Stängd utlysning
23 februari - 29 mars 2022
Projektbidrag inom utvecklingsforskning
Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid. Projektbidrag inom utvecklingsforskning finansieras av regeringens biståndsbudget och forskningen ska vara av särskild relevans för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer.
Stödform: Projektstöd
Område: Utvecklingsforskning
Inriktning:
Söks av: Enskild forskare
Medverkande forskare: Upp till 6 andra forskare kan bjudas in att medverka i ansökan
Bidragstid: 1-4 år
Bidragsbelopp: Minst 400 000 och max 1 500 000 kronor per år, dock max totalt 4 500 000 kronor om ansökan görs för 4 år.
Bidragsperioden startar: Januari 2023
Ansökningsperiod: 23 februari 2022 (kl. 14.00) – 29 mars 2022 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i december 2022
Att notera:
- Från och med 2022 gäller nya kriterier för godkända medelsförvaltare av Vetenskapsrådets beviljade bidrag. Säkerställ därför att din organisation uppfyller kraven och har godkänts av oss att ingå som medelsförvaltare i utlysningar efter den 1 januari 2022.
- Notera också att instruktionerna för din redogörelse kring etiska frågeställningar i ansökan har ändrats från och med detta år. Vi ber dig också redogöra för hantering av risker eller hinder för genomförandet i forskningsplanen.
- Du ska motivera i forskningsplanen hur din angivna aktivitetsgrad är anpassad för forskningsprojektets genomförande.
- Du behöver ha en datahanteringsplan Öppnas i nytt fönster. för data som genereras inom den forskning som vi beviljar medel för. Du ska inte skicka in planen till oss, men enligt våra generella bidragsvillkor intygar din medelsförvaltare att en datahanteringsplan kommer att finnas när du påbörjar ditt projekt eller motsvarande, och att planen underhålls.
- Från 2022 finns det riktlinjer för studieregistrering och resultatrapportering för de kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar. Det innebär att information om studien ska registreras i ett publikt studieregister och att en resultatsammanfattning ska publiceras i registret. Mer information om studieregistrering finns på vetenskapsrådets webbplats. Öppnas i nytt fönster.
- Notera också att du som beviljas bidrag förväntas publicera eventuella forskningsdata och forskningsresultat av relevans för covid-19-pandemin öppet tillgängliga så snart som möjligt. Vilka data som kan publiceras med öppen tillgång ska alltid utgå utifrån gällande lagstiftning. Använd den nationella covid-19-dataportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att tillgängliggöra dina data när så är möjligt.
- Tillagt 11 mars: Läs vad som gäller för projektsamarbeten med forskare i Ryssland och Belarus Öppnas i nytt fönster.
Digitalt Informationsmöte
Tid: 25 februari, 2022 kl. 10.00–11.15
Vi presenterar bidragsformen och ger dig som sökande möjlighet att ställa frågor om utlysningen och ansökan.
Mer information och anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom utlysningstexten behöver du också läsa vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Här beskriver vi de krav som måste uppfyllas för att du ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Målet med utlysningen av projektbidrag inom utvecklingsforskning är att stärka svensk forskning av högsta kvalitet med särskild relevans för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer.
Utvecklingsforskning ska bidra till kunskap om fattigdomens orsaker, konsekvenser och möjliga lösningar. Den ska också bidra till kunskap om hållbar utveckling och samband mellan hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning samt andra samhälleliga utmaningar i låginkomstländer och -regioner. Fattigdomsbekämpning ska förstås mångdimensionellt, och därmed inte enbart som brist på materiella tillgångar, utan även som brist på makt och inflytande över den egna situationen, och som brist på valmöjligheter, säkerhet och respekt för mänskliga rättigheter.
Vetenskapsrådet inbjuder till ansökningar inom alla discipliner och ämnesområden, såsom humaniora, beteendevetenskap, ekonomi, samhällsvetenskap, utbildningsvetenskap, naturvetenskap, teknik, miljö, urban planering, medicin och hälsa, och välkomnar tvärvetenskapliga projekt.
