Stängd utlysning
10 juni - 01 september 2020
Etableringsbidrag inom virus och virusorsakade sjukdomstillstånd
Syftet med bidraget är att ge dig som junior forskare möjlighet att etablera dig som självständig forskare i Sverige inom basal virologisk forskning och grundläggande sjukdomsmekanismer som förorsakas av virus.
Vetenskapsrådet premierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet i nationell konkurrens.
Stödform: Karriärstöd
Område: Medicin och hälsa
Inriktning: Virus och virusorsakade sjukdomstillstånd
Söks av: Enskild forskare som avlagt doktorsexamen för mer än 2 och högst 7 år sedan.
Medverkande forskare: Inga forskare kan bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid: 4 år
Bidragsbelopp:1 500 000 kronor per år
Bidragsperioden startar: Januari 2021
Ansökningsperiod: 10 juni 2020 (kl. 14.00) – 1 september 2020 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i början av december 2020
Att notera:
- Från och med 2020 ska du motivera i forskningsplanen hur din angivna aktivitetsgrad (som ska vara minst 50 procent av en heltidsanställning) är anpassad för forskningsprojektets genomförande.
- Du ska redogöra för om köns- och genusperspektiv är relevant i din forskning, och i så fall på vilket sätt du kommer att använda sådana perspektiv. Hur köns- och genusperspektiv hanteras i forskningsprojektet kommer att ingå i bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten. Läs mer under rubriken ”Forskningsbeskrivning” och på vår webbplats. Öppnas i nytt fönster.
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom den utlysningstexten behöver du också ta del av vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Öppen publicering av data
Du som beviljas bidrag förväntas publicera dina forskningsdata och forskningsresultat av relevans för SARS-CoV-2-pandemin öppet tillgängliga så snart som möjligt. (Gäller de data som enligt gällande lagstiftning får tillgängliggöras).
Vänd dig sig till den nationella Covid-19-dataportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer praktisk information om hur du öppet kan tillgängliggöra dina forskningsdata. Dataportalen har öppnat i samarbete med Vetenskapsrådet för att snabbare tillgängliggöra forskningsdata i kampen mot pandemin. Portalen är kopplad till den europeiska Covid-19-dataportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är öppen globalt.
Kliniska Studier Sverige – regionala noder stöttar arbetet med kliniska studier
Samarbetet Kliniska Studier Sverige består av sex regionala noder, en i varje samverkansregion. Noderna kan förmedla kontakt till relevanta regionala resurser, t.ex. forskningsenheter, kvalitetsregistercentra, biobanker och cancercentra. Noderna kan även stödja arbetet med en klinisk studie när det gäller exempelvis
- studieprotokoll, tillståndsansökningar, datahantering och statistik
- infrastrukturer för genomförande (t.ex. FTIH-Fas-IV samt specialenheter inom primärvård och barn)
- utbildning inom klinisk forskningsmetodik (t.ex. GCP, statistik)
- expertis rörande statistik, epidemiologi, hälsoekonomi.
Mer information om noderna finns på kliniskastudier.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns även en steg-för-steg guide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som beskriver studieprocessen och vad som är viktigt att tänka på när man genomför en klinisk studie.
Praktiska tips och råd för registerstudier
På Registerforskning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information för dig som planerar att använda dig av registeruppgifter i ditt forskningsprojekt. Här finner du även metadataverktyget RUT (Register Utiliser Tool) som erbjuder forskare detaljerad information på metadatanivå om de variabler som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Vetenskapsrådet bjuder in forskare att söka medel för forskningsarbete inom området virus och virusorsakade sjukdomstillstånd.
