Stängd utlysning
06 april - 01 augusti 2022
In kind-bidrag till ESS
Syftet med bidraget är att möjliggöra att svenska forskare bidrar till uppbyggnaden av European Spallation Source (ESS) och att svensk kompetens inom till exempel instrumentering kan byggas upp och nya samarbeten utvecklas. In kind-samarbeten ger en nära koppling till ESS, ett av världens största forskningsinfrastrukturprojekt som just nu är under byggnation.
Stödform: Infrastrukturstöd
Område: Forskningsinfrastruktur
Inriktning: In-kind ESS
Söks av: Enskild forskare eller organisation vars technical annex/projektplan godkänts av ESS och som bjudits in av Vetenskapsrådet att inkomma med ansökan.
Medverkande forskare: Inga medverkande forskare/organisationer ska bjudas in till ansökan. Dessa behöver endast namnges i ansökan.
Bidragstid: 1-3 år
Bidragsbelopp: Minst 400 000 kronor per år
Budgetram för utlysningen: 30 miljoner kronor per år för åren 2022-2025
Bidragsperioden startar: Januari 2023
Utlysningen i Prisma stänger: 1 augusti 2022 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: I början av december 2022
Att notera:
- Ansökan kan lämnas in av en organisation eller av en enskild forskare. Ansökans bedömning påverkas inte av vilken typ av sökande som lämnar in ansökan.
- För att kunna leverera in kind till ESS krävs att leveransen ingår i ESS projektplan och budget, samt att den baseras på en överenskommelse mellan ESS och den bidragande partnern.
- Från och med 2022 gäller nya kriterier för godkända medelsförvaltare av Vetenskapsrådets beviljade bidrag. Säkerställ därför att din organisation uppfyller kraven och har godkänts av oss att ingå som medelsförvaltare i utlysningar efter den 1 januari 2022.
- Denna typ av projekt kan innehålla olika sortes risker som ska beskrivas av sökanden.
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Svenska forskare som vill leverera personal, tjänst eller utrustning in kind ska snarast kontakta ESS för att diskutera detaljer avseende omfattning, tidplan, in kind-värde, risker, acceptanskriterier etc.
De svenska forskare och/eller organisationer som fått sin technical annex/projektplan godkänd av ESS kommer att få en inbjudan från Vetenskapsrådet att lämna in en ansökan i Prisma.
Kontakta ESS för mer information:
Sindra Petersson Årsköld, ESS
sindra.petersson@ess.eu
Tel: +46 (0)72 179 20 94
Observera att 1 augusti 2022 är sista dag att lämna in ansökan i Prisma.
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du/organisationen ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Sökande
Bidraget söks av en enskild forskare eller av ett svenskt universitet, högskola eller institut (nedan benämnt Organisation) som är godkänd som medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag. För att kunna leverera in kind till ESS krävs att leveransen ingår i ESS projektplan och budget samt att den baseras på en överenskommelse mellan ESS och den bidragande partnern. Den sökande forskaren eller organisationen måste ocskå ha fått sin technical annex/projektplan godkänd av ESS. Ansökans betydelse påverkas inte av vilken typ av sökande som lämnar in ansökan.
Enskild forskare
Bidraget söks av dig som enskild forskare tillsammans med din organisation (svenskt universitet, högskola, eller institut) som uppfyller våra krav för att få vara medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag). Öppnas i nytt fönster. Vi måste ha godkänt din organisation som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren ska signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället, men du ska vara anställd när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning.
Organisation
Bidraget söks av ett svenskt universitet, högskola eller institut som är godkänd som medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster.av Vetenskapsrådets bidrag.
För att kunna nå utlysningen och påbörja ansökan krävs att personen har behörighet på organisationens Prisma-konto att skapa organisationsansökningar. Om denne inte är samma person som ska vara projektledare och ansvarig för att fylla i ansökans innehåll måste projektledaren bli inbjuden till ansökan efter att den påbörjats (se nästa stycke och under fliken ”Medverkande” i ansökningsformuläret).