Forskningsmedlen får endast användas i enlighet med OECD:s biståndskommitté DAC:s riktlinjer för vad som kan klassificeras som bistånd. Forskningen ska vidare vara av särskild relevans för låginkomstländer, det vill säga utgå ifrån företeelser, förhållanden och/eller utmaningar som är specifika för eller mer påtagliga i låginkomstländer än i andra länder. Samarbeten och/eller andra forskningsaktiviteter kan genomföras även i andra länder. Klassificeringen av låginkomstländer följer OECD:s biståndskommitté DAC:s lista (kolumnerna ”Least Developed Countries” och ”Low Income Countries which are not LDCs”).
OECD:s biståndskommitté DAC:s lista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi uppmuntrar starkt till samarbete med forskare i låginkomst- och lägre medelinkomstländer, liksom till forskning med ett mång- och tvärvetenskapligt perspektiv. I det fall du inte har inkluderat en medverkande forskare från ett låginkomst- eller lägre medelinkomstland ska du särskilt motivera detta i din ansökan.
Uppföljning av vår finansiering av utvecklingsforskning
Utvecklingsforskning finansieras av svenska biståndsmedel och rapporteras till OECD:s biståndskommitté DAC. För att möjliggöra detta ska du ange vilket/vilka av de 17 globala målen för hållbar utveckling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är relevanta för din ansökan, eller om inget av dem är tillämpligt. Av samma anledning ska du också klassificera din ansökan enligt OECD:s biståndskommitté DAC:s policymarkörer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Klassificeringen påverkar inte bedömningen av din ansökan.
Sökande
Projektbidraget söks av dig som enskild forskare tillsammans med din organisation (svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk organisation som uppfyller våra krav för att få vara medelsförvaltare av Vetenskapsrådets bidrag Öppnas i nytt fönster.). Vi måste ha godkänt din organisation som medelsförvaltare för att du ska kunna ansöka. Medelsförvaltaren ska signera din ansökan i Prisma, inom 7 kalenderdagar räknat från sista ansökningsdag.
Du är projektledare och vetenskapligt ansvarig för projektet. Tiden du avsätter för projektet (din aktivitetsgrad, det vill säga procent av en heltidsanställning) ska vara anpassad till uppgiften och genomförandet under hela bidragsperioden.
Du ska ha avlagt svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen senast den sista ansökningsdagen för denna utlysning. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok.
Du behöver inte vara anställd av medelsförvaltaren vid ansökningstillfället, men du ska vara anställd när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid. Anställningen ska omfatta minst 20 procent av en heltidsanställning.
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Kraven som beskrivs under detta avsnitt gäller endast dig som är sökande och projektledare.
Generellt om överlapp mellan ansökningar och bidrag
Din ansökan får inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Vetenskapsrådet eller någon annan finansiär. Överlapp med andra bidrag eller ansökningar kan komma att påverka ditt beviljade bidragsbelopp eller vara ett skäl för oss att avslå din ansökan.
Vilka bidrag kan jag söka samtidigt från Vetenskapsrådet?
Du kan bara lämna in en ansökan om detta bidrag i denna utlysning. På sidan Flera bidrag samtidigt Öppnas i nytt fönster. hittar du mer information om vilka bidrag du kan söka under samma år. Notera att du bara kan söka andra projektbidrag för en annan projektidé. Du kan söka till den särskilda utlysningen av internationell postdok inom utvecklingsforskning, men om båda ansökningarna beviljas måste du välja mellan bidragen.
Vad gäller om jag har ett tidigare bidrag från Vetenskapsrådet?
Det finns vissa restriktioner om du är projektledare för ett pågående bidrag, det vill säga ett bidrag där bidragsperioden (utbetalningsperioden från Vetenskapsrådet) överlappar bidragsperioden för det bidrag som ansökan avser. Notera att dispositionstiden, det vill säga tiden då du har rätt att använda ditt bidrag, normalt är längre än bidragsperioden. Information om vad som gäller för ditt bidrag hittar du i det ”godkännande av villkor” du fått från Vetenskapsrådet.
