Publicerad den

Uppdaterad den

Internationellt arbete

Vetenskapsrådet arbetar för att stimulera internationellt forskningssamarbete. Vi bemannar idag mer än 200 platser i internationella organ för svensk forsknings räkning.

Det svenska forskarsamhället är beroende av internationella kontakter och samarbeten för att hämta hem den kunskap som produceras utanför Sveriges gränser och bygga upp vår egen forskning. Det internationella utbytet är nödvändigt för att främja nytänkande, stimulera utbyte av forskningsidéer och utveckla ny forskningsmetodik.

Det ska vara lätt för forskare vid svenska lärosäten att delta i internationella samarbeten. Det ska också vara lätt för forskare från andra länder att arbeta i Sverige.

På Vetenskapsrådet arbetar vi på olika sätt för att stimulera internationellt forskningssamarbete. Tillsammans med andra forskningsaktörer diskuterar vi policyfrågor. Många samarbeten handlar också om att finansiera forskning och internationell forskningsinfrastruktur. Samverkan sker på flera olika nivåer: I Sverige, i Norden, inom EU och globalt.

Så samordnar vi oss i Sverige

För att samordna vårt internationella engagemang har Vetenskapsrådet och de svenska forskningsfinansiärerna Vinnova, Forte, Formas, Rymdstyrelsen och Energimyndigheten gått samman i särskilda grupper. I en del frågor deltar även Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT.

En av arbetsgrupperna – EU-Sam – samordnar frågor som rör EU:s ramprogram och de så kallade europeiska partnerskapen. Samordning av Sveriges internationella samarbete utanför EU har Intsam hand om. Dessutom finns en arbetsgrupp för samordning på nordisk nivå.

Gemensamt forsknings- och innovationskontor i Bryssel

Vetenskapsrådet och Vinnova har ett gemensamt forsknings- och innovationskontor i Bryssel, SWERI (Sweden Research and Innovation Office). Kontoret är en bas i arbetet med att följa och analysera utvecklingen inom EU:s ramprogram för forskning och innovation. Det fungerar också som en knutpunkt för kontakt med Europeiska kommissionen och andra aktörer som är verksamma i Bryssel.

Kontoret har ordförandeskapet för IGLO, ett nätverk för forsknings- och innovationskontor i Bryssel Länk till annan webbplats.. Nätverkets syfte är att underlätta samverkan mellan medlemsorganisationerna, deras nationella forskningssystem och med EU-institutionerna.

Läs mer om Sveriges forsknings- och innovationskontor i Bryssel.

Plint ‒ plattform för internationalisering

Samarbetet Plint arbetar för bättre förutsättningar för internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation. Arbetet sker genom samverkan mellan myndigheter, lärosäten och organisationer inom högre utbildning.

Svenska Institutet, Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova driver Plint tillsammans, med ett gemensamt sekretariat hos UHR.

Läs mer om Plint på Universitets- och högskolerådets webbplats Länk till annan webbplats. 


Regeringen har gett Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer och förslag på stöd för kunskaps- och erfarenhetsutbyten för att främja ansvarsfull internationalisering. Arbetet koordineras med den myndighetssamverkan som sker inom Plint – plattform för internationalisering.

Läs mer om arbetet med nationella riktlinjer på Universitets- och högskolerådets webbplats Länk till annan webbplats.

Global Research Council, GRC

Vetenskapsrådet deltar i det Globala forskningsrådet – Global Research Council, GRC Länk till annan webbplats.. Globala forskningsrådet är en organisation som består av chefer vid forskningsfinansiärer och forskningsutförande organisationer från hela världen. På det årliga mötet träffas drygt ett hundratal medlemmar från cirka 50 länder.

Medlemmarna har enats om gemensamma principer inom ett antal områden, till exempel för hur tvärvetenskap bör hanteras och för vad som krävs för att åstadkomma jämställdhet i forskning. Andra ämnen som Globala forskningsrådet tagit upp är peer review, kapacitetsuppbyggnad, samt samspelet mellan grundforskning och innovation.

Stöd till Svenska Unescorådet

Vetenskapsrådet stödjer och ger råd till Svenska Unescorådet inom ramen för Unescos vetenskapliga arbete.

Vetenskapsrådets internationella kansli

ik@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. COST Joint-Nordic Information Day

    Välkommen till ett informationsmöte med fokus på att informera om COST-programmets roll och inverkan samt fördelarna med att delta i COST. Mötet vänder sig till forskare och innovatörer i alla karriärstadier och från alla forskningsområden.

  2. Vetenskapsrådet finansierar reserver från Marie Sklodowska Curie Post Doctoral European Fellowship

    Forskare som har blivit högt rankade som reserver och fått ett Seal of Excellence i EU:s utlysning Post Doctoral European Fellowship 2023 kan få medel från Vetenskapsrådet. Det gäller forskare som har en svensk medelsförvaltare.

  3. Högnivåkonferens om forskningskommunikation: Unlocking the Power of Science Communication in Research and Policy Making

    12-13 mars samlas europeiska beslutsfattare och andra intressenter på en konferens i Bryssel för att diskutera forskningskommunikation. Syftet med konferensen är att öka medvetenheten om vikten av forskningskommunikation och diskutera hur det kan int...

Till toppen