
Vetenskapsrådet och ramprogrammet Horisont 2020
EU:s åttonde ramprogram for forskning och innovation, Horisont 2020 (H2020), består av tre huvudinriktningar: Vetenskaplig spetskompetens, Industriellt ledarskap och Samhällsutmaningar. Dessa är indelade i delområden som du kan läsa mer om nedan.
Utöver de tre huvudinriktningarna finns fem ytterligare fokusområden: Vetenskap med och för samhället, Gemensamma forskningscentrumet JRC, Kärnforskning - Euroatom, Spridning av spetskompetens och bredare deltagande samt Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT).
Vetenskapsrådet har så kallat expertansvar i Sverige för sju delområden och biträdande expertansvar för fem delområden. Expertansvaret innebär att medarbetare från Vetenskapsrådet ger stöd till de svenska delegater från Regeringskansliet som ingår i programkommittéer. Varje tematiskt område inom Horisont 2020 har sin egen programkommitté som tar fram synpunkter och underlag till arbetsprogram. Arbetsprogrammen utgör sedan basen för kommande utlysningar. Till sin hjälp sätter experten samman en svensk referensgrupp med berörda aktörer från bland annat universitet, myndigheter, landsting och företag.
Spetskompetens
Inom inriktningen Spetskompetens finansieras banbrytande forskning, initiativ till forskarrörlighet och forskningsinfrastruktur. Vi har ansvar för alla fyra delområden:
Europeiska forskningsrådet, ERC
Europeiska forskningsrådet, (European Research Council, ERC), ska ge omfattande och långsiktig finansiering till spetsforskning inom alla vetenskapsområden. I Sverige har Vetenskapsrådet expertansvar för ERC och även NCP-ansvar. Som NCP informerar vi bland annat om utlysningar.
Marie Skłodowska Curie åtgärder, MSCA
Inom delområdet Marie Skłodowska Curie åtgärder (Marie Skłodowska Curie Actions, MSCA) får forskare möjlighet att arbeta i ett annat land eller inom den privata sektorn under en period. Syftet är att främja forskarrörlighet mellan länder och områden. MSCA vänder sig till forskare i samtliga karriärsteg inom alla ämnesområden, men även till företag, universitet, forskningsinstitut, offentlig sektor och forskningsinfrastruktur.
Framtida och ny teknik, FET
Inom delområdet Framtida och ny teknik (Future and Emerging Technologies, FET) finansieras samarbetsprojekt som kan leda till helt ny teknik genom att kombinera avancerad tvärvetenskaplig forskning och banbrytande ingenjörskonst.
Forskningsinfrastruktur
Inom delområdet forskningsinfrastruktur kan forskare söka finansiering för olika typer av forskningsinfrastruktur – anläggningar, laboratorier, databaser och register – att använda i sin forskning.
Industriellt ledarskap
Inriktningen Industriellt ledarskap syftar till att göra Europa mer attraktivt för investeringar i forskning och innovation, och skapa jobb och tillväxt genom stöd till innovationer i små och medelstora företag. Vi har biträdande expertansvar och sekundärt NCP-ansvar för delområdena:
- Informations- och kommunikationsteknologi
- Nanoteknik, avancerade material, bioteknik samt avancerad tillverkning och bearbetning.
Vi har biträdande expertansvar för delområdet Rymd.
Samhällsutmaningar
Inom inriktningen Samhällsutmaningar ligger fokus på att hitta lösningar på de stora samhällsutmaningarna som världen står inför. Vi har expertansvar och biträdande NCP-ansvar för delområdena:
- Hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande
- Europa i en föränderlig värld – inkluderande, innovativa och reflekterande samhällen.
Vi har biträdande expertansvar för delområdet Säker, ren och effektiv energi.
Program utanför huvudinriktningarna
Utanför de tre huvudinriktningarna finns Vetenskap med och för samhället, SwafS; Gemensamma forskningscentrumet, JRC; Euroatom – fusion; Europeiska institutet för innovation och teknik, EIT och Breddat deltagande.
Vetenskapsrådet har expertansvar för Vetenskap med och för samhället samt Fusion. Vetenskapsrådet har även biträdande nationella kontaktpersoner för SwafS och JRC.
Att vara NCP, National Contact Point, för ett område inom Horisont 2020 innebär att ansvara för att forskare och andra aktörer i Sverige får information och stöd i frågor som rör utlysningar inom området.
Vetenskapsrådet är primär nationell kontakt, NCP, inom tre delområden och biträdande NCP inom sju delområden, se kontaktuppgifter i högerspalten.
NCP för Hälsa samt biträdande NCP för Marie Skłodowska Curie åtgärder
Richard Andersson
Biträdande NCP för Europa i en föränderlig värld samt Vetenskap med och för samhället
Maria Lindholm
Publicerad 17 maj 2018
Uppdaterad 10 december 2020