På sidan Flera bidrag samtidigt Öppnas i nytt fönster. hittar du mer information om vilka bidrag du kan söka om du redan har ett pågående bidrag. Notera att om du är projektledare för ett pågående projektbidrag så måste detta röra en annan inriktning än utvecklingsforskning och en annan projektidé för att du ska kunna söka.
Är du projektledare för ett pågående bidrag till forskningsmiljö kan du lämna in en ansökan i denna utlysning, förutsatt att projektbidragsansökan inte är en del av bidraget till forskningsmiljö.
Observera! Om du har varit projektledare för tidigare bidrag från Vetenskapsrådet som är avslutade, måste slutlig ekonomisk återrapportering för alla dessa vara inlämnade inom angiven tidsram för att du ska få ansöka om ett nytt bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du är osäker på om alla dina slutliga återapporteringar är inlämnade.
Vad gäller ansökningar till eller bidrag från andra finansiärer?
Om din ansökan till Vetenskapsrådet rör samma projektidé som ett bidrag du beviljats av eller ansöker om från en annan finansiär, ska du redogöra för detta.
Medverkande forskare
Du kan inkludera upp till 6 medverkande forskare i din ansökan. Medverkande forskare är andra forskare med doktorsexamen eller motsvarande kompetens (ej doktorander) vars vetenskapliga kompetens kommer att vara avgörande för att genomföra den planerade forskningen. Dessa behöver inte vara anställda vid ett svenskt lärosäte.
Medverkande forskare ska själva lämna nödvändiga uppgifter i ansökningssystemet och hämta in dessa till ansökan. Eventuella övriga samarbetspartners och deras roller beskriver du i forskningsplanen (se anvisningar under ”Forskningsplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Du kan söka bidrag för alla slags projektrelaterade kostnader, såsom
- löner (inklusive egen lön), dock högst motsvarande personens aktivitetsgrad i projektet
- lokaler
- driftskostnader (exempelvis förbrukningsmaterial, resor inklusive vistelser vid forskningsanläggningar, publiceringskostnader och mindre utrustning)
- avskrivningskostnader
Bidragsbeloppet inkluderar ersättning för indirekta kostnader som en andel av de direkta kostnaderna enligt den modell som används av din medelsförvaltare. Bidraget får inte användas till stipendier. Om en doktorand deltar får projektmedel inte användas till lön för undervisning eller annan institutionstjänstgöring.
Bidraget ska användas i enlighet med OECD:s biståndskommitté DAC:s riktlinjer för vad som kan klassificeras som bistånd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det lägsta belopp du kan söka är 400 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader. Det högsta belopp du kan söka är 1 500 000 kronor per år. Det högsta belopp du kan beviljas är totalt 4 500 000 kronor.
Bidragstid
Du kan söka bidrag för minst 1 år och som mest för 4 år med start januari 2023.
Orientera dig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att du läser instruktionerna nedan, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om hur du praktiskt går tillväga finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Utländska experter deltar i den vetenskapliga bedömningen av ansökningarna. För att säkerställa att bedömningen sker på ett likvärdigt och effektivt sätt ber vi dig därför att utforma din ansökan på engelska.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Forskningsbeskrivning
- Budget och forskningsresurser
- Publikationer
- Medelsförvaltare
- Beredningsgrupper
- Medverkande
- Cv
Nedan beskrivs vilken information vi efterfrågar under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
I sammanfattningen av forskningsplanen ska du kort beskriva följande:
- Vad som ska göras: syfte och mål
- Hur forskningen ska utföras: projektorganisation, tidsplan och vetenskapliga metoder
- Vad som är viktigt med den planerade forskningen.
Texten ska ge en översiktlig bild av forskningens syfte och genomförande. Skriv så att även personer med annan forskningsinriktning kan ta del av informationen.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en tredjedels A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Populärvetenskaplig beskrivning
Beskriv den planerade forskningen så att även den som inte är forskare kan förstå. Gör det genom att svara på följande frågor:
- Vad handlar forskningen om?
- Varför är det viktigt att forska om detta?
- På vilket sätt kan den nya kunskapen vara betydelsefull?
Texten ska vara på svenska och omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd. Den populärvetenskapliga beskrivningen är viktig när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar.