Ansökan ska inkludera en namngiven forskare som ska vara projektledare för projektet med ansvar för samordning och uppföljning. Koordinatorn/projektledaren ska vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning. Koordinatorn/projektledaren behöver inte vara anställd vid ansökningstillfället.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Det finns inga begränsningar i antal ansökningar som ett lärosäte eller forskare kan lämna in eller medverka i, så länge ansökningarna gäller olika projekt.
Ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag eller ansökningar kan komma att påverka det beviljade bidragsbeloppet eller vara ett skäl för oss att avslå ansökan.
Medverkande forskare
Inga medverkande forskare/organisationer behöver bjudas in till ansökan. Dessa behöver endast namnges i ansökan.
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för att finansiera alla slags projektrelaterade kostnader, såsom
- löner (inklusive koordinatorns/projektledarens lön), dock högst motsvarande personens aktivitetsgrad i projektet
- lokaler
- driftskostnader (exempelvis förbrukningsmaterial, resor inklusive vistelser vid forskningsanläggningar, publiceringskostnader och mindre utrustning)
- avskrivningskostnader.
Bidragsbeloppet inkluderar ersättning för indirekta kostnader som en andel av de direkta kostnaderna enligt den modell som används av medelsförvaltaren. Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte användas till lön för undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
Det lägsta belopp som kan sökas är 400 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader.
Bidragstid
Bidrag kan sökas för minst 1 år och som mest för 3 år med start januari 2023. Första utbetalning sker senast i december 2022.
Vi ber sökande att orientera sig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att läsa nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om praktiskt tillvägagångssätt finns i vår Ansökningsguide. Öppnas i nytt fönster.
Språk
Utländska experter kan komma att delta i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi därför att ansökan utformas på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Projektinformation
- Budget och forskningsresurser
- Medelsförvaltare
- Stödbrev
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Medverkande personer eller organisationer
Ange de personer och/eller organisationer som medverkar i ansökan. Medverkande organsiationer ska uppfylla Vetenskaprådets krav för godkända medelsförvaltare.
Abstract
I sammanfattningen av forskningsplanen ska följande kort beskrivas:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur projektet ska utföras: projektorganisation, tidsplan och vetenskapliga metoder
- Vad som är viktigt med det planerade projektet.
Texten ska ge en översiktlig bild av forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv det planerade projektet genom att svara på följande frågor:
- Vad handlar projektet om?
- Varför är det viktigt att arbeta med detta?
- På vilket sätt kan den nya kunskapen/leveransen vara betydelsefull?
Texten ska vara på svenska och omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd. Den populärvetenskapliga beskrivningen är viktig när vi informerar om de projekt som Vetenskapsrådet finansierar.
Projektinformation
ESS technical annex
Här bifogas det technical annex som utformats i samråd med ESS. Filen ska vara i pdf-format och får ha en storlek om max 10MB.
Riskbeskrivning
Beskriv de risker eller hinder som kan påverka genomförandet av projektet och din plan för att hantera dem. Exempel på olika slags risker:
- Teknisk utrustning, råvarumaterialkostnad etc
- Specifikation, förändringar alt otydlig beskrivning (changes or not precise enough)
- Personal lämnar, (Loss of critical personel, loss of critical competence)
- Annat (Other)
För varje identifierad risktyp bör risknivå (låg, medel eller hög), potentiell kostnadsökning, mitigeringsstrategi eller annan relevant information anges.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga koordinator/projektledare och eventuella andra anställda inom projektet. Ange också sökt lön för koordinator/projektledare och/eller annan personal som är verksam i projektet – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader i projektet (lokalkostnader, driftskostnader och avskrivningskostnader). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Avskrivningskostnader för utrustning som ska användas i projektet kan tas upp förutsatt att;
- utrustningen har minst tre års ekonomisk livslängd
- utrustningen har ett anskaffningsvärde över 100 000 SEK
- behovet av utrustningen inte kan tillgodoses genom att använda nationell eller internationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet stödjer.
