sina forskargrupper. 22 av forskarna har en sv...
-
Nyhet |
Publicerad 29 augusti 2024
Den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab får 70 miljoner kronor via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder (MSCA) för en satsning på ett utbildningsprogram för postdoktorer. Programmet är tänkt att bidra till innovativ forskning och...
-
Nyhet |
Publicerad 13 juni 2024
Den 5 augusti öppnar en ny utlysning inom gästforskarprogrammet MSCA4Ukraine. Svenska lärosäten som är intresserade av att ta emot forskare från Ukraina kan ansöka om medel i utlysningen.