Övriga ansökningar eller bidrag
Redogör för relationen mellan de olika projekten om
- du söker eller avser att söka fler bidrag från Vetenskapsrådet
- du har pågående bidrag från Vetenskapsrådet med en bidragsperiod som helt eller delvis överlappar med det bidrag du söker
- det finns ansökningar eller bidrag om samma projektidé/ändamål hos Vetenskapsrådet eller andra finansiärer (från dig eller annan forskare).
Motivera också i samtliga fall varför du skickar in ytterligare en eller flera ansökningar. Om det inte finns några andra ansökningar eller bidrag anger du istället detta. Redogörelsen ska omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Samarbetsländer
Ange de 1-3 samarbetsländer som är aktuella för ansökan.
Ingen medverkande i låginkomst- eller lägre medelinkomstland
Om du inte inkluderar en medverkande forskare från ett låg- eller lägre medelinkomstland i projektet ska du motivera varför.
Motiveringen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Globala mål för hållbar utveckling
Ange vilket/vilka av de 17 globala målen (enligt Agenda 2030) som ditt projekt är särskilt kopplat till, eller om inget av dem är relevanta. Mer information finns under rubriken ”Uppföljning av vår finansiering av utvecklingsforskning” i början av utlysningstexten.
Relevanta länder
Ange de länder för vilket projektet är relevant. Informationen används för rapportering och statistik.
Policymarkörer OpenAid
Ange i vilken utsträckning ditt projekt fokuserar på respektive policymarkörs område. En länk till en beskrivning av policymarkörerna hittar du under rubriken ”Uppföljning av vår finansiering av utvecklingsforskning” i början av utlysningstexten.
Forskningsbeskrivning
Etiska aspekter
Lagliga och formella krav
Ange om forskningen omfattar hantering av personuppgifter, djurförsök och/eller studier på människa.
Om forskningen omfattar någon av ovanstående ska du också beskriva/ange vilka godkännanden och tillstånd som ditt forskningsprojekt kräver och hur du planerar att inhämta dessa. Redogör för eventuella andra tillstånd som berör din ansökan, exempelvis om delar av forskningen ska ske i annat land än Sverige. Om inga godkännanden eller tillstånd krävs anger du det.
Redogörelsen ska omfatta högst 2 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en halv A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Etiska överväganden
Reflektera över vilka etiska frågor som kan vara aktuella för ditt projekt och beskriv dessa. Du ska även redovisa hur du planerar att hantera etiska dilemman som kan dyka upp. Motivera varför forskningen bör genomföras mot bakgrund av de etiska frågor som du har identifierat. Exempel på frågor att beröra:
- Hur förhåller sig dina frågeställningar och förväntade resultat till de etiska frågor som du identifierat?
- Vilka (direkta) risker (fysiska, psykiska eller integritetsrisker) utsätts forskningspersoner eller försöksdjur för?
- Vilka långsiktiga risker kan finnas med forskningen? Finns det en risk att forskningen kan komma att användas på ett sätt som är skadligt för djur, naturen/miljön, eller samhället (hela eller delar av det) i övrigt?
- Förväntas forskningen bidra till andra värden utöver kunskapsvinsten? I sådana fall, för vem?
- Hur väger du riskerna (särskilt de kortsiktiga) mot värdet (som ofta är mer långsiktigt) av forskningen?
Om inga etiska frågor är aktuella ska du motivera detta. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Köns- och genusperspektiv
Ange om köns- och genusperspektiv är tillämpligt i din planerade forskning och motivera ditt ställningstagande. Observera att vi inte efterfrågar information om forskargruppens sammansättning (kvinnor/män). Läs mer om köns- och genusperspektiv i forskningens innehåll Öppnas i nytt fönster..
Följande gäller:
- Om du anger Ja: Motivera ditt svar och beskriv även hur du tar hänsyn till köns- och genusperspektiv i forskningsplanen Om du angett att köns- och genusperspektiv är tillämpligt, men ändå väljer att inte inkludera det i din forskningsplan, behöver du motivera detta här.