Virusorsakade infektioner är en ledande orsak till ohälsa och hög dödlighet i världen och utgör en belastning för sjukvård och samhällsekonomi. COVID19-pandemin illustrerar problemen som följer med begränsad kunskap om grundläggande egenskaper hos ett nytt virus samt avsaknad av effektiva antivirala medel eller vaccin mot okända, men även kända virusorsakade infektioner. Virusorsakade infektioner har stor påverkan även under icke-pandemiska år då utbrott av influensavirus, RS-virus, calicivirus och mässling bland annat försatt större sjukhus i stabsläge. Virus utvecklar resistens mot befintliga läkemedel vilket också ett problem, bland annat vid behandling av immunsupprimerade patienter i slutenvård.
Området virus och virusorsakade sjukdomstillstånd omfattar humanpatogena virus och inkluderar såväl preklinisk som klinisk forskning rörande
- akuta, persistenta och kroniska virusorsakade infektioner
- förståelse av dessa virus sjukdomsmekanismer
- orsakssamband mellan virusorsakade infektioner och andra sjukdomar såsom cancer, diabetes, astma och neurodegenerativa sjukdomar, samt
- epidemiologi, vårdforskning, rehabilitering, mental hälsa, global hälsa och hälsoekonomi.
Frågeställningar inom området kan handla om grundläggande preklinisk och klinisk forskning, och inkluderar till exempel forskning rörande sjukdomsmekanismer, modellsystem, transmission, virus tropism, utveckling av virucider, vaccin och antivirala medel, antiviral resistens, viralt immunsvar, gen- och cancerterapi med virusvektorer, diagnostik och kartläggning av virus i naturen.
Sökande
Etableringsbidraget söks av dig som enskild forskare. Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet, och ska motsvara minst 50 procent av en heltidsanställning under hela bidragsperioden.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen mer än 2 år och högst 7 år innan den sista ansökningsdagen för denna utlysning.
Bidrag från Vetenskapsrådet ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller våra krav på medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.. Din organisation måste alltså vara godkänd som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren måste signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Om du beviljas bidrag ska du vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag från detta krav. Anställningen ska omfatta minst 50 procent av en heltidsanställning. Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället.
Karriärålder
För att kunna söka etableringsbidrag ska din doktorsexamen vara mer än 2 år och högst 7 år vid sista ansökningsdag för utlysningen, det vill säga avlagd senast 1 september 2018 och tidigast 1 september 2013. Vi utgår från det datum då du har uppfyllt alla krav för examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok. Du kommer inte att kunna slutföra din ansökan om din doktorsexamen är nyare än 2 år eller äldre än 7 år. Undantaget är om det finns så kallad avräkningsbar tid efter din doktorsexamen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
Vetenskapsrådets godkända anledningar till avräkningsbar tid är föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer, plikttjänstgöring inom totalförsvaret, längre sjukdom (sjukskrivning eller vård av barn/närstående), allmäntjänstgöring (AT; max 24 månader), samt vidareutbildning/specialisttjänstgöring för kliniskt verksamma yrkeskategorier (max 24 månader). Observera att vi inte godkänner andra anställningar, arbetslöshet eller semester som avräkningsbar tid.
Om du vill åberopa avräkningsbar tid måste du specificera godkänd anledning och omfattning i din ansökan (se instruktioner under ”Beskrivande information” nedan).
Vi utför stickprovskontroller. Det innebär att vi kan begära in intyg som styrker dina skäl till avräkningsbar tid.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du kan bara lämna in en ansökan om detta bidrag i denna utlysning. Du kan söka även om du har sökt något av våra andra etableringsbidrag 2020, men du kan bara beviljas ett av bidragen. Detsamma gäller om du sökt våra fria projektbidrag 2020. I tabellen nedan finns information och övriga restriktioner för vilka bidrag du kan söka under samma år.
Tabell: Bidrag du kan söka samtidigt Öppnas i nytt fönster.