Endast den del av avskrivningskostnaderna som motsvarar användningen av utrustningen i den sökta verksamheten får tas upp. Avskrivningskostnader för utrustning som helt finansieras av andra bidrag får inte tas upp. Kontakta din medelsförvaltare om du behöver information om vad som räknas som lokal forskningsinfrastruktur, anskaffningsvärden eller hur avskrivningskostnaden ska beräknas.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt budgetposterna i en tabell. Det totala belopp som ansöks om ska även inkludera indirekta kostnader. Dessa lägger sökande själv till i tabellen. Här lägger sökande även till eventuella andra kostnader som projektet medför (och som finansiering inte söks för i denna ansökan).
Indirekta kostnader följer den modell som medelsförvaltaren tillämpar. Kontakta därför denne om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Stödbrev
Bifoga stödbrevet från ESS.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Medverkande
Här kan eventuella medverkande administratörer bjudas in till ansökan. Observera att eventuella medverkande personer och/eller organisationer ej ska bjudas in till ansökan. Dessa namnges istället i fältet ”Medverkande personer eller organisationer” i ansökningsformuläret.
Bedömningsprocess
Den vetenskapliga och strategiska bedömningen av ansökningarna görs av aktiva forskare i Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI:s, rådgivande grupper, RÅG. De av RÅG godkända ansökningarna skickas vidare tillbaka till ESS för granskning och beslut i ESS Council. Processen avslutas med beslut hos Vetenskapsrådet. Särskilda villkor för bidraget medföljer beslut om bidrag.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av ansökan görs utifrån fyra kriterier (dessa finns endast beskrivna på engelska): National interest, Scientific impact, Implementation, leadership and organisation; Risk mitigation. De fyra kriterierna vägs samman till ett Sammanfattande betyg (Overall grade). Syftet med flera kriterier är att uppnå en allsidig bedömning.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för den som skriver ansökan.
National interest (1-3)
- To what extent does the proposed in-kind constribution fulfil, or has the potential to do so in the near future, the Swedish Research Council’s criteria for research infrastructures of national interest?
Scientific impact (1-7)
For assessing the scientific impact of the in-kind constribution to ESS, following aspects should be addressed:
- Does the proposed addition to the research infrastructure answer to the objective of the call; to enable Swedish researchers to contribute in-kind to the development of the ESS and to enable new collaborations to be developed.
- Does the in-kind contribution provide state-of-the-art capabilities for advancing research?
- Are there any cost-efficient alternatives that would satisfy the identified need?
Implementation, leadership and organisation (1-7)
An assessment of the implementation and organisation of the in-kind contribution to ESS. The following aspects should be addressed:
- Is the proposed implementation plan as stated in the ESS Technical Annex appropriate and feasible?
- Is the proposed organisational structure of the project adequate to enable cost-efficiency and streamlining of activities?
- Is the management structure appropriate and cost efficient, and are the responsibilities of the partners clearly defined?
- Does the organisation possess the necessary competence concerning scientific/strategic aspects and management?
- Is the support from the partners, both in terms of funding and personnel, relevant, at an appropriate level and sufficiently secured?
- Where applicable, are relevant collaborations with other infrastructures sufficiently described?
Risk mitigation (low, moderate, high)
An assessment of the potential risks. The following aspects should be addressed:
- Is the risk correctly assessed?
- Is there a reasonable mitigation plan?
Overall grade (1-7)
Make a non-numerical compilation of the criteria above, resulting in a final grade (1-7), and give a summary statement of the application, which acknowledges the most important aspects.
Please also comment on any significant benefits, obstacles or risks, not already listed above, which need to be addressed.