- Om du anger Nej: Motivera ditt svar.
Motiveringen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Forskningsplan
Forskningsplanen ska vara framåtblickande och bestå av en kortfattad men komplett beskrivning av forskningsuppgiften. Den ska omfatta högst 10 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenser och eventuella bilder inkluderade.
Forskningsplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
- Syfte och mål (Purpose and aims). Redogör övergripande för syfte och specifika mål med forskningsprojektet .
- Aktuell forskningsfront (State-of-the art). Sammanfatta kort den aktuella forskningsfronten inom det fält eller område projektet tillhör. Ange nyckelreferenser.
- Betydelse och vetenskapligt nytänkande (Significance and scientific novelty). Beskriv kortfattat hur projektet anknyter till tidigare forskning inom området och vilken betydelse projektet kan få på kort och lång sikt. Ange även på vilket sätt projektet flyttar fram eller förnyar den aktuella forskningsfronten.
- Preliminära och tidigare resultat (Preliminary and previous results). Beskriv kortfattat din egen tidigare forskning och förstudier inom forskningsområdet som gör troligt att projektet går att genomföra. Om det inte finns några preliminära resultat ska du ange det. Ange också om projektet bygger vidare på forskning och vetenskapliga resultat från tidigare beviljat bidrag från Vetenskapsrådet.
- Projektbeskrivning (Project description). Beskriv projektets design med följande delar:
- Teori och metod. Beskriv underliggande teori och de metoder som kommer att tillämpas för att nå projektets mål.
- Tidsplan och genomförande. Beskriv översiktligt tidsplanen för projektet under bidragsperioden och hur projektet kommer att genomföras. Beskriv också eventuella avgörande risker eller hinder som kan påverka genomförandet och din plan för att hantera dem.
- Projektorganisation. Förtydliga hur du och eventuella medverkande forskare kommer att bidra till att genomföra projektet. Motivera särskilt hur den tid du avsätter (det vill säga aktivitetsgrad) som projektledare är anpassad för uppgiften, inklusive relation till dina andra forskningsåtaganden. Beskriv och motivera de medverkande forskarnas kompetens och roller i projektet, och även andra nyckelpersoner som är viktiga för att genomföra projektet.
- Säkerhetssituation vid forskningsvistelse i samarbetsland eller annat land (Security situation in collaboration country). Om du planerar att utföra forskningsaktiviteter eller fältarbete i länder eller regioner som UD avråder från alla resor till (vilket inkluderar arbetsresor), beskriv hur du planerar forskningsvistelse och arbete i landet med hänsyn till säkerhetssituationen. Läs mer om vilka länder UD avråder från att resa till på Regeringskansliets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Redogör även för nedanstående information. Om en rubrik inte är relevant för din ansökan ska du ange det under rubriken.
- Utrustning (Equipment). Beskriv den basutrustning som du och din grupp kan disponera för projektet.
- Behov av forskningsinfrastruktur (Need for research infrastructure). Specificera projektets behov av internationell och nationell forskningsinfrastruktur. Om du väljer att använda andra infrastrukturer än de som Vetenskapsrådet stödjer Öppnas i nytt fönster. och som därmed är öppna för alla, ska du motivera detta (gäller även lokal forskningsinfrastruktur).
- Internationellt och nationellt samarbete (International and national collaboration). Beskriv ditt och gruppens samarbete med utländska och svenska forskare och forskargrupper. Redovisa om du medverkar i eller anknyter till internationellt samarbete i din forskning.
- Självständig forskningslinje (Independent line of research). Du som verkar eller kommer att verka i en större grupp ska tydliggöra hur ditt projekt förhåller sig till de övriga projekten inom gruppen. Om du fortsätter på ett projekt som helt eller delvis har påbörjats under din doktorand- eller postdoktortid, behöver du även beskriva relationen mellan ditt projekt och din tidigare handledares forskning.