Notera att om du beviljas etableringsbidrag kommer du heller inte kunna ansöka om Vetenskapsrådets fria projektbidrag under bidragsperioden.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Det finns vissa restriktioner om du är projektledare för ett pågående bidrag, det vill säga ett bidrag där bidragsperioden (utbetalningsperioden från Vetenskapsrådet) överlappar bidragsperioden för det bidrag som ansökan avser. Notera att dispositionstiden, det vill säga tiden då du har rätt att använda ditt bidrag, normalt är längre än bidragsperioden. Information om vad som gäller för ditt bidrag hittar du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
Notera även att du inte kan söka etableringsbidrag om du någon gång tidigare beviljats och varit projektledare för ett projektbidrag för unga forskare från Vetenskapsrådet.
I tabellen nedan finns information och övriga restriktioner för vilka bidrag du kan söka om du redan har ett pågående bidrag.
Tabell: Bidrag du kan söka om du har pågående bidrag Öppnas i nytt fönster.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Till denna ansökan kan du inte bjuda in medverkande forskare. Eventuella samarbetspartners och deras roller beskriver du i forskningsplanen (se anvisningar under ”Forskningsplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidragsbeloppet är en schablon om 1 500 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader.
Bidrag får användas till alla slags projektrelaterade kostnader, såsom
- löner (inklusive egen lön, dock högst motsvarande din aktivitetsgrad i projektet)
- lokaler
- driftskostnader (exempelvis förbrukningsmaterial, resor inklusive vistelser vid forskningsanläggningar, publiceringskostnader och mindre utrustning)
Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte användas till lön för undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren, såsom ansvarig arbetsgivare, täcker eventuella kostnader utöver schablonbidraget.
Bidragstid
Bidragstiden är 4 år med start januari 2021. Första utbetalning sker tidigast i december 2020.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide. Öppnas i nytt fönster.
Språk
Utländska experter deltar i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Stödbrev
- Medelsförvaltare
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av forskningsplanen ska du kort beskriva följande:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur forskningen ska utföras: projektorganisation, tidsplan och vetenskapliga metoder
- Vad som är viktigt med den planerade forskningen.
Texten ska ge en översiktlig bild av forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv projektet så att även den som inte är insatt i ämnet har möjlighet att förstå. Beskriv vad som ska göras och varför. Förklara också på vilket sätt den nya kunskapen kan vara betydelsefull.
Den populärvetenskapliga beskrivningen är ett viktigt verktyg när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar. Om vi beviljar din ansökan, förbehåller vi oss rätten att använda beskrivningen för informationsändamål.
Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Observera! Den populärvetenskapliga beskrivningen måste skrivas på svenska, till skillnad från resten av ansökan.
Avräkningsbar tid
Ange de eventuella längre uppehåll du haft i din aktiva forskningstid efter doktorsexamen som orsakats av någon av de anledningar som Vetenskapsrådet godkänner. Du ska ange uppehållet beräknat som heltid och avrundat uppåt till hela kalendermånader. Se godkända anledningar till avräkningsbar tid under rubriken ”Karriärålder” ovan.
Forskningsbeskrivning
Etiska överväganden
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella i ditt projekt eller motsvarande. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Hur står sig dina frågeställningar och förväntade resultat i förhållande till etiska frågor? Ange även om hantering av persondata, djur- eller humanförsök ingår i forskningen. Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta.
Motiveringen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Köns- och genusperspektiv
Ange om köns- och genusperspektiv är tillämpligt i din planerade forskning och motivera ditt ställningstagande. Observera att vi inte efterfrågar information om forskargruppens sammansättning (kvinnor/män). Läs mer om köns- och genusperspektiv i forskningens innehåll Öppnas i nytt fönster..
Följande gäller:
- Om du anger Ja: Motivera ditt svar och beskriv även hur du tar hänsyn till köns- och genusperspektiv i forskningsplanen. Om du angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, men ändå väljer att inte inkludera det i din forskningsplan, behöver du motivera detta här.
- Om du anger Nej, och därmed inte anser att köns- och genusperspektiv är tillämpligt i din planerade forskning, så behöver du inte motivera det.