Relevans
Forskningsprojekt inom utvecklingsforskning skall vara av särskild relevans för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer (se under rubriken ”Inriktning” ovan). Redogör därför tydligt hur forskningsprojektet utgår från frågeställningar relaterade till fattigdom/fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling, och hur fattigdoms- och andra hållbarhetsutmaningar beror av varandra; varför och hur forskningen är särskilt relevant för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer och för människor i fattigdom. Redogör för hur projektet kan bidra till ny kunskap som har potential att bidra till bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck och främja hållbar utveckling specifikt i låginkomstländer och -regioner, samt hur kunskapen bidrar till detta. Presentera och formulera det sistnämnda som möjliga ”pathways-to-impact” för din forskning. Redogör också för om problemställningarna är relevanta för andra låginkomstländer än det/de som ingår i studien.
Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, med teckenstorlek 11.
Budget och forskningsresurser
Personal i projektet
Ange aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som är verksam i projektet, det vill säga du själv, eventuella andra forskare samt övrig personal. Ange också sökt lön för dig och/eller annan personal som är verksam i projektet – både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange beloppen i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader i projektet (lokalkostnader, driftskostnader och avskrivningskostnader). Ange årsbelopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Du kan ta upp avskrivningskostnader för utrustning som ska användas i projektet om
- utrustningen har minst tre års ekonomisk livslängd
- utrustningen har ett anskaffningsvärde över ett visst belopp
- behovet inte kan tillgodoses genom att använda nationell eller internationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet stödjer och som därmed är öppen för alla.
Du får bara ta upp den del av avskrivningskostnaderna som motsvarar användningen av utrustningen i det sökta projektet och du kan inte ta upp avskrivningskostnader för utrustning som helt finansieras av andra bidrag. Kontakta din medelsförvaltare om du behöver information om vad som räknas som lokal forskningsinfrastruktur, anskaffningsvärden eller hur avskrivningskostnaden ska beräknas.
Total kostnad för projektet
Ansökningssystemet summerar automatiskt dina budgetposter i en tabell. Det totala belopp du ansöker om ska även inkludera indirekta kostnader. Du lägger själv till dessa i tabellen. Här lägger du även till eventuella andra kostnader som projektet medför (som du inte söker finansiering för i denna ansökan).
Indirekta kostnader följer den modell som din medelsförvaltare tillämpar. Kontakta därför denne om du har frågor om vad som räknas som indirekta och direkta kostnader.
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i din budget. Redogörelsen ska omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka en A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange din eller annan forskares finansiering av projektet utöver vad som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Publikationer
Sökandes publikationslista
Bifoga din publikationslista utformad enligt rubriker och information nedan. Listan ska omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler.
Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Du kan inte komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
1. Urval av publikationer (Selection of publications). Lista de 10 publikationer som är viktigast för din ansökan. Redogör för hur du har bidragit till varje publikation och vilken relevans den har för det beskrivna forskningsprojektet (högst 4 rader per publikation). Markera ditt namn i fetstil i författarlistan.
2. Relevanta publikationer från 2014-2022 (Relevant publications from 2014-2022). I denna del ska även de publikationer som tagits upp under punkt 1 ingå om de publicerats under den aktuella tidsperioden. Sortera publikationerna med ditt namn markerat i fetstil i författarlistan, under respektive rubrik (publikationstyp) i nedanstående ordning:
- Sakkunnigbedömda originalartiklar (Peer-reviewed original articles)
- Sakkunnigbedömda konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions), vars resultat inte finns i andra publikationer
- Sakkunnigbedömda samlingsvolymer (Peer-reviewed edited volumes)
- Forskningsöversiktsartiklar (Research review articles)
- Sakkunnigbedömda böcker och bokkapitel (Peer-reviewed books and book chapters).
- Andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer (Other publications including popular science books/presentations).
Medverkande forskares publikationslistor
Bifoga samtliga eventuella medverkande forskares publikationslistor sammanfogade till en fil. Listan för respektive forskare ska inkludera de 10 publikationer som är mest relevanta för den beskrivna forskningen och omfatta högst 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler. Den aktuella forskarens namn ska vara markerat i fetstil och även angivet i sidhuvudet i respektive lista.
Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket. Det går inte att komplettera ansökan med publikationer efter att utlysningen har stängt.
Publikationerna ska vara av typen Sakkunnigbedömda originalartiklar, konferensbidrag, samlingsvolymer, forskningsöversiktsartiklar, böcker och bokkapitel, samt andra publikationer inklusive populärvetenskapliga böcker/presentationer.
Medelsförvaltare
Ange medelsförvaltare och hemvist för projektet.
Beredningsgrupper
Föreslå vilken eller vilka beredningsgrupper (i prioriteringsordning) som du vill ska genomföra den vetenskapliga granskningen av din ansökan. Vetenskapsrådet bestämmer den slutliga placeringen av ansökan.
Beredningsgrupper Öppnas i nytt fönster.
Medverkande
Här bjuder du in eventuella medverkande forskare och administratörer till din ansökan.
Cv
Under denna flik hämtar du in dina relevanta cv-uppgifter från ditt personliga konto i Prisma. Eventuella medverkande forskare hämtar själva in sina cv-uppgifter till ansökan.
Följande uppgifter (där sådana finns) ska alltid ingå i respektive cv:
- Utbildning: Forskarutbildning, utbildning på grund- och avancerad nivå, samt specialistexamen.
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om anställningsform) och längre relevanta anställningar du haft, postdoktorsvistelser (anges även som anställning om detta varit aktuellt), forskarutbyten som är relevanta för den beskrivna forskningen samt eventuella längre uppehåll i forskningen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare.
- Meriter och utmärkelser: Docentur, handledda personer (postdoktorer och doktorander; ange hur många personer det rör sig om i varje kategori och namnge högst 10 av de mest relevanta), högst 10 av de mest relevanta bidrag du erhållit i konkurrens, högst 10 av dina mest relevanta priser och utmärkelser, samt högst 20 eventuella övriga meriter som är relevanta för ansökan.
- Immaterialrätt: Exempelvis patent och egenutvecklade allmänt tillgängliga dataprogram, ange dina upp till 10 mest relevanta.
Vetenskaplig kvalitet är det grundläggande kriteriet för hur Vetenskapsrådet fördelar bidrag till forskning. Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående bedömningskriterier.
Bedömningsprocess
Din ansökan om projektbidrag inom utvecklingsforskning bedöms av en bred, ämnesspecialiserad beredningsgrupp där ledamöterna är svenska och internationella forskare.
Minst tre ledamöter granskar och betygsätter din ansökan individuellt. Vid behov kompletteras beredningsgruppens granskning med ett utlåtande från en extern sakkunnig inom ansökans fält. Hela beredningsgruppen träffas sedan på ett beredningsgruppsmöte för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Kommittén för utvecklingsforskning.
Beredningsgrupper Öppnas i nytt fönster.
För att ge utrymme åt mer djupgående diskussioner av de ansökningar som har högre kvalitet och en rimlig chans att bli finansierade, diskuteras inte de ansökningar som fått lägst betyg av ledamöterna i detalj på beredningsgruppens möte. Efter bidragsbeslut får alla ansökningar ett yttrande där det framgår vilka betyg ansökan fått av beredningsgruppen. De ansökningar som diskuterats mer utförligt vid beredningsgruppens möte får ett yttrande som förutom betyg även innehåller en sammanfattning av beredningsgruppens diskussion och bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.
Bedömningskriterier och vägledande frågor
Bedömningen av den vetenskapliga kvaliteten på din ansökan görs med hjälp av Vetenskapsrådets fyra baskriterier (Projektets vetenskapliga kvalitet, Nytänkande och originalitet, Sökandes kompetens, Genomförbarhet). Syftet med flera baskriterier är att uppnå en allsidig bedömning. Kriterierna bedöms på en sjugradig betygsskala, med undantag för genomförbarhet som bedöms på en tregradig betygsskala.
Utöver baskriterierna bedöms din ansökan även med hjälp av ett tilläggskriterium - Relevans för utlysningen, på en sjugradig betygsskala.
För varje kriterium finns vägledande frågor som stöd till ledamöternas bedömning av din ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning för dig när du skriver din ansökan.
Projektets vetenskapliga kvalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Is the project scientifically significant?