Motiveringen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Forskningsplan
Forskningsplanen ska vara framåtblickande och bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av forskningsuppgiften. Den ska omfatta högst 10 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Forskningsplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och specifika mål med forskningsprojektet
- Aktuell forskningsfront (State-of-the art). Sammanfatta kort den aktuella forskningsfronten inom det fält eller område projektet tillhör. Ange nyckelreferenser.
- Betydelse och vetenskapligt nytänkande (Significance and scientific novelty). Beskriv kortfattat hur projektet anknyter till tidigare forskning inom området och vilken betydelse projektet kan få på kort och lång sikt. Ange även på vilket sätt projektet flyttar fram eller förnyar den aktuella forskningsfronten.
- Preliminära och tidigare resultat (Preliminary and previous results). Beskriv kortfattat din egen tidigare forskning och förstudier inom forskningsområdet som gör troligt att projektet går att genomföra. Om det inte finns några preliminära resultat ska du ange det. Ange också om projektet bygger vidare på forskning och vetenskapliga resultat från tidigare beviljat bidrag från Vetenskapsrådet.
- Projektbeskrivning (Project description). Beskriv projektets design med följande delar:
- Teori och metod. Beskriv underliggande teori och de metoder som kommer att tillämpas för att nå projektets mål.
- Tidsplan och genomförande. Beskriv översiktligt tidsplanen för projektet under bidragsperioden och hur projektet kommer att genomföras.
- Förtydliga ditt eget och eventuella andra forskares och/eller nyckelpersoners bidrag till att genomföra projektet, inkluderande beskrivning av kompetens och roller i projektet. Motivera särskilt hur den tid du avsätter (det vill säga aktivitetsgrad) som projektledare är anpassad för uppgiften, inklusive relation till dina andra forskningsåtaganden.
- Självständig forskningslinje (Independent line of research). Du som verkar eller kommer att verka i en större grupp ska tydliggöra hur ditt projekt förhåller sig till de övriga projekten inom gruppen. Om du fortsätter på ett projekt som helt eller delvis har påbörjats under din doktorand- eller postdoktortid, behöver du även beskriva relationen mellan ditt projekt och din tidigare handledares forskning.
Redogör även för nedanstående information. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan ska du ange det under rubriken.
- Dataanalys och statistik (Data analysis and statistics). Moderna metoder genererar ofta komplexa data. Beskriv hur du planerar att analysera data som samlats in i projektet och vilka statistiska metoder du ska använda. Om projektet omfattar kliniska studier, ska du inkludera en power-analys.
- Utrustning (Equipment). Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet.
- Behov av forskningsinfrastruktur (Need for research infrastructure). Specificera projektets behov av internationell och nationell forskningsinfrastruktur. I första hand bör du använda dig av och som därmed är öppna för alla. Om du väljer att nyttja andra infrastrukturer istället ska du motivera detta behov (gäller även lokal forskningsinfrastruktur).
- Internationellt och nationellt samarbete (International and national collaboration). Beskriv ditt samarbete med utländska och svenska forskare och forskargrupper. Redovisa om du medverkar i eller anknyter till internationellt samarbete i din forskning.
- Övriga ansökningar eller bidrag (Other applications or grants). Om du söker eller avser att söka fler bidrag från Vetenskapsrådet ska du förtydliga relationen mellan de olika projekten. Detsamma gäller om du har pågående bidrag från Vetenskapsrådet med en bidragsperiod som helt eller delvis överlappar med det bidrag du söker. Motivera också varför du skickar in ytterligare en eller flera ansökningar. Redogör även för relationen till eventuella andra ansökningar eller bidrag om samma projektidé hos andra finansiärer (från dig eller annan forskare).
- Klinisk signifikans (Clinical significance). Förklara på vilket sätt projektets resultat kan komma till praktisk klinisk användning inom området medicin och hälsa.
Budget och forskningsresurser
Ange din aktivitetsgrad (procent av heltid) i projektet. Din aktivitetsgrad som projektledare måste motsvara minst 50 procent av heltidsanställning.