- Does the proposal have clear conceptual and theoretical foundations?
- Is the overall design and description of the project sufficiently clear and systematic, for example in its definition of research questions, hypotheses and methodology?
- Are the scientific/intellectual merits of the proposed research clear, convincing and compelling?
- Does the proposed project have the character of thoroughness, e.g. in its definition of the problem, and review of the state of the art?
- Are the proposed research methods suitable to the aims and objectives?
- Are the methods of data management such as data collection, analysis and statistics well defined and appropriate?
- Are the ethical considerations for the proposed project properly described and addressed? Does the applicant adequately consider risk/value/suffering for humans, animals and nature and/or society?
- If there are no participating researchers from low income countries: Has the applicant convincingly described how this may or may not affect the scientific quality of the project?
- Has the applicant in a satisfactory manner described the possible importance of sex and/or gender for the research project? If not, is there a clear description to why?
- If sex and gender is described as relevant to the research project, has the applicant considered sex and gender in the study design and description of the proposed work, for instance as part of preliminary data, the choice of samples or study population, or data analyses?
Nytänkande och originalitet (1-7)
Vägledande frågor:
- Does the project extend or challenge current understanding, opinion or practice in its field?
- To what extent does the proposed project define new, compelling scientific questions within its scientific area?
- Does the proposed project have the potential to substantially increase the knowledge within its scientific area? (For example novel concepts or theories, new directions for research and advancement of the field)
- Does the project include use of novel technologies/methodologies, or innovative application of existing methodologies/technologies in a novel way or context?
- Does the researcher propose a line of research with clear progression and novelty in relation to previous research in the field or is he/she simply adding details to existing knowledge?
- In what novel way does the proposed project have potential for scientific and/or societal impact in low income countries?
Sökandes kompetens (1-7)
Vägledande frågor:
- Do the applicant, participating researchers and other team members have sufficient research experience and expertise in the research area of the proposed project? (Also considering how the different roles and responsibilities are distinguished.)
- Considering the research area and the applicant´s career age: Of what merits are the previous publications and other scientific achievements (e.g. supervisor experience, external funding, research collaborations)? Do these show a distinct and independent line of research?
- Is there ability to successfully disseminate research findings?
- Does the applicant have a sufficient scientific network for implementing the proposed project?
Genomförbarhet (1-3)
Vägledande frågor:
- Is the general design, including time schedule, optimal for implementing the proposed project?
- Does the project include the availability and accessibility of personnel with relevant skills? (Also taking into consideration the activity level.)
- Is the environment suitable for carrying out the proposed research, considering e.g. equipment, facilities/infrastructures and other necessary resources and support?
- If applicable, is it described how the permits for implementation of the project will be acquired?
- Are the proposed research methods, infrastructures, experiments and fieldwork appropriate for the implementation of the project?
- How is the balance between the project´s feasibility and risks and its potential gains? (high risk/high gain)
- Does the applicant adequately consider relevant legal and formal requirements for the proposed research, such as ethical permits and guidelines?
Relevans för utlysningen (1-7)
Relevans är grundläggande för utvecklingsforskning, bedöms separat från vetenskaplig kvalitet och ingår från och med i år i det sammanfattande betyget. Forskningsprojekt inom utvecklingsforskning finansieras av regeringens biståndsbudget, och ska vara av särskild relevans för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer.
Vägledande frågor:
- Is the research clearly based in questions relating to poverty/the fight against poverty and sustainable development in low income countries?
- Is it described how poverty and other sustainability challenges depend on each other?
- Does the research concern conditions and challenges that are specific, or of particular importance, to low income countries?
- Does the research have the potential to contribute to improving conditions for people living in poverty and under oppression in low income countries specifically?
- Does the research also have the potential to contribute to sustainable development in these low income countries?
- Is there a clearly described idea about, and description of, pathways-to-impact?
- Are the research questions relevant to low income countries other than the specific country/countries where the study takes place?
Sammanfattande betyg (1-7)
Ovanstående delkriterier vägs ihop till ett sammanfattade betyg som reflekterar beredningsgruppens samlade bedömning av ansökans vetenskapliga kvalitet.