Bidraget är ett schablonbelopp och du behöver därför inte fylla i någon sökt budget i ansökningsformuläret.
Motivering av sökt budget
Beskriv kortfattat de huvudsakliga kostnader du avser att täcka inom ramen för bidragets budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Publikationer
Sökandes publikationslista
Bifoga din publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Listan ska omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senaste publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Du kan inte komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
1. Urval av publikationer (Selection of publications), lista de 10 publikationer som är viktigast för din ansökan Redogör för hur du har bidragit till varje publikation och vilken relevans den har för ditt forskningsprojekt (högst 4 rader per publikation). Markera ditt namn i fetstil i författarlistan. Skriv ”Part of PhD thesis” i fet stil inom parentes för de publikationer som ingått i doktorsavhandlingen.
2. Relevanta publikationer från 2012-2020 (Relevant publications from 2012-2020). I denna del ska även de publikationer som tagits upp under punkt 1 ingå om de publicerats under den aktuella tidsperioden. Sortera publikationerna, med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning. Skriv ”Part of PhD thesis” i fet stil inom parentes för de publikationer som ingått i din doktorsavhandling:
- Sakkunnigbedömda originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunnigbedömda konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer
- Sakkunnigbedömda samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunnigbedömda böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters)
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations).
Stödbrev
Det formella stödbrev från din medelsförvaltare ska undertecknas av prefekten vid heminstitutionen eller motsvarande där du ska forska. Ditt (sökandes) namn ska tydligt framgå liksom namn och funktion/befattning för den som skrivit stödbrevet.
Observera att stödbrevet är en viktig del vid bedömningen av ansökan.
Dokumentet får omfatta högst 2 A4-sidor. Stödbrevet ska skrivas på engelska och innehålla nedanstående rubriker och information. Inkludera ingen ytterligare information. Ladda ner mallen för stödbrevet här Word, 38.4 kB, öppnas i nytt fönster. .
Sökandes profil (Applicant’s profile)
En beskrivning av
- den sökandes forskningsprogram och hur detta passar in i forskningsmiljön (redan pågående forskning vid institutionen)
- den sökandes vetenskapliga självständighet
- hur den sökande kan bidra till institutionens verksamhet utifrån sin vetenskapliga och pedagogiska kompetens.
Lärosätets/institutionens åtagande (Commitment of the hosting department)
Uppgifter om/En beskrivning av
- den sökandes anställningsform samt finansiering av anställningen under hela bidragsperioden
- hur institutionen kommer att uppfylla den sökandes behov av lokaler, utrustning och övrig infrastruktur
- lärosätets/institutionens karriärplan för den sökande under och efter bidragsperioden. Planen ska innehålla mål och aktiviteter för hur den sökande ska kunna fortsätta sin vetenskapliga meritering, samt utveckla sitt ledarskap och sin pedagogiska kompetens.
Genom signeringen av ansökan i Prisma bekräftar medelsförvaltaren dessa åtaganden.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här bjuder du in eventuella medverkande administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma.
Följande uppgifter (där sådana finns) ska alltid ingå i ditt cv:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten som är relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange hur många personer det rör sig om i varje kategori och namnge högst 10 av de mest relevanta), högst 10 av de mest relevanta bidrag du erhållit i konkurrens, högst 10 av dina mest relevanta priser och utmärkelser, samt högst 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan bedöms av en beredningsgrupp där ledamöterna är internationella forskare. Minst fem ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till ämnesrådet för medicin och hälsa.
Beredningsgrupper Öppnas i nytt fönster.
En viss andel av de ansökningar som fått lägst betyg vid ledamöternas individuella granskning sållas bort i början av beredningsgruppens möte. Dessa ansökningar blir inte föremål för diskussion, vilket ger utrymme för utförligare överläggningar och prioriteringar mellan de ansökningar som har en högre kvalitet och en rimlig chans att få finansiering. De ansökningar som sållas bort får efter beslut ett yttrande där det framgår vilka betyg ansökan fått. Övriga ansökningar får även ett mer utförligt individuellt yttranden där beredningsgruppens diskussion och samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet framgår.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets fyra baskriterier (Projektets vetenskapliga kvalitet, Nytänkande och originalitet, Sökandes kompetens, Genomförbarhet). Syftet med flera baskriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Generellt är projektets vetenskapliga kvalitet i högre grad fokus vid bedömning av ansökningar om projektstöd, medan sökandes kompetens ges större tyngd vid bedömning av individ/karriärstöd. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för genomförbarhet som bedöms på en tregradig betygsskala.
Utöver baskriterierna bedöms din ansökan även med hjälp av ett tilläggskriterium (relevans) på en tregradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Will the project, if successful, significantly advance our understanding of the field?
- Is the research proposal relevant for medical research?
- Are the hypotheses clearly defined and based on the appropriate literature and/or preliminary data?
- Do the study design, research questions and hypotheses meet the standard of the highest scientific quality?
- Are the ethical considerations for the proposed project described and addressed properly?
- Are methods, including data analysis and statistics, appropriate for the project and well described?
- Are potential problems and alternative strategies identified and presented?
- If sex and gender is described as relevant to the research project, has the applicant considered sex and gender in the description of the proposed work, for instance as part of preliminary data, the choice of samples or study population, or data analyses?
- Does the applicant demonstrate the ability to formulate scientific questions that are clearly independent of the research the applicant performed as a doctoral student and postdoc, and the research of former advisors?
- Has the applicant shown the ability to work independently of former advisors?
- Has the applicant shown the ability to work in new (international) research environments, for instance during postdoctoral work?
- Are there relevant scientific collaborations?
Nytänkande och originalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Does the project generate or explore new research areas?
- Is there potential to generate new knowledge, novel technologies, or new directions for research and advancement of the field?
- Does the project significantly extend or challenge current understanding, views or practice in the field?
- Is the project built on a unique combination of ideas, preliminary data, and methodologies to create novel approaches to address the question at hand?
- Will completion of the aims improve scientific knowledge, technical capability, and/or clinical practice?
- Does the proposed line of research have the potential to significantly advance current knowledge in the field or will it only add minor details to existing knowledge?
Sökandes kompetens (1-7)
Vägledande frågor:
- Does the applicant have sufficient research experience, expertise, level of independence and scientific network for implementation of the proposed project?
- How do the applicant’s academic qualifications and achievements relate to his or her career stage and active time for research?
- Does the applicant have a documented independent line of investigation?
- Does the publication record suggest a coherent line of investigation? Does the applicant report publications as senior author? Focus is on the most relevant and important publications and reports, with emphasis on quality rather than quantity.
- Has the applicant shown the ability to work independently of former advisors?
- Has the applicant shown the ability to work in new (international) research environments, for instance during postdoctoral work?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- Is the project’s design and choice of method adequate for the project’s implementation?
- Is the general design, including the time-frame, realistic for implementing the proposed project?
- Are the materials, methods (including statistics and/or power calculations), experimental models, and when appropriate, patient/study cohorts adequate and well adapted to the hypothesis or research question?
- Are any ethical questions relating to the implementation of the project addressed in an adequate way?
- Considering the project as a whole, is there sufficient competence in place to carry out the research task?
- Considering the project as a whole, including participating researchers, does the applicant or project group have sufficient competence for completion of the project?
- Is the project leader’s level of activity within the project sufficient with regard to the proposed research plan?
Sammanfattande betyg (1-7)
Ovanstående delkriterier vägs ihop till ett sammanfattade betyg som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Relevans (1 - 3)
Relevans bedöms separat från vetenskaplig kvalitet och ingår inte i det sammanfattande betyget
Vägledande frågor:
- To what extent is the proposal relevant to the described call